Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Őszi teendők a kertben

Urbán János agrármérnök

 

Az őszi kerti teendők többsége a téli felkészítésből és a következő évi tervezésről, az új fák és cserjék ültetéséről szól.

Tartalom:


Öntözés

Ősszel több csapadékra számíthatunk, de ilyenkor is szüksége van növényeinknek a megfelelő vízellátásra, ezért ha szárazabb az idő folytassuk az öntözést. Már nincs szükség a nyári időszaknak megfelelő vízmennyiségre, ezért locsoljunk ritkábban és kisebb mennyiséggel.

A gyep ápolása ősszel

A füvet is érdemes még nyírni. Itt is figyeljünk arra, hogy füvünk jó minőségben vágjon neki a téli időszaknak. Ha szükséges a fűnyírás állítsunk a fűnyírón és vágjuk magasabbra a pázsitot. A kiritkult foltokat ilyenkor is felülvethetjük. A gyepeknél az év folyamán folyamatosan tömörödik a talaj, ezért itt az ideje egy alapos gyepszellőztetésnek, a füvesített talaj lazításának. Ezt minden esetben száraz, csapadékmentes időben végezzük.

Fák, bokrok kiülttetése

Hagyományosan az ősz az ideje a fák, bokrok és cserjék ültetésének. Az ültetés előtt fontos a megfelelő hely kiválasztása. Mindig a fák kifejlett kori méretét vegyük alapul, nehogy pár év múlva kelljen szembesülni a rossz tervezéssel. A biztos kötődés eléréséhez fontos a megfelelő talaj előkészítés és ezzel együtt a megfelelő méretű ültetőgödör kiásása. A fáknak legalább 80 centiméter mély és 100 x 100 centiméteres, a kisebb bokroknak és cserjéknek megfelelő a 60 x 60 x 60 centiméteres ültetőgödör. Amennyiben sövényt szeretnénk telepíteni ne külön-külön ültetőgödröket ássunk, hanem egy megfelelő szélességű és mélységű hosszanti árkot készítsünk. Így sokkal könnyebb lesz az egyenes növénysor kialakítása. Az ültetőgödör aljára juttassunk tőzeggel-komposzttal kevert szerves trágyát, a felsőbb rétegeket pedig Meliorit (Zeolit) kőporral kevert jó minőségű földdel töltsük fel. Ebbe úgy ültessük el a csemetéket, hogy a törzsük olyan mélyre kerüljön, mint ahogy a faiskolában, vagy a dézsájukban álltak. Az ültetést követően iszapoló öntözéssel alaposan áztassuk át a talajt. Ehhez emBIO és víz oldatával (2 dl emBIO 10 liter vízhez) addig öntözzük több részletben az ültetőgödör talaját, amíg iszapszerű állagú nem lesz. Alaposan nyomkodjuk/tapossuk körbe a fák, bokrok tövénél, hogy a talaj megfelelően tömörödjön. Ilyenkor még tudunk kicsit igazítani az elültetett fák állásán.

Zöldségfélék kiültetése ősszel

Ősszel az ültetési szezon sem ér teljesen véget, ilyenkor vethetjük el a hidegtűrő zöldségféléket, mint a káposzta, brokkoli, zöldsaláta, kelkáposzta. Ültethetünk még zöldbabot, sütőtököt, fokhagymát is.

Dísznövények ülttetése

Sok dísznövényt is ilyenkor ültethetünk, mint a dáliát, körömvirágot, árvácskát és ilyenkor van itt a hagymások ültetésének ideje is. Szintén ilyenkor vethetjük el a többféle vadvirágból álló egész évben virágzó növények magkeverékeit.

Tartalomhoz tartozó címkék: embio