Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Kiskertes Kisokos 5. rész: Növények ültetése, a gyep ápolása

Az emBIO-ban található Effektív Mikroorganizmusok alapvető küldetése, hogy gyógyítsák a földet!

Tartalom:


Dísznövények ültetése

Sokan vannak abban a tudatban, hogy csak tavasszal és nyáron ültethetők virágok és dísznövények. Ez azonban nem igaz. Ültetésük tavasztól őszig lehetséges. A szabadgyökerű gyümölcsfa oltványokat azonban valóban csak tavasszal és ősszel ültethetjük sikerrel.

Mintakertünkben a dísznövények számára a már elöregedett részt alakítottuk át. Munkálataink elején első lépésként felmértük, hogy pontosan milyen növényeket célszerű ültetni az adott területre. Mindezt több tényező együttesen határozza meg, mint például az, hogy a terület mennyire napos vagy árnyékos, illetve milyen a talaj pH-ja és szerkezete.

Ebben érdemes szakértő kertész véleményét kikérni, informálódni az interneten vagy kertészetekben az eladók segítségére hagyatkozni, mivel sok növény nem kedveli a meszes talajt, Magyarország talajai pedig sok helyen meszesek.

Tipp: Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy milyen talajtípus van a környéken, akkor bevizezett tenyérrel próbáljunk meg egy kis földlabdát gyúrni. Ha kemény, feszes golyót kaptunk, akkor a talaj sok agyagot tartalmaz, ha pedig könnyen szétesik, akkor valószínűleg több homokot. Komposzt segítségével könnyedén feljavítható a talaj minősége.

Ha már megvan, hogy milyen fajtájú növényeket szeretnénk ültetni, tervezzük vagy terveztessük meg, hogy milyen növény pontosan hova is kerüljön. Fontos, hogy fokozottan vegyük figyelembe az ültetni kívánt növényre jellemző tulajdonságokat is (magasság, sor és tőtávolság).

Díszkertünk felépítését tekintve a következő:

  1. sor: Deres csenkesz (Festuca pallens)
  2. sor: Zöld levelű cipruska (Santolini)
  3. sor: Levendula (Lavandula)
  4. sor: Levendula (Lavandula)
  5. sor: Sárga virágú cserjés pimpó (Potentilla frutikosa)
  6. sor: Rózsalonc (Weigela minor black nana)
  7. sor: Hortenzia (Hydrangea arborescens ’Annabelle’)

Miután a tervvel elkészültünk, szerezzük be a talajelőkészítéshez szükséges anyagokat, eszközöket, ezt követően szerezzük be a növényeket.

A talaj előkészítéshez a fentebb leírtaknak megfelelően tápanyag-utánpótlásra szerves trágyát, mikroelem-pótlásra pedig Meliorit ásványi kőport juttassunk ki. Amennyiben van komposztunk, azt is felhasználhatjuk. A talajjavító anyagok kijuttatása után a területre permetezzünk emBIO-t, majd forgassuk be a talajba. Talajmegmunkáláshoz használhatunk ásót, kapát vagy rotációs kapát.

A beforgatást követően gereblyével egyengessük el a talajt, majd helyezzük ki az ültetni kívánt növényeket. Kihelyezésnél érdemes egyből kimérni a sor- és tőtávolságokat, hogy megbizonyosodhassunk arról, hogy jól számoltunk-e és minden növényből a kellő mennyiséget vásároltuk-e meg.

Ha mindezzel megvagyunk, következhet a növények ültetése. Mielőtt az ültetést elkezdenénk, alaposan öntözzük be a növényeket, hogy a gyökereik ne sérüljenek a cserépből való kiemeléskor! A beültetéskor öntözzük be az ültető gödröt is jó alaposan. Ebbe a sáros földbe szórjunk kevés Meliorit ásványi kőport, majd helyezzük bele a növényt. A beültetésnél használjunk laza – esetleg tőzeggel – és szerves trágyával kevert földet. A beültetést követően végezzünk beiszapoló öntözést, amihez adagoljunk emBIO-t (10 liter vízhez 2 dl emBIO) Az emBIO elősegíti a növény gyökereinek fejlődését, így az újonnan telepített növények hamarabb alkalmazkodnak az új környezethez és jobb eséllyel maradnak meg.

Miután végeztünk a növények ültetésével, teríthetünk mulcsot is a telepített növények köré a föld felületére. A mulcsozás kedvezően hat a talaj mikrobiális életére, mivel az öntözővíz kevésbé párolog el a talajból így kedvezőbb körülményeket biztosít a talajélet számára. Ezen túl a talaj kilúgozódása is elkerülhető és a gyomok fejlődésének is gátat szab, arról már nem is beszélve, hogy a kertnek rendezett esztétikus hatást kölcsönöz.

A mulcsozásra használt fenyőkéreg idővel lebomlik, javítja a talaj szerkezetét és a meszes talajokat savanyítja, így olyan növényeket is ültethetünk kertünkbe, amelyek a meszes talajon nem, vagy csak kevésbé fejlődnének. Ha kevesebb gondot szeretnénk, veteményesünkben is alkalmazhatjuk a mulcsozást a kertben levágott füvet felhasználva talajtakaró mulcs rétegként a gyomosodás megakadályozására és a talaj nedvességtartalmának megtartására.

Gyep ápolása tavasszal

Ne feledkezzünk meg gyepünk ápolásáról sem. Tavasz vége felé végezzünk gyepszellőztetést, ezt követően pedig gondoskodjunk a gyep tápanyagutánpótlásáról is. Ez utóbbit szárított baromfitrágya kiszórásával tudjuk megoldani leghatékonyabban műtrágya használata nélkül.

Mivel a baromfitrágya magas nitrogén-tartalommal rendelkezik, ezért óvatosan bánjunk vele: inkább többször keveset juttassunk ki belőle, egyenletesen eloszlatva, mint egyszerre sokat, mert megperzselheti a pázsitot. A mikroelemek pótlására Meliorit ásványi kőpor kiszórása is javasolt.

Ha a tápanyagok kijuttatásával végeztünk, öntözzük be a területet emBIO-val kevert vízzel. (100 m2-re fél liter emBIO, 20 kg Meliorit kőpor szükséges). Az emBIO-t kijuttathatjuk öntözőkannával vagy öntöző berendezéssel is, amennyiben rendelkezik tápoldat adagolóval. 10 liter vízhez 1 dl emBIO hozzáadásával számoljunk.

A gyepen a filcesedés és az öntözés hatására elszaporodhat a moha. Az egyik évben nálunk is jelentkezett az árnyékosabb részeken kisebb-nagyobb foltokban. Mohásodás kezelésére vas kelátot juttattunk ki. A vas hatására a mohafoltok elpusztulnak, de a fű sokkal zöldebb lesz, mivel a vas a fotoszintézist végző klorofil nélkülözhetetlen eleme.

A mintakert kialakításánál nagy hangsúlyt fektettünk a gyümölcstermő növényekre is. Elsősorban bogyós gyümölcsöket ültettünk, amelyek nem csak ízletesek, de kiemelkedő beltartalmi értékekkel rendelkeznek. Magas vitamin és antioxidáns tartalmuk miatt különösen hasznosak egészségünk megőrzésében.


>>> Tovább: Kiskertes Kisokos 6. rész: Őszi munkálatok


 

Tartalomhoz tartozó címkék: embio