Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Kutyák és pázsit – reménytelen küzdelem?

Urbán János agrármérnök

 

Sok kertbarát azért lett kertbarát, mert kutyabarát – azaz, sok kutyabarát azért költözött kertes házba, hogy kedvencének (kedvenceinek) is megfelelő életteret tudjon biztosítani.

A kert kialakítását követő első eufórikus hetek után hamarosan azonban mindenki számára világossá válik: a kutya és a kert nem kompatibilis egymással!

Jelen szösszenetünkkel nem a nagyobb túrásokra, kaparásokra, virágágyások kifekvésére, szerteszét hagyott „ajándékcsomagokra” szeretnénk rávilágítani, hanem a gyepen dolgukat végző házi kedvencünk után jelentkező kiégett gyepfoltokra.

Tartalom:


De mik is ezek, és miért ég ki a fű a kutyapisi hatására?

Nos, a kutyák vizelete rendkívül koncentrált, sok benne a nitrogén. Ha a gyepre végzik a dolgukat, azzal olyan tüneteket váltanak ki, mintha túlzásba vittük volna a trágyázást, a túlzott nitrogén pedig kiégeti a növényeket, így a füvön is perzseléses, száradásos tüneteket okoz. A fentiek alapján megfigyelhető, hogy a friss vizeletfolt közepe felé – ahova több került- erőteljesebb a sárgulás, elszáradás, míg a szélei felé haladva a jelenség egyre kevésbé látványos, sőt, a széleken – ahová kevesebb, még elfogadható mennyiségű nitrogén jut - a fű még burjánzásnak is indul.

Van-e megoldás?

A legoptimálisabb megoldás, ha kutyáinkat gyakran ki tudjuk vinni sétára, és hozzászoktatjuk, hogy ilyenkor végezzék el a dolgukat. Azonban ennek megvalósítása nem is olyan egyszerű. Egyrészt, mert nincs mindenki állandóan otthon, hogy 2-3 óránként kivigye házi kedvencét, másrészt (és ez saját tapasztalatom is) vannak olyan pofátlan négylábú családtagjaink, akik juszt is az otthoni környezet meghitt gyeptengerén szeretnek megkönnyebbülni, erről szinte lehetetlen őket leszoktatni.

Azért a legtöbb kutya, főleg fiatalabb korban megtanítható, hogy ha már otthon, akkor a saját birodalmába rondítson, és ki tudunk neki jelölni egy olyan sarkot, mely kevésbe látványos és megfelel a céljaiknak. Az ilyen sarok lényege, hogy ne legyen aktív művelés alatt, legyen homokkal, kaviccsal borított, vagy füves, de akkor ne legyen szem előtt, a várható elcsúnyulás miatt. Ha már megvan a kert, akkor utólag is lehet ilyen helyet kialakítani, idővel a kutyákat át is lehet ide szoktatni. Persze ehhez folyamatos trenírozás, valamint idő és türelem kell, de nem lehetetlen a vállalkozás.

A kutyák sem egyformák, a kanok például rendszerint több helyen is megjelölik területüket. Az általuk kiválasztott jelölési helyeket „írják felül” a következő alkalommal. Ha ezekre a helyekre egy erre hivatott kisebb oszlopot leszúrunk, rá tudjuk venni kan kedvencünket, hogy ezeket jelölgesse, és ne a növényeket.

Oké, ebben az esetben a gyepről eltűnnek a foltok, de a jelölőfákon és környékén komoly szaghatásnak leszünk kitéve. Ezen segíthetünk, ha napi rendszerességgel kis kézi spriccelővel lepermetezzük a helyet, amibe emBIO és víz 1:10 arányú keverékét töltjük. Az emBIO-ban lévő mikroorganizmusok megszüntetik az ammónia képződést, ami a vizelet kellemetlen, szúrós szagát okozza.

Visszatérve a gyepfoltokhoz, lány kutyák is vannak a világon, akiket nem tudunk ilyen könnyen félrevezetni, plusz az elvakult kan kutyusok is van, hogy sietősségükben nem jutnak el az első jelölőpontig és marad a gyep.

A gyepfoltok kiváltó okát kell megszüntetnünk, azaz a vizelet töménységét csökkentenünk. Ezt elérhetjük akár egy egyszerű, alapos, lokális locsolással is, de még jobb megoldás, ha az említett emBIO : víz (1:10) kombinációt használjuk. Az emBIO a korábban említett ammónia és szagcsökkentés mellett a vizelet okozta pH változást is helyreállítja és még tápanyagot is szolgáltat a gyepünknek.

További jó hír, hogy a tapasztalatok szerint ezekben a gyepfoltokban nem hal meg végérvényesen a fű, kb. fél év múlva megfigyelhető, hogy ezek helyén nagyon dús, sokkal gyorsabban növő foltjaink lesznek a korábbi bő nitrogénadagnak köszönhetően. Persze addig további friss foltok keletkeznek kutyusunk áldásos tevékenységének köszönhetően, ezáltal egy vándorló foltrendszer kelhet életre kertünkben, amit az igazán elvakultak akár a lottószámok jóslására is felhasználhatnak wink.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: embio