Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

emBIO a kiskertekben

Urbán János agrármérnök

 

A bioszférának egy igen jelentős komponense a mikrobavilág, amely méreténél fogva számunkra láthatatlan. Maguk a mikrobák (baktériumok, gombák stb.) a földi élet alapjai (akár csak a víz), nélkülük bolygónk a rajta élő élőlényekkel nem tudna létezni. A különböző fajok eltérő működésükkel egy összefüggő anyagcsere hálózatot alkotnak, mintha egy szervezethez tartoznának.


Az Effektív Mikroorganizmusok kifejlesztése

A ’80-as években Japánban egy kutató csoport kifejlesztett egy olyan készítményt, amely a mikrobavilág számos képviselőjét magába foglalja. Ez a készítmény az EM, vagyis az Effektív Mikroorganizmusok. Ez a készítmény kizárólag a természetben előforduló baktériumokat és gombákat tartalmazza nagy fajgazdagságban. A készítmény mentes mindenféle mesterséges anyagtól, így a génmódosított termékektől is.

Az EM egy mikrobiális ökoszisztéma, amely tartalmaz fotoszintetizáló baktériumokat, tejsavbaktériumokat, sugárgombákat, valamint fermentáló (élesztő) gombákat egyaránt, megfelelő arányban. Ebben az ökoszisztémában minden résztvevő megtalálja életfeltételeit, és egymással szimbiózisban, egymást segítve élnek.

Magyarországon az Effektív Mikroorganizmusok több, az EM-Technology Hungary Kft. által forgalmazott termék formájában állnak a felhasználók rendelkezésére. Sokféleségükből adódóan az élet számos területén sikerrel alkalmazhatóak, így a kiskertekben is a teljes folyamatba beilleszthetőek. A kiskerti növénytermesztés hatékony eszköze az emBIO.

Az emBIO felhasználási területei és várható előnyös hatásai

Az emBIO a kiskerti munkálatok szinte minden munkafázisánál használható a magok csíráztatásától és palántaneveléstől kezdve a növényi maradványok lebontásáig, komposztálásáig.

A növények életfolyamatainak támogatásával optimális termelési színvonal érhető el, a betegségek kártevők betelepedése visszaszorítható, és ezáltal jobb minőségű termények hozhatók létre. Az emBIO jótékony hatása már az első évben észlelhető, de évről évre fokozódik. Ehhez párhuzamosan a felhasznált emBIO mennyisége csökkenthető. A sikeres otthoni kertészkedés elsősorban a talaj termékenységétől függ. Az emBIO-ban található jótékony hatású baktériumtörzsek elősegítik a szerves anyagok átalakítását a növények számára szükséges tápanyagokká, olyan élőhelyet, közösséget teremtenek, amely elvonja a káros (patogén) kártevők életterét. Ezen effektív mikroorganizmusok segítségével a talaj termelékenysége jelentősen növekszik, és a növények ellenálló képessége fokozódik.

Felhasználási javaslat a különböző kiskerti növénykultúrákban

Növénykultúrától függetlenül motoros vagy kézi permetezőgéppel minél apróbb, porózus formában kell kijuttatni az emBIO-t a növény felületére. Fontos és kihangsúlyozandó, hogy a növényt teljes felületére (minél nagyobb lefedettségben) szükséges kijuttatni a permetlét. Általános keverési arány: 10 liter vízhez 1,5-2 dl emBIO. Tovább fokozhatjuk a hatást, ha az oldatba öntözővízbe keverhető zeolitos kőport (Hajtika) is adagolunk 3-5g Hajtika 10 liter oldathoz arányban, mert azon túl, hogy mikroelemeket tartalmaz, segíti az emBIO levélfelületen történő megtapadását.

Burgonyában: az emBIO kondícionálóként alkalmazható virágzás előtt, virágzásban, ha a nappali hőmérséklet a 22 C0 fokot tartósan meghaladja 4-6 naponta egymást követően háromszor megismételve.

Zöldpaprikában, paradicsomban, káposzta- és tökfélékben (kabakosokban): az emBIO nem csak növénykondicionáló hatással bír, hanem segíti a megtermékenyülést, a kötődést, s bizonyos minőségjavító hatása is van. Az intenzív növekedés, virágzás, kötődés időszakában bármikor alkalmazható. Nem okoz gondot a túladagolás, a folyamatosan megismétlődő kijuttatás. Az emBIO használatával nincs szermaradék okozta gond, rezisztencia probléma.

Paprikában, paradicsomban, uborkában főleg a virágzás, terméskötés, bogyó, termés növekedés időszakában javasolt az alkalmazása (3-5 kezelés).

Káposztafélékben a fejesedés kezdetétől – karfiolban és brokkoliban a virágzat-képződés kezdetétől – egészen a betakarításig 4-6 alaklommal alkalmazható.

