Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Hasznos tippek, jó tanácsok

2021. 06. 14. 13:39:00 Urbán János agrármérnök

A bioszférának egy igen jelentős komponense a mikrobavilág, amely méreténél fogva számunkra láthatatlan. Maguk a mikrobák (baktériumok, gombák stb.) a földi élet alapjai (akár csak a víz), nélkülük bolygónk a rajta élő élőlényekkel nem tudna létezni. A különböző fajok eltérő működésükkel egy összefüggő anyagcsere hálózatot alkotnak, mintha egy szervezethez tartoznának.


2021. 03. 02. 09:53:54

Biokozmetikum hatékony mikroorganizmusokkal Sokféle biokozmetikum van, de csak egy különbözik igazán a többitől, mivel valóban hozzáadott hatékony mikroorganizmusokat tartalmaz. Ezek a mikroorganizmusok azok, amik a bioemsan termékeket nemcsak egyedivé, hanem teljes mértékben különlegessé is teszik. Biokozmetikai termékeinket csak a legminőségibb hozzávalókból készítjük:


 • az elérhető legminőségibb alapanyagok kontrollált bio vagy Demeter termesztésből 
• a nyersanyagokat a legkímélőbb módon dolgozzuk fel, hogy megőrizzék természetességüket 
• minden összetevő teljesen dokumentált és tanúsított 
• osztrák termék
 • osztrák biogarancia által tanúsított 
• Derma Serv: rendkívül bőrbarát
 • mentes mindenféle mesterséges adalékanyagtól, stabilizátortól és egyéb összetevőtől 
• minőségi alapanyagok ellenőrzött bio termelésből 
• 100% állatkísérlet és géntechnika mentesség

2021. 02. 15. 15:02:55

Kiegészítettük a bioemsan bio kozmetikai termékcsalád egyes termékeit. Ezek a bioemsan termékek 2019 óta kaphatók, továbbfejlesztett receptekkel, új megjelenésben. Katharina Krebs termékmenedzser betekintést nyújt a kozmetikai kincsekbe, és szépségápolási tippeket tár fel a tavaszra.

A kiválasztott gyógynövénykivonatok és a hasznos mikroorganizmusok kölcsönhatásban alkotják a bioemsan organikus kozmetikai vonalat. Minden egyes termék esetében a gyógynövény-szakértők gondosan mérlegelik az összetételt. A Bioemsan termékek tisztán biológiai jellegűek és teljesen szintetikus adalékoktól mentesek.

2020. 06. 19. 10:16:02

A só nélkülözhetetlen a testünk számára, mivel számos fontos funkciót lát el. A só szabályozza a víz egyensúlyát és serkenti az anyagcserét, részt vesz a csontépítésben és koordinálja az ingerek továbbítását az izom- és idegsejtekből. Az ürülék, például az izzadság miatt a test minden nap sót - nátrium-kloridot - veszít, ezért helyettesítjük asztalisóval.

 
2020. 05. 18. 14:58:52 Urbán János agrármérnök

Aerob és anaerob mikroorganizmusok

 

Az anaerob (oxigént nem igénylő) mikroorganizmusok olyan feltételek között élnek és fejlődnek, ahol nincs jelen oxigén. Elfogadott nézet, hogy a Föld a korai fejlődési szakaszaiban gyakorlatilag mentes volt az oxigéntől egy olyan atmoszférában, amely főként metán-, ammónia-és széndioxid gázt tartalmazott. Először ezen légköri viszonyok között fejlődtek az anaerob mikroorganizmusok.

Az óriási mennyiségű salakanyagok, melyeket erőteljes szaporodásuk folytán

termeltek, majdnem kizárólag oxigénből és nitrogénből álltak.
2020. 05. 04. 11:24:10 Urbán János agrármérnök

Egyre gyakrabban megjelennek a kiskertekben is a fóliasátrak és üvegházak gyakori kártevői a liszteskék, más néven üvegházi molytetvek.

A liszteske körülbelül három milliméter nagyságú, repülésre képes kártékony faj, mely ellen különösen nehéz védekezni.

A liszteske kártétel könnyen beazonosítható, ha megfordítjuk a karalábé, karfiol, káposzta, paradicsom levelét és apró, fehér lepkék röppennek szét, akkor a növényeket a liszteske károsítja.
2020. 04. 15. 15:05:38 Urbán János agrármérnök
A saját felhasználásra termelő kiskert tulajdonosok körében hatványozottan jelentkezik az igény a vegyszermentes termesztésre, mellyel nemcsak környezetünket, de egészségünket is óvjuk. Az emBIO használatával a teljes kertünket újfajta termesztési technológiával tudjuk művelni. Az emBIO-ban lévő hasznos baktériumok, gombák kiszorítják a korokozó mikroorganizmusokat, használatával a betegségek kialakulásának kockázata is jelentősen csökken. A növényvédőszeres kezelések minimálisra csökkenthetők, vagy akár el is hagyhatók. A vegyszermentes termesztéssel nemcsak környezetünket, de egészségünket is óvjuk!
2020. 04. 01. 09:14:36 Urbán János agrármérnök
A velünk élő mikroorganizmusok igen intenzív kutatása feltárta az utóbbi évtizedben, hogy a légutakban, így a tüdőben is számos mikroorganizmus található.

