Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Kiskertes Kisokos 6. rész: Őszi munkálatok

Az emBIO-ban található Effektív Mikroorganizmusok alapvető küldetése, hogy gyógyítsák a földet!

Tartalom:


Ha a korábbi hónapokban jól végeztük munkánkat ízletes, magas beltartalmi értékekkel rendelkező, vegyszermentes zöldségeket és gyümölcsöket fogyaszthatunk.

Ebben az időszakban elég a karbantartás, locsolás, fűnyírás, gyomlálás, eseti kártevőirtás.

Beköszönt az ősz, aminek legszembetűnőbb jele, hogy erősen csökken az éjszakai, némileg a nappali hőmérséklet, és egyre jobban rövidülnek a nappalok. Ilyenkor kell felkészítenünk kertünket a télre.

Hogyan kezdjük el a munkálatokat?

A kerti növények felkészítése a télre nagyon fontos: ilyenkor még juttathatunk ki gyorsan felszívódó tápanyagokat. Mi több, a gyümölcstermő növények a termésérés utáni időszakban tudnak csak felvenni megfelelő mennyiségű tápanyagot, amit később a vegetatív részek növelésére tudnak majd fordítani.

Gyümölcstermők tápanyag-utánpótlása

A termések leszüretelése után sem szabad megfeledkeznünk a növényekről! Sajnos sokan ilyenkor már nem öntöznek, és nem fordítanak olyan nagy figyelmet a növényekre. Pedig a következő évi termés mennyiségét is befolyásolhatja a megfelelő gondozás, illetve ami még fontosabb, a jó kondícióban lévő növények sokkal könnyebben átvészelik a telet és a fagyokat.

Annak ellenére, hogy tavasszal már elvégeztük a talaj mikro- és makroelem utánpótlását, az őszi teendőink közé is érdemes beiktatni. Igaz, a kijuttatandó mennyiség ilyenkor már jóval kevesebb, mint tavasszal.

A bogyósgyümölcsűek tápanyag-utánpótlása

A tövek környékére szórjunk szerves tárgyát/komposztot, és finoman forgassuk be a talaj felszínközeli rétegébe. Ezt követően bőségesen locsoljuk be a töveket. 10 liter vízhez 1-2 dl emBIO-t adjunk.

A gyümölcsfák tápanyag-utánpótlása

A fa tövétől 20-30 cm-re ássunk 15-20 cm mély „tányért” a fa körül és oda helyezzük a pótolni kívánt tápanyagot, amit kicsit be is kapálhatunk a talaj felső rétegébe. A mintakertben mi saját komposztot és Meliorit kőport juttatunk ki. Az arányokat tekintve körülbelül tövenként 1 kg szerves trágya/ komposzt és 20 dkg kőpor szükséges. Végezetül itt is jöhet a belocsolás emBIO-val kevert vízzel.

Veteményeskert tápanyag-utánpótlása és talajjavítása

A tavasszal és nyáron képződő szerves anyagok komposztálása ekkorra már végbement, így célszerű ilyenkor kijuttatni a keletkezett komposztot a következő évben veteményesnek kijelölt területre. Ezzel elláthatjuk kellő mennyiségű tápanyaggal a területet, arról nem is beszélve, hogy javítjuk a talaj szerkezetét is. Mielőtt a komposztot az ágyásra hordanánk, érdemes beöntözni/lepermetezni a talajt emBIO-val (100m2-re 0,5 liter emBIO vízzel kijuttatva). Meliorit kőőrleményt is kiszórhatunk a mikroelemek pótlására. A komposztot terítsük szét a földfelszínen, ezt követően dolgozzuk be a talajba. Ha mindezzel megvagyunk, ásóval forgassuk át a talajt, ezzel a talaj előkészítése befejeződött.
Az ősz folyamán keletkező szervesanyagokból újabb komposztot állíthatunk össze, ami tavasz közepére ismét kiváló minőségű tápanyag-utánpótlást biztosít kertünknek. Fontos, hogy odafigyeljünk a C:N arányra és a rétegezésre. Amenynyiben magas szárazanyag-tartalmú szerves anyagokat kívánunk komposztálni (lehullott lomb, gallyak) akkor a komposztot ne feledjük el belocsolni bőségesen vízzel, amihez adagoljunk emBIO-t! (1 m3 komposzthoz 1 liter emBIO adagolása ajánlott.)

A lomb összegyűjtésére nemcsak a komposztálás  és a kert rendezett hatása miatt van szükség, de a leveleken található, áttelelő kórokozókat, kártevőket is eltávolíthatjuk az adott területről. Helyes komposztálási eljárás során a kórokozók elpusztulnak.

Az összegyűjtött avart rendezzük prizmába (komposzthalom), vagy tegyük komposztáló silóba és kezeljük emBIO és víz keverékével, 1m3 komposzthoz 1 liter emBIO-t juttassunk ki annyi vízzel, hogy a komposzthalom megfelelő nedvességű legyen, amit úgy tudunk legegyszerűbben ellenőrizni, ha egy marék komposztot kézbe véve azt nyirkosnak, de nem túl vizesnek érezzük.

A növények felkészítése a télre

Nagyon fontos, hogy eltávolítsuk a sérült, beteg részeket, gyümölcsmúmiákat a növényekről. A keletkező nagyobb (2 cm feletti) sebfelületet kezeljük fasebkezelővel. Ezt akár magunk is előállíthatjuk emBIO, Manju kerámiapor és Hajtika vagy Alginit kőpor felhasználásával. A por állagú anyagokat keverjük össze emBIO-val úgy, hogy sűrű, de jól kenhető masszát kapjunk. Érdemes egyszerre csak annyit készíteni amennyire előre láthatólag szükségünk lesz. Ha mégis megmaradna, akkor a kész pasztát jól zárható edényben tároljuk!

Őszi lemosó permetezés

Az őszi lemosó permetezés épp olyan szükséges, mint a tavaszi. A permetlé elkészítéséhez 10 liter vízhez 3 dl emBIO, 3-5 dkg Biolit vagy Alginit kőpor hozzáadása szükséges. Néhány nappal később Neem olajos permetezést is végezhetünk növényeink még teljesebb védelme érdekében.

Fontos: az olajok vízben nem oldódnak, ezért szükség van emulgeálószerekre.

A gyep előkészítése a télre

Nemcsak a fás szárú növényeket, de a gyepet is fel kell készíteni a télre. Ugyanúgy, mint tavasszal, végezzük el a gyepszellőztetést ősszel is! A gyepnek is jót tesz a Meliorit kőőrlemény kiszórása. A kezelés elvégzése után öntözzük be a területet emBIO és víz keverékével. (100 m2-re fél liter emBIO, 30 kg Meliorit kőpor).

A mikroorganizmusokkal történő talajoltásnak egyre nagyobb jelentősége van mind a kiskerti, mind a nagyüzemi termesztés során. Az őszi talajoltás hatására tavaszra sokkal kedvezőbb szerkezetű és magasabb tápanyag-tartalmú talajt kapunk. Az emBIO aktivált mikrobiológiai készítménnyel végzett talajoltás másik kedvező hatása a tápanyagok feltárásán, illetve a benne lévő nitrogénmegkötő baktériumok jótékony hatásán túl az, hogy az egyéb hasznos mikroorganizmusok meggátolják a növényi betegségeket okozó gombák és baktériumok áttelelését is.


>>> Tovább: ...

Tartalomhoz tartozó címkék: embio