Elsősorban a minőség javulás (beltartalmi, zamat), eltarthatóság, jobb szállíthatóság értékek várhatóak az emBIO-s kezelésektől. Szabadföldi és üvegházi, hajtatásos alkalmazása egyaránt alkalmazható.

Sárgarépában, petrezselyemben: a talajoltás elkerülhetetlen, s az állománykezelést a növények borítása, azaz a tőlevélrózsás állapotban kell elkezdeni. Az asszimiláták jobb termelése és beépülése a termést adó raktározó szövetbe, a gyökerekbe beltartalmi minőségjavulást eredményez, magasabb lesz az extrakt és a cukor – szénhidrát mennyisége. A termés eltarthatósága és tárolási betegség érzékenysége is javul. Lisztharmat gombafertőzésre és a levélfoltosodásra való hajlam mérséklődik. A tenyészidőszakban a talaj kezelésén túl 5-7 alkalommal javasoljuk az emBIO-t kipermetezni

Almás, csonthéjas, bogyós gyümölcstermésű gyümölcsöknél, szőlőben: az emBIO a virágfertőző gomba eredetű betegségek fertőzési időszakában kell kezdeni a kezelést, s ekkor is a strobilurin hatóanyagú készítményekkel történő együttes kezelés a javasolt. Virágzásban a virágzás kezdetén és teljes sziromnyíláskor kell kipermetezni. A mikróbák megfelelő passzáló hatással vannak a virágfertőzés ellen nemcsak virágzás idején, hanem a fiatal termés zsenge állapotában is. Szőlőben fürtzáródásig alkalmazzuk, almában a színeződés, azaz a cukrosodás idejéig (a tejsav baktériumok miatt szüret előtt utoljára kb. egy hónappal) használjuk. Egy vegetációs ciklusban 4-8 alaklommal javasolt az emBIO levél és gyümölcspermetezésre. A nagyobb lomfelület miatt a keverési arány 2-2,5 dl emBIO 10 liter vízhez adagolva.

Dísznövényekben: a tápközeg, a virágföld és a növény levélzete, virágzata egyaránt kezelhető emBIO-val. Tápközeg kezelésnél – hasonlóan a hajtatásos zöldségtermesztéshez – bizton számíthatunk az algásodás megszűnésére. A dísznövények állománykezelése a lomfelület nagyságától függően 1,5-2,5 dl emBIO-t 10 liter öntözővízhez adva keverési arányt igényel. A kezeléseket dísznövények esetében 10-14 naponta érdemes ismételni.

Beöntözés

A növények, levelek felületének permetezése mellett fontos a növényeink tövének beöntözése is. Ez lehet a permetezésekkel egy időben, de attól eltérően is. A beöntözés gyakoriságát tekintve vegetációs időszakban havonta 1-2 alkalommal ismételjük meg a permetezésnél használt keverési arányú (2 dl emBIO 10 liter vízhez) oldattal. A harmadik alkalomtól csökkenthető a dózis: 10 liter vízhez 1-1,5 dl emBIO-ra.

A beöntözés előnyei: hatására gyorsabb intenzívebb gyökeresedés. A mellékgyökérzet dúsabb lesz. Nő a növény tápanyagfelvevő- és vízmegtartó képessége. Mindemellett kevésbe lesz fogékony a különböző betegségekre illetve stressztűrőbbé válik.

Rendszeresség

Vegetációs időszakban javasolt a heti, de minimum 2 heti kijuttatás. Párásabb, esősebb időjárás esetén akár a heti kétszeri permetezés is javasolt a komolyabb bakteriális és gombás megbetegedések elkerülése érdekében.

Fás és lágy szárú növényekre nincs megkülönböztető technológiai leírásunk, javaslatunk. Ennek magyarázata, hogy a talajoltás illetve az állománykezelés minden fajta növény esetén alkalmazható és bevált. Az eredmények minden esetben érzékelhetőek, mérhetőek.

Vegyszeres kezelés szükségessége esetén a kombinációs partner a strobilurin lehet. Réz és Kéntartalmú gombaölő szerekkel nem keverhető. Azokat minden esetben az emBIO-s kezelés előtt kell időzíteni, úgy, hogy a követő emBIO-s permetezés előtt legalább egy hét teljen el.

Az emBIO + strobilurin kombinációkat lehetőleg a veszélyesebb, csapadékosabb időszakban javasolt kipermetezni. Szárazabb időben hagyatkozhatunk az emBIO nyújtotta szaprofita csíra-dominancia megelőző, védő hatására.

Az emBIO jótékony hatása már az első évben észlelhető, de évről évre fokozódik. A termék használható mind a hagyományos, mind az ökológiai gazdálkodásban. Az emBIO élelmezés-egészségügyi szempontból tiszta anyag, patogén, genetikailag módosított szervezeteket nem tartalmaz. Használatát ajánljuk mindazoknak, akik kertjükben egészséