Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Kiskertes Kisokos 4. rész: Metszés, permetezés, biológiai növényvédelem

Az emBIO-ban található Effektív Mikroorganizmusok alapvető küldetése, hogy gyógyítsák a földet!

Tartalom:


Kiskertes Kisokos 4. rész: Metszés, permetezés, biológiai növényvédelem

Metszés. Hogyan is végezzük

A legtöbb kertészkedő – a permetezések mellett – a fás növények tavaszi metszésétől tart leginkább. Sokan félve fogják kezükbe a metszőollót, mert attól tartanak, hogy valami jóvátehetetlen hibát követnek el egy túlságosan erősen növekedő vessző eltávolításával. Nem kell ettől félni. A természet korrigálja az ember által elkövetett esetleges hibákat, de azért néhány fontos alapszabályt fontos ismerni mielőtt nekilátnánk a metszésnek, a többit pedig meghozza majd a gyakorlás és a szerzett tapasztalat.

A gyümölcsfák, a gyümölcstermő bokrok, a szőlőtőkék, a rózsabokrok, a díszfák és díszbokrok metszésének különböző szerepe van. Metszéssel neveljük ki a fák és egyéb növények termőfelületét, hogy minél több, szebb és ízletesebb gyümölcsöt teremjenek, és ellenálljanak a nyári viharoknak és a téli, dér, zúzmara illetve a hónyomás terhének.

Metszéssel érjük el, hogy a fák és bokrok hosszú életűek legyenek, sokáig szerezzenek örömet annak, aki ültette és gondozta őket. A metszés elősegíti a kártevők és betegségek elleni sikeres védekezést is mivel hatékonyabbá teszi a permetezést. És persze esztétikai célokat is szolgál, hiszen metszéssel lehet csinos, kedvünkre való fákat, bokrokat, szőlőlugasokat kialakítani.

A metszés három legfontosabb alapszabálya:

  1. A megmetszett vessző, gally vagy ág annál erősebben fog növekedni, minél rövidebbre metszettük. A gyengén visszametszett (hosszúra hagyott) vesszők rövid hajtásokat fejlesztenek, míg az erősen visszametszettek (rövidre vágott) vesszők több és erősebb növekedéssel reagálnak a beavatkozásra.
  2. A visszametszett ág vagy vessző csúcsához közel levő rügyekből erős, a lejjebb álló rügyekből rövidebb és gyengébb hajtások keletkeznek. Ebből következik, hogy a gyümölcsfák koronájának felkopaszodását, a rózsabokrok felnyurgulását is szakszerű metszéssel lehet megakadályozni, vagy legalább késleltetni.
  3. Az eredményes termeléshez szükséges tudni, hogy a vízszintesen álló vesszők gyengén növekednek, de gyümölcsöt, virágot hoznak. A függőlegesen, meredeken álló vesszők erősen növekednek, de kevesebbet teremnek.

E három szabály ismeretében már nagy hibát nem követhetünk el. De az ügyes metszéshez némi gyakorlat és tapasztalat is szükséges. Ennek megszerzése pedig a kertészkedőknek örömet szerző kerti munka által történhet.

Tavaszi lemosó permetezés

A permetlé elkészítése:

  • 10 liter vízhez
  • 3 dl emBIO,
  • 3-5 dkg finomszemcsés (<20 mikron) Alginit kőpor szükséges.

A kőzetpor segít, hogy a mikroorganizmusok jobban megtapadjanak a növény felületén és ott elszaporodva és a növény keringésébe kerülve kifejtsék jótékony hatásukat.

Néhány napos eltéréssel Neem olajos lemosó permetezést is végezhetünk a rovarkártevők ellen: 50 ml Neem olaj 10 liter vízhez történő keverésével elkészített permetlével.

Mi is az a Neem (ejtsd: ním) olaj?