Az egészséges emberek tüdejébe folyamatosan baktériumok jutnak be a szájon át a külvilágból, ezek azonban csak ritkán, legyengült immunrendszer esetén okozhatnak betegséget. Olyan speciális baktériumfajtákat viszont nem találtak, amelyek csak a tüdőben élnek és a szájban valamint a nyelőcsőben ne fordulnának elő.

Az eredmények alapján könnyen belátható, hogy a szánkon át bevitt baktériumok egy része a tüdőnkbe is eljut. Ha olyan terméket fogyasztunk, ami kedvező hatású mikroorganizmus közösséget tartalmaz, akkor azok jótékony hatásukat a tüdőben élő baktériumokra is ki tudják fejteni


2020. 03. 16. 14:11:44 Urbán János agrármérnök

Az ültetés előtt fontos a megfelelő hely kiválasztása. Mindig a fák kifejlett kori méretét vegyük alapul, nehogy pár év múlva kelljen szembesülni a rossz tervezéssel. 

A biztos kötődés eléréséhez fontos a megfelelő talaj előkészítés és ezzel együtt a megfelelő méretű ültetőgödör kiásása. A fáknak legalább 80 centiméter mély és 100 x 100 centiméteres, a kisebb bokroknak és cserjéknek megfelelő a 60 x 60 x 60 centiméteres ültetőgödör.

Amennyiben sövényt szeretnénk telepíteni ne külön-külön ültetőgödröket ássunk, hanem egy megfelelő szélességű és mélységű hosszanti árkot készítsünk. Így sokkal könnyebb lesz az egyenes növénysor kialakítása. 

Az ültetőgödör aljára juttassunk tőzeggel-komposztal kevert szerves trágyát, a felsőbb rétegeket pedig Meliorit (Zeolit) kőporral kevert jó minőségű földdel töltsük fel. Ebbe úgy ültessük el a csemetéket, hogy a törzsük olyan mélyre kerüljön, mint ahogy a faiskolában, vagy a dézsájukban álltak. Az ültetést követően iszapoló öntözéssel alaposan áztassuk át a talajt. Ehhez emBIO és víz oldatával (2 dl emBIO 10 liter vízhez) addig öntözzük több részletben az ültetőgödör talaját, amíg iszapszerű állagú nem lesz. Alaposan nyomkodjuk/tapossuk körbe a fák, bokrok tövénél, hogy a talaj megfelelően tömörödjön.  Ilyenkor még tudunk kicsit igazítani az elültetett fák állásán.

Tartalom:

  • Miért használjuk az emBIO-t?


2020. 03. 03. 09:45:48 Urbán János agrármérnök

Egy enyhe januárt és februárt követve megérkezett a tavasz, ezért fel kell gyorsítani az aktuális munkák, tennivalók elvégzését a kertekben!

Nem mondható, hogy az év első két hónapja a tél jegyében telt volna, különösen a februári időjárás szokatlanul enyhe volt. Hó szinte sehol sem volt az ország területén, sőt esőből is igen kevés jutott a januári és februári hónapokban. Ugyanakkor a napi középhőmérsékletek folyamatosan meghaladták a sok éves átlagot, ami hozzájárult, hogy a talajfelszínről a víz nagy része elpárologjon, nedvességtartalma jelentősen csökkenjen.

Ez a hosszan tartó, tavasziashoz közelítő időjárás megzavarta a növények téli nyugalmi állapotát. Megfigyelhető volt, hogy február végére több gyümölcsfánál megindultak a tavaszi folyamatok és a rügyfakadás közeli állapotba jutottak, sőt bizonyos helyeken a virágzás is megkezdődött. A leginkább érintettek a gyümölcsök közül a meggy, a szilva és a körte, de más gyümölcsfajoknál is erősen duzzadt rügyeket látni. Ez azért egy kritikus helyzet, mert egy komolyabb, faggyal járó visszatérő lehűlés komoly károkat tehet a rügyekben. Sajnos ez ellen nagyrészt tehetetlenek vagyunk, bár kisebb fagyokat megfelelő fagyvédő technológiák alkalmazásával (permetezés, füstölés, légmozgás generálás) még ki tudjuk védeni.

A legjobb, amit tehetünk, hogy felgyorsítjuk a kertben végzendő tavaszi teendőket!

Különösen igaz ez a metszési munkákra, a tél végi lemosó permetezések elvégzésére és a talajerő visszapótlására.

Tartalom:

  • Az őszibarack védelme
  • A talaj tápanyag utánpótlása és a talajélet beindítása
  • Ne késlekedjünk tehát, itt a tavasz a kertünk vár, munkára fel!