Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Kiskertek kezelése emBIO-val

Urbán János agrármérnök
2020. 04. 15. 15:05:38

 

A saját felhasználásra termelő kiskert tulajdonosok körében hatványozottan jelentkezik az igény a vegyszermentes termesztésre, mellyel nemcsak környezetünket, de egészségünket is óvjuk. Az emBIO használatával a teljes kertünket újfajta termesztési technológiával tudjuk művelni. Az emBIO-ban lévő hasznos baktériumok, gombák kiszorítják a korokozó mikroorganizmusokat, használatával a betegségek kialakulásának kockázata is jelentősen csökken. A növényvédőszeres kezelések minimálisra csökkenthetők, vagy akár el is hagyhatók. A vegyszermentes termesztéssel nemcsak környezetünket, de egészségünket is óvjuk!

A kerti munkálatok a megfelelő talajszerkezet kialakításával és az egészséges talajélet biztosításával kezdődnek. A talajlazítás elvégzésekor (szántás, ásás, kapálógépezés) célszerű valamilyen szerves (komposzt, érett istállótrágya) anyagot is a talajba forgatni, ezzel növelve annak tápanyagtartalmát és vízmegtartó képességét. Tovább javíthatjuk talajunk szerkezetét, vízmegkötő képességét és egyúttal biztosíthatjuk a megfelelő mikroelem ellátottságot, amennyiben zeolit tartalmú ásványi kőport (pl. Meliorit) is keverünk a talajba, melyek folyamatosan hasznos anyagokkal látják el a talajban élő mikroorganizmusokat és a növényeket egyaránt.

A talajszerkezet kialakítását követően hozzákezdhetünk a talajélet megerősítéséhez, regenerálásához. Ehhez 10m2 területre 10 liter vízben elkevert 2dl emBIO-t juttassunk ki, majd sekélyen (kb. 5-10 cm mélyen) dolgozzuk be a talajba.

Magvetés során szabadföldbe, állandó helyre vetünk, ami azért jobb, mert a növény fejlődésének nincs megszakítása. A palántanevelést pedig az indokolja, hogy a kellemetlenebb kora tavaszi időben is elkezdődhet a kertészkedés, a növények a kiültetés időpontjában már nagyok legyenek, így hamarabb teremjenek.

Magvetés előtt a magokat érdemes emBIO és ásványi kőőrlemény keverékével csávázni. A kisebb magokat elég két-három órára beáztatni, a nagyobbakat egy-két napra hagyjuk a keverékben állni.  Vetés után a föld felszínét spricceljük be 0,5%-os emBIO oldattal (10 liter vízhez 0,5 dl emBIO). Az emBIO kezelést hetente végezzük el, ha a növények kibújtak, őket is spricceljük.

A palánták végleges helyre kiültetését akkor kezdhetjük, ha palántáink elérték a megfelelő fejlettséget és pár napig szoktattuk azokat a kinti időjáráshoz. A palánták földlabdás gyökerét mártsuk 1 %-os emBIO-s oldatba, és így helyezzük be az ültető gödörbe. A palánták megeredését elősegíti, ha beültetéskor az ültető gödröt is jó alaposan beöntözzük.  A beültetést követően végezzünk beiszapoló öntözést, amihez adagoljunk emBIO-t (10 liter vízhez 2 dl emBIO).

A kiskert tulajdonosok visszajelzéseiből kiderül, hogy az emBIO használatával a növények fejlettebb gyökérzettel rendelkeznek, és gyorsabban fejlődnek a hagyományos módon nevelt palántáknál. Az így kezelt növények egészségi állapota kitűnő, ellenállóbbak a betegségekkel szemben, hamarabb regenerálódnak, és jobban tűrik az időjárási viszontagságokat is.

Tartalomhoz tartozó címkék: embio