A neem fa (Azadirachta indica) India egyik őshonos, örökzöld növénye, de a világ több más trópusi területén is megtalálható, pl. Afrikában vagy Dél-Amerikában. Olaját a fa gyümölcsének magjából préselik. A gyógyászatban is használják antibakteriális, gombaölő, gyulladáscsökkentő, parazitaűző, valamint fájdalom- és lázcsillapító hatású hatóanyagait, melyeket leveleiből, ágaiból, kérgéből, gyümölcsének magjaiból nyernek ki. Olaja közel húszféle kénvegyületet tartalmaz. A növénytermesztésben elsősorban gombabetegségek ellen nyújt hatásos biológiai védelmet, azonban rovarölő- és riasztó hatással is rendelkezik. Az olaj egy vékony réteget képez az ágakon, rügyeken, az ott megbújó kórokozók elpusztulnak, ugyanis elzárja őket az oxigéntől.

Fontos: Mivel az olajok vízben nem oldódnak, ezért a lemosó permetezéshez a Neem olajat természetes emulgeálószerrel keverve juttathatjuk ki. Ilyen természetes emulgeáló szer a magasabb zsírtartalmú tej, tejszín, tojássárgája vagy lecitin, amivel a Neem olajat elkeverve már hozzáadagolhatjuk a vízhez. Az így elkészült permetlét nem tárolhatjuk, a természetes emulgeálószerek romlékonysága miatt a bekeverést követően ki kell permetezni.

A kert ápolása, növényvédelme

A legtöbb nagyüzemi kertészeti kultúrában sajnos elsődlegesen a termés mennyisége számít. Nem veszik figyelembe, hogy a termény milyen beltartalmi értékekkel rendelkezik, illetve sok esetben még azt sem milyen vegyszermaradványokat tartalmaz.

Nemcsak a környezet védelme, de az egészségünk megőrzése miatt is oda kell figyelnünk a felhasznált vegyszerek mennyiségére és összetételére. A növényvédő szerek gyakori használata kórokozó rezisztencia kialakulásához vezethet az egyes szerekkel szemben. Nagy problémát jelent az éghajlat változásával megjelenő, korábban tőlünk csak délebbre előforduló kórokozók, kártevők megjelenése is.

A mintakertben csak biológiai növényvédelmet folytatunk. A betegségek kezelésére és megelőzésére emBIO-t és Neem olajat használunk. Az emBIO használatával és ezáltal a növények életfolyamatainak elősegítésével, ellenálló képességük növelésével, a szöveti állományuk erősödésével nehezebben támadják meg a növényeket a kórokozók és kártevők. Az emBIO-ban lévő hasznos baktériumok, gombák kiszorítják a kórokozó mikroorganizmusokat. Használatával a betegségek kialakulásának kockázata is jelentősen csökken, mivel sok betegség kialakulásának és elterjedésének előzménye élettani okokra vezethető vissza.

A jó kondícióban lévő növényeket kevésbé támadják meg a kórokozók és kártevők. Azonban a túlzott nitrogén kijuttatás hatására a szövetek megnyúlnak, lazább szerkezetűek lesznek, így könnyebben megtámadhatják a kórokozók, kártevők és mechanikai sérülések is könnyebben keletkeznek a növényeken. Az emBIO-val kezelt növények szöveti állománya erősebb, kompaktabb lesz. Az emBIO-val történő növényvédelem lényege a rendszeresség. Ezért is szükséges vegetációs időszakban a permetezést egy-két hetente megismételni. Amennyiben csapadékosabb, párásabb az időjárás akkor, akár heti két alkalommal is szükséges lehet az emBIO-val történő permetezésre, hogy megelőzzük az esetlegesen fellépő betegségek elterjedését.

A növények permetezése emBIO-val (állománykezelés)

A permetléhez nem szükséges más, mint 10 liter vízhez 1,5-2,5 dl emBIO és 3-5 dkg Biolit, Alginit vagy Hajtika kőpor. Havonta kétszer javasolt Neem olajos permetezés is. Ez utóbbiból 10 liter vízhez elegendő csupán 12-15 cseppet adagolni rendszeres alkalmazás esetén. Ne feledkezzünk meg róla, hogy a Neem olajat szükséges valamilyen természetes emulgeáló szerrel keverni a vízzel történő bekeverés előtt. Továbbá fontos, hogy a bekevert permetszert mind juttassuk ki, ne hagyjuk állni a következő permetezésig.


>>> Tovább: Kiskertes Kisokos 5. rész: Növények ültetése, a gyep ápolása


Tartalomhoz tartozó címkék: embio