Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü
Ön itt jár: > Kezdőlap >

embio

embio

2021. 06. 14. 13:39:00

A bioszférának egy igen jelentős komponense a mikrobavilág, amely méreténél fogva számunkra láthatatlan. Maguk a mikrobák (baktériumok, gombák stb.) a földi élet alapjai (akár csak a víz), nélkülük bolygónk a rajta élő élőlényekkel nem tudna létezni. A különböző fajok eltérő működésükkel egy összefüggő anyagcsere hálózatot alkotnak, mintha egy szervezethez tartoznának.


2020. 05. 18. 14:58:52

Aerob és anaerob mikroorganizmusok

 

Az anaerob (oxigént nem igénylő) mikroorganizmusok olyan feltételek között élnek és fejlődnek, ahol nincs jelen oxigén. Elfogadott nézet, hogy a Föld a korai fejlődési szakaszaiban gyakorlatilag mentes volt az oxigéntől egy olyan atmoszférában, amely főként metán-, ammónia-és széndioxid gázt tartalmazott. Először ezen légköri viszonyok között fejlődtek az anaerob mikroorganizmusok.

Az óriási mennyiségű salakanyagok, melyeket erőteljes szaporodásuk folytán

termeltek, majdnem kizárólag oxigénből és nitrogénből álltak.
2020. 05. 04. 11:24:10

Egyre gyakrabban megjelennek a kiskertekben is a fóliasátrak és üvegházak gyakori kártevői a liszteskék, más néven üvegházi molytetvek.

A liszteske körülbelül három milliméter nagyságú, repülésre képes kártékony faj, mely ellen különösen nehéz védekezni.

A liszteske kártétel könnyen beazonosítható, ha megfordítjuk a karalábé, karfiol, káposzta, paradicsom levelét és apró, fehér lepkék röppennek szét, akkor a növényeket a liszteske károsítja.
2020. 04. 15. 15:05:38
A saját felhasználásra termelő kiskert tulajdonosok körében hatványozottan jelentkezik az igény a vegyszermentes termesztésre, mellyel nemcsak környezetünket, de egészségünket is óvjuk. Az emBIO használatával a teljes kertünket újfajta termesztési technológiával tudjuk művelni. Az emBIO-ban lévő hasznos baktériumok, gombák kiszorítják a korokozó mikroorganizmusokat, használatával a betegségek kialakulásának kockázata is jelentősen csökken. A növényvédőszeres kezelések minimálisra csökkenthetők, vagy akár el is hagyhatók. A vegyszermentes termesztéssel nemcsak környezetünket, de egészségünket is óvjuk!
2020. 03. 03. 09:45:48

Egy enyhe januárt és februárt követve megérkezett a tavasz, ezért fel kell gyorsítani az aktuális munkák, tennivalók elvégzését a kertekben!

Nem mondható, hogy az év első két hónapja a tél jegyében telt volna, különösen a februári időjárás szokatlanul enyhe volt. Hó szinte sehol sem volt az ország területén, sőt esőből is igen kevés jutott a januári és februári hónapokban. Ugyanakkor a napi középhőmérsékletek folyamatosan meghaladták a sok éves átlagot, ami hozzájárult, hogy a talajfelszínről a víz nagy része elpárologjon, nedvességtartalma jelentősen csökkenjen.

Ez a hosszan tartó, tavasziashoz közelítő időjárás megzavarta a növények téli nyugalmi állapotát. Megfigyelhető volt, hogy február végére több gyümölcsfánál megindultak a tavaszi folyamatok és a rügyfakadás közeli állapotba jutottak, sőt bizonyos helyeken a virágzás is megkezdődött. A leginkább érintettek a gyümölcsök közül a meggy, a szilva és a körte, de más gyümölcsfajoknál is erősen duzzadt rügyeket látni. Ez azért egy kritikus helyzet, mert egy komolyabb, faggyal járó visszatérő lehűlés komoly károkat tehet a rügyekben. Sajnos ez ellen nagyrészt tehetetlenek vagyunk, bár kisebb fagyokat megfelelő fagyvédő technológiák alkalmazásával (permetezés, füstölés, légmozgás generálás) még ki tudjuk védeni.

A legjobb, amit tehetünk, hogy felgyorsítjuk a kertben végzendő tavaszi teendőket!

Különösen igaz ez a metszési munkákra, a tél végi lemosó permetezések elvégzésére és a talajerő visszapótlására.

Tartalom:

  • Az őszibarack védelme
  • A talaj tápanyag utánpótlása és a talajélet beindítása
  • Ne késlekedjünk tehát, itt a tavasz a kertünk vár, munkára fel!


2020. 02. 15. 12:16:16

Ahogy enyhül a tél szorítása megkezdhetjük a készülést az új kiskerti szezonra.

Az egyik legkorábbi, igen népszerű zöldségünk a hónapos retek, aminek a vetéséhez ideje megteremtenünk a megfelelő feltételeket.

Tartalom:


2019. 10. 24. 18:44:00

A díszkertekben az évelő fák és cserjék különösebb védelem nélkül is megbirkóznak a tél nehézségeivel. Ahhoz azonban, hogy az érzékenyebb évelő növényeink is jól érezzék magukat és az új szezonban ismét virágaikkal örvendeztessenek meg minket, szükségük van a védelemre a téli hideg hónapok alatt. Különösen igaz ez a mélyebben fekvő fagyzugos helyeken.


2019. 10. 03. 16:58:00

Annak érdekében, hogy a kertből származó gyümölcsöket és zöldségeket télen is biztosítani tudjuk a család számára, különösen fontos a helyes tárolás.

Az alábbiakban bemutatjuk hogyan lehetséges a tárolást olyan nehézzé tevő penészedéstől megszabadulni, és a gyümölcsöket és zöldségeket minél hosszabb ideig frissen megőrizni.


2019. 09. 18. 10:18:44

A szamóca-szezon eredményesen fejeződött be, de az új tövek telepítése most kezdődik el: a két-három éves tövek ilyenkor fejlesztik ki az indáikat, amelyek akkor lesznek ültetésre alkalmasak, amikor gyökereket is eresztenek. Ezeket a talajból gondosan kiemelve ültethetjük az új szamóca ágyásba, ahol megerősödve már a következő év májusában gyümölcsöt érlelnek. Nagyon szigorú télen ajánlatos az új telepítést lehullott lombbal védeni a kifagyástól.

  • Szamócaszaporítás


2019. 08. 25. 14:16:00

A házi kiskertekben az augusztus elsősorban az örömteli betakarításról szól, ilyenkor már javában learattuk korábbi munkánk gyümölcseit, munkáink java részét a befőzés és egyéb módokon történő betárolás teszi ki.

Vannak azonban olyan növények, melyeket ilyenkor is bátran vethetünk, kihasználva a betakarított korai zöldségek után felszabaduló szabad helyeket, ágyásokat, melyeket vétek üresen hagyni.

Tartalom: