Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Tárolás emBIO-val

Urbán János agrármérnök
2019. 10. 03. 16:58:00

 

Annak érdekében, hogy a kertből származó gyümölcsöket és zöldségeket télen is biztosítani tudjuk a család számára, különösen fontos a helyes tárolás.

Az alábbiakban bemutatjuk hogyan lehetséges a tárolást olyan nehézzé tevő penészedéstől megszabadulni, és a gyümölcsöket és zöldségeket minél hosszabb ideig frissen megőrizni.

A helyes tárolás az EM segítségével

Az optimális és helyes tárolás első lépései akkor kezdődnek, amikor a növényeket még el sem ültettük. Hogyan? A termények tárolhatóságának elengedhetetlen és döntő lépése a rendszeres EM (hasznos mikroorganizmusok) alkalmazása kertünkben.

A hasznos mikroorganizmusok hatására a fejlődő gyümölcsök és zöldségek számos, a tárolást segítő anyagot és antioxidánsokat hoznak létre. Ezek a tárolási feltételeket nagyban javítják azáltal, hogy megakadályozzák az oxidációt az ilyenkor meginduló lebomlási folyamatokban.

Ha a növényeink erőteljesen és jól növekedtek, immunképességük is sokat javul és már a kezdetektől ellenállóvá válnak az oxidatív folyamatokkal szemben. Ez hosszabb ideig eltarthatóvá teszi a gyümölcsöket és a zöldségeket.

A tárolóhely kezelése

A gyümölcs- és zöldségfélék tárolása előtt ajánlatos a tároló edényeket és a tárolási helyet is EM-el kezelni. Ezt úgy tehetjük meg, hogy a tároló rekeszeinket és azok környezetét 1 : 1 arányban vízzel hígított emBIO oldattal spricceljük le, majd hagyjuk megszáradni.

Az alma és a körte tárolása előtt tanácsos a gyümölcsöket 5%-os hígítású emBIO oldattal lepermetezni, vagy a gyümölcsöket rövid ideig ilyen oldatot tartalmazó edénybe meríteni. Ezután a gyümölcsöket hagyni kell természetes módon megszáradni és ezt követően lehet azokat a tárolóba helyezni.

Tipp tároláshoz:

Tovább javíthatjuk a tárolási esélyeinket, ha a tárolóedényekbe a gyümölcsök közé behelyezünk néhány EM kerámiacsövet, melyek hosszú távon további segítséget nyújtanak az oxidációs folyamatok gátlásában. Ez különösen hasznos kiegészítő intézkedést jelent rossz klímájú pincékben történő tároláskor.

Hogyan lehet megakadályozni a penészképződést a különféle termények tárolása közben?
  • Dió tárolásánál javasoljuk, hogy a diót tárolás előtt permetezzük le 5%-os emBIO oldattal, majd hagyjuk megszáradni. Az emBIOban lévő hasznos mikroorganizmusok megakadályozzák a penész kifejlődését és növekedését.
  • A különféle zöldségeket (sárgarépa, cékla, zeller, karalábé), burgonyát szabadon tárolhatjuk homokban. A homokot össze kell keverni EM kerámiaporral. Egy kilogramm homokhoz egy evőkanál EM kerámiaport keverését ajánljuk. Az így kezel homokkal a földtől megtisztított zöldségeket szabadon beboríthatjuk, elvermelhetjük.
  • Jó megoldás az is, ha a zöldségeket a homokba helyezés előtt közvetlenül EM kerámiaporban forgatjuk meg.
Tipp aszaláshoz:
Aszalás előtt az almakarikákat, zöldség- vagy a paradicsomszeleteket, darabolt gyümölcsöket erősen hígított 1 – 2 %-os emBIO oldattal permetezzük le.
Tartalomhoz tartozó címkék: embio