Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Tavaszi metszés, ápolás

Urbán János agrármérnök

 

Ahogy a tavasz közeleg az évelő fák és cserjék is kezdenek életre kelni. A téli hónapok kezdetétől az alacsony hőmérséklet és kevesebb fény miatt a legtöbb kertben nevelt növény nyugalmi állapotba lép. Amint a hőmérséklet emelkedni kezd és a fotoszintézishez szükséges fény is egyre több, a növényekben ismét megindul a nedvkeringés.

A legtöbb gyümölcsfa esetében ilyenkor van itt az ideje a metszésnek, a korona alakításának, bár a metszést több fafajtánál végezhetjük ősszel és a télen is. Az első és legfontosabb szabálya a télen, tél végén végzett metszésnek, hogy semmilyen növényt ne metsszünk, ha a következő három napban az előrejelzés fagyra hívja fel a figyelmet. Kockázatos ugyanis a beavatkozás, amivel gyakorlatilag egy sérülést idézünk elő a fa ágain, és ha nincs ideje a növény visszavágott ágrészének lezáródni a fagy komoly károkat okozhat.

Téli metszés

A fenti intelmekre odafigyelve az alábbi növényeket ajánlatos télen metszeni:

  • a fiatal, lombhullató díszfákat és cserjéket. Ilyen például a magnólia, borbolya vagy a cserszömörce.
  • a nyáron virágzó cserjéket, amilyen a hortenzia, bokorrózsa, nyári orgona, melyeket közvetlenül a tavaszi növekedés kezdete előtt érdemes metszeni.
  • a gyümölcstermő bokrokat, mint a fekete ribiszke, málna, vagy a kékáfonya.
  • diófát, nyírfát, almafát, körtefát
  • a szőlő oldalhajtásait,
  • valamint a fügét.

Azoknak a növényeknek nincs szüksége téli metszésre, amelyeket a meglévő külső hajtásrészeik megvédik a legnagyobb téli hidegektől is, így bármilyen beavatkozással többet ártunk, mint használunk. Ilyen növények: a nem télálló cserjék (selyemmályva, levendula, zanót, macskahere, teamirtusz, kefevirág), az örökzöld cserjék (rododendron, veronikacserje, babérhanga, kőtörőcserje).

Tavaszi metszés

A tavaszi metszésnél a legideálisabb a rügyfakadás utáni időszak, legfőképpen a fagyérzékeny gyümölcsfák esetében, mint a mandula, az őszi- és a kajszibarack. A metszést érdemes az első lemosó permetezés előtt elvégezni, hiszen ezzel kevesebb permetlé fog fogyni, és a metszések helyét is fertőtleníti a permet.

A nagyobb (2-3 centiméter átmérőt meghaladó) sebzéseket érdemes kezelni, a vágási területet lezárni. Erre kiválóan alkalmas a Manju favédő, fabevonó kerámia por, amit emBIO-val keverve tudunk felkenni a sebre. Fatörzs, illetve fa seb kezelőként alkalmazva a sebfelületeket és egyéb belépési pontokat lezárja és így a gombák és baktériumok el vannak zárva a növényi szövetektől. Ezen kívül a benne lévő hatásos mikroorganizmusok elnyomják a gomba spórákat is. A világosszürke színű paszta jobban visszaveri a napfényt, így a hőmérséklet-ingadozásokat is csökkenti. Az EM-kerámia, a fa kéreg rugalmasságát fokozza így a fák a külső hatásoknak jobban ellenállnak.

Ha még vannak a fákon gyümölcsmúmiák, el kell távolítani azokat, mert a monília első számú fertőzési forrásai. Ezeket az összeaszalódott gyümölcsöket legjobb elégetni, vagy nagyon mélyen elásni.

Gyümölcstermő fáinkat a bő termés érdekében évente meg kell metszenünk. Különösen ügyeljünk azokra az ágakra, melyek elhaltak, vagy betegséget, esetleg telelő kártevőt észlelünk rajtuk. Az egymást keresztező vagy egymáshoz érő ágakat is távolítsuk el azokkal együtt, melyek a fa közepe fele kezdtek el nőni. Rövidítsük meg a tavalyi hajtásokat, az idősebb fákon ritkítsuk meg a vesszőket.

Lemosó permetezés

A metszést követő lemosó permetezés során nagy mennyiségű permetlével áztatás szerűen kell a fák ágait és törzsét lepermetezni, figyelve, hogy a permet a fa minden részére jusson és jól megtapadjon.

Baktériumos és gombás betegségek ellenszereként teljesen vegyszermentes művelés esetében kitűnően használható lemosó permetezéshez az emBIO 10%-os oldata.

Amennyiben vegyszeres lemosó permetezést használunk réz és kén tartalmú szereket választhatunk. A réz a növény fejlődésére is kedvezően hat, ellenállóvá teszi a szöveteket, hatására a metszés során ejtett sebek is gyorsabban behegednek. A legismertebb szer a hagyományosnak számító bordói lé, de egyre több rézszulfát és rézhidroxid hatóanyagú készítmény is található a forgalomban.

Csonthéjasoknál – meggy, cseresznye, kajszi és őszibarack – csak nyugalmi időszakban, míg almatermésűeknél – alma, körte, birs, berkenye – pedig sziromhullásig használhatjuk ezeket. A lisztharmatfertőzés megelőzésére kéntartalmú szereket vehetünk igénybe. Ezekkel bizonyos kártevőket, például az atkákat, a levéltetveket és a pajzstetveket is gyéríthetjük.

Amennyiben az emBIO-val történő kezelést a vegyszeres kezeléssel kombináltan szeretnénk használni, mindenféleképpen külön menetben, egymástól szeparáltan kell a szereket kipermeteznünk! Ilyenkor a hagyományos réz és kéntartalmú szerekkel kell kezdenünk a kezelést, majd 1 hét várakozás után permetezhetjük ki az emBIO-t. Így az emBIO-ban lévő jótékony mikroorganizmusokat nem pusztítja el a permetlé.

Tartalomhoz tartozó címkék: embio