Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Kiskertes Kisokos 3. rész: Talajmunkák, komposztálás, trágyázás

2018. 05. 23. 17:04:56

Az emBIO-ban található Effektív Mikroorganizmusok alapvető küldetése, hogy gyógyítsák a földet!

Tartalom:


Kiskertes Kisokos 3. rész: Talajmunkák, komposztálás, trágyázás

Talajmunkák

Arra figyelnünk kell, hogy a talaj megfelelő nedvességi állapotában végezzük el a talajmunkákat, illetve a nedves talajon kerüljük a taposást. Nem is gondolnánk, de egy nedves talajon lépkedve jelentősen tömörítjük a talajt!

A talajlazítás elvégzésekor célszerű valamilyen szerves anyagot is a talajba forgatni, így nemcsak tápanyagtartalmát, de vízmegtartó képességét és szerkezetét is javítjuk.

A szerves anyag lehet komposzt, érett istállótrágya, növényi maradvány vagy tőzeg. Mikroelem pótlásra és a talaj pH-jának szabályozására illetve vízháztartásának javítására egyaránt kiválóan használhatóak a zeolit, alginit vagy bentonit tartalmú ásványi kőporok. Ezek Meliorit, Hajtika, Alginit vagy egyéb neveken kerülnek forgalomba, de a csomagoláson mindig jól látható, milyen agyagásványt tartalmaz a termék.

A talajélet megerősítése és regenerálódása

A megművelni kívánt terület előkészítése

Még mielőtt megtörténne a magok elvetése vagy a palánták kiültetése ajánlatos megfelelően előkészíteni a kiválasztott területet, hiszen az egyik, talán legfontosabb tényező a növénytermesztésben a talaj fajtája, minősége, tápanyagtartalma, vízháztartása és levegőzöttsége. Magyarország éghajlati- és talajadottságai következtében kiválóan alkalmas növénytermesztésre. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a megfelelő eredmények eléréséhez nem kell gondot fordítani a talaj megmunkálására és a tápanyag-utánpótlásra.

A talajmunkát a megfelelő időben és a talaj megfelelő állapotában kell elvégezni. Az állattartás átalakulásával a legtöbb országban – így sajnos nálunk is – nagy gondot jelent a megfelelő mennyiségű és minőségű szerves trágya földekre történő kijuttatásának elmaradása. A túlzott műtrágyahasználat, a talajban élő mikrobafajok fajgazdagságának és egyedszámának drasztikus lecsökkenéséhez, és ezáltal a megművelt területek talajának leromlásához vezetnek.

A növénytermesztés legfontosabb eleme a talaj. A rossz minőségű, nem megfelelő szerkezetű, rossz vízgazdálkodású és tápanyag-szolgáltató képességű talajok nem megfelelőek a termesztéshez. A mintakertben a talajlazítást minden évben az ágyások felásásával végezzük el és ezzel egy időben saját magunk által készített komposztot, emBIO-val érlelt szarvasmarha trágyát és a talajélet élénkítésére emBIO-t juttattunk ki a megművelni kívánt területre.

Az ágyások felásása során 15-20 cm mélyen forgatjuk át és lazítjuk fel a talajt. A talajlazítás mélységét a telepített növények határozzák meg. A mikroelem utánpótlásra is odafigyelve Meliorit ásványi kőőrleményt is dolgozunk a talajba, amely folyamatosan hasznos anyagokkal látja el a talajban élő mikroorganizmusokat és a növényeket egyaránt. A kijuttatott tápanyagok beforgatás hatására a gyökérzónába kerülnek és a mikroorganizmusok tápanyagfeltáró hatása miatt még jobb tápanyag-hasznosítás érhető el.

Előkészített talaj

A talajlazítás elvégzése azért fontos, mert lazább, tömörödésmentes talajokban a növények gyökérzete sokkal könnyebben fejlődik. A talajlazítás hatására a csapadék és az öntözővíz is könnyebben le tud szivárogni a talaj mélyebb rétegeibe is. Nagyon fontos a rendszeres és megfelelő tápanyagutánpótlás és a szerves anyagok talajba juttatása is.

Ez utóbbi nagyban befolyásolja a talaj humusztartalmát és ezáltal víz és tápanyag gazdálkodását is. Az emBIO segíti a talajban található tápanyagok feltáródását és könnyebb felvételét a növények számára. Az aktív mikrobiális tevékenységnek köszönhetően javul a talajok szerkezete, a vízháztartása és tápanyag-szolgáltató képessége is.

Rendszeres szervesanyag-utánpótlásra használhatunk komposztált növényi hulladékot, a tápanyag- utánpótlásra komposztált istállótrágyát, mely egyúttal szervesanyagot is biztosít a talaj számára. Komposztkészítés során ügyeljünk a helyes szénnitrogén (C/N) arányra (a legfontosabb mutató, amivel egy hulladék bomlási készségét jellemezhetjük), amely ideálisan 20-30:1, illetve a nedvességtartalomra. A komposzt kijuttatása igen kedvező, mivel komplex tápanyagforrás a növények számára, emellett javítja a talaj szerkezetét, vízháztartását is. A komposztot a talaj felszínére is szórhatjuk, a trágyát viszont be kell forgatni a talajba.

Fontos, hogy a komposzt és a trágya is érett legyen, különben a komposzt nitrogént vonhat el a talajtól, ugyanis a szervesanyagok lebontásához a baktériumoknak nitrogénre van szüksége, amelyet a talaj nitrogén készletéből von el, így pentozán hatás (átmeneti nitrogénhiány) alakulhat ki, az éretlen trágya pedig „kiégetheti” a növényeket. A növényi maradványokat beforgatás előtt kezelhetjük emBIO-val, így lerövidül a szervesanyagok lebontásának ideje és kb. 60 nap alatt nyerskomposztot kapunk. Az emBIO-ban található nitrogén megkötő baktériumok pedig segítenek, hogy a pentozán hatást elkerülhessük.

Öntözés

Mintakertünkben az öntözést egy fúrt kút vizével működtetett csepegtető rendszer kiépítésével oldottuk meg. A csepegtető öntözés során a csepegtető testek vízkibocsátása óránként mindössze néhány liter, így nemcsak vizet takarítunk meg, de egyenletes vízutánpótlást is tudunk biztosítani növényeink számára, és egyúttal elkerülhetjük a tápanyagok kimosódást is, mivel csak a növények tényleges vízszükségletének megfelelő mennyiséget juttatjuk a talajba.

Tápanyag-utánpótlás komposztálással

Az egyik legtermészetesebb módszer talajunk karbantartására és a tápanyagok utánpótlására az érett kerti komposzt talajba dolgozása. A komposztálás során a növényi maradványokat különböző mikroorganizmusok bontják le és alakítják át a növény számára felvehető formába. A hagyományos komposztálás során a hőmérséklet emelkedésével és a többszöri átforgatással jelentős az ammóniatermelődés miatti N (nitrogén) veszteség. Ideális esetben kb. 3-4 hónap szükséges a komposztképződéshez. Az emBIO használatával ez az időtartam tavasztól őszig 6-8 hétre, ősztől tavaszig 8-10 hétre csökkenthető le.

A hulladékot minél apróbb méretűre célszerű aprítani a folyamat gyorsítása érdekében. A zöldhulladék mellett szalmát, forgácsot, faaprítékot is komposztálhatunk, ezeknek a nagyobb C (szén) és szárazanyag-tartalmú anyagoknak a lebomlása azonban valamivel hosszabb, ezért is fontos odafigyelni a szén-nitrogén arányra, hogy a pentozán hatás elkerülése mellett a komposzt előállításának ideje is a lehető legrövidebb legyen.

A szervesanyagok kijuttatása nemcsak a környezetterhelés csökkentése miatt fontos, de a talajok szerkezetének, minőségének és ezáltal termékenységének megőrzésében is jelentős szerepe van. A kertben keletkező zöldhulladékot a komposztálással visszajuttathatjuk a talajba a növények számára könnyen felvehető formában.

A komposztkészítés során a szén-nitrogén arányra kell odafigyelni. Kiskerti komposztálás során csaknagyságrendileg kell megbecsülni az értékeket, de törekedni kell a helyes C:N arány kialakítására, mert ez felgyorsítja a komposzt érését és elősegíti, hogy jó minőségű komposztot tudjunk előállítani. Ezt úgy érhetjük el, hogy a zöld (főként konyhai hulladék és frissen nyírt fű) és barna (főként kerti vázanyagok, gallyak, ill. szalma) hulladékokat megfelelő arányban (3/4:1/4) keverjük egymással.

  • Sok nitrogént (kevés szenet) tartalmaznak: gyümölcsök, zöldségfélék, fűnyiradék, virágok (zöld hulladék)
  • Kiegyenlített C:N arány: lomb
  • Sok szenet (kevés nitrogént) tartalmaznak és jó vázanyag: fák, gallyak, kezeletlen fa, faforgács (barna hulladék)

Ügyeljünk a szerkezetességre (struktúrára). A konyhai hulladékokhoz és fűnyiradékhoz mindig jó struktúrájú ún. vázanyagokat, pl. gallyakat, forgácsot célszerű hozzákeverni!

A fent leírtakra azért is fontos odafigyelni, mert azokon a területeken, ahol nincs rendszeres szervesanyag-kijuttatás, csak műtrágyahasználat, ott jelentős talajszerkezet-romlás figyelhető meg.

További információ: Az emBIO nyújtotta előnyök a komposztálásban

​​ Az emBIO nyújtotta előnyok a komposztálásban


Mikroelemek utánpótlása ásványi kőőrleményekkel

Rengeteg kutatási eredmény, tapasztalat és pozitív visszajelzés a bizonyíték arra, hogy az emBIO aktivált mikrobiológiai készítmény segítségével újra visszaállítható az egészséges talajélet. Nem szabad azonban megfeledkezni arról sem, hogy a jó minőségű termények előállításának alapfeltétele a növények harmonikus tápanyagellátása. Ezért a szervesanyag-utánpótlás mellett fontos, hogy a talaj mikroelem-ellátottsága is megfelelő legyen.

A legfontosabb három makroelem (nitrogén (N), foszfor (P), kálium (K) mellett figyelmet kell fordítanunk a megfelelő mikroelem-ellátásra is. A mikroelemek a növényi szövetekben kis mennyiségben fordulnak elő, viszont a növényi életfolyamatokban betöltött szerepük igen jelentős.

A megfelelő mikrobiális talajélet fenntartásával, illetve a talaj megfelelő mikro- és makro elem ellátottságával biztosíthatjuk termesztett növényeink kiváló minőségét és megfelelő hozamát.

A nagyüzemi termesztésben is egyre nyilvánvalóbb, hogy szakítani kell a korábbi évtizedek helytelen gyakorlatával, amely jó esetben is csupán a talaj N, P, K pótlására korlátozódott.

Ma már nem lehet kérdés, hogy jó minőségű, megfelelő beltartalmi értékekkel rendelkező, egészséges élelmiszerek előállítása csakis jó minőségű termények előállításával érhető el. Mindez elképzelhetetlen a megfelelő talajélet és a kiegyensúlyozott és okszerű tápanyag-utánpótlás megvalósítása nélkül. Ez kizárólag a talaj megfelelő – mikroelemekre és szervesanyagokra is kiterjedő – tápanyag-utánpótlásával és a talaj mikrobiális életének helyreállításával és fenntartásával érhető el.

Mindezt a gyakorlatban, a műtrágyák használatának visszaszorításával és megfelelő minőségű és mennyiségű szerves trágya, és szükség estén mikroelem pótlást biztosító, talajjavító ásványi kőporok és komplex, nagy fajgazdagságú baktériumtrágyák – mint amilyen az emBIO is – megfelelő alkalmazásával érhetőek el.

A Melioritról és a Hajtikáról

Talajjavító ásványkomplex, konyha-, dísz- és fólia alatti növénytermesztéshez. A talajba keverve, magas mikro- és nyomelemtartalmánál fogva a növények gyorsabb és egészségesebb fejlődését, fejlettebb gyökérzetet, dúsabb levélzetet, ízletesebb gyümölcsöket eredményez. Vízmegkötő tulajdonsága kiegyensúlyozottabb vízháztartást biztosít a kevésbé jó vízháztartású talajok számára is.

Semmiféle mesterséges vagy toxikus anyagot nem tartalmaz, egészségre káros hatása nincs!

Felhasználható nyírott gyepre kiszórva és begereblyézve (300-500 gramm/m2), dísznövényekhez, gyümölcsöshöz ültető gödörbe, vagy talajhoz keverve, illetve utólagos kiszórásnál bekapálva (250-500 gramm/m2), palántázásnál 3-5 gramm tövenként, szántóföldi kultúra esetén (min.: 300 kg/ha)

 

Makroelem utánpótlása szerves trágyával

Amennyiben megoldható, érdemes friss szerves trágyát beszerezni és otthon a kertben emBIO-val érlelni. Amennyiben Meliorit ásványi kőport is adunk hozzá, úgy tovább növeljük beltartalmi értékeit mikroelemekkel is, amelyek igen jótékonyan hatnak növényeink egészségére és fejlődésére egyaránt. Amennyiben nincs lehetőségünk a szervestrágyát a kertünkben érlelni, akkor érdemes zsákos kiszerelésű érett szarvasmarhatrágyát vásárolni, amely minden kertészetben, gazdaboltban, de nagyobb barkács ill. kertészeti áruházban is beszerezhető.


>>> Tovább: Kiskertes Kisokos 4. rész: Metszés, permetezés, biológiai növényvédelem


 

Tartalomhoz tartozó címkék: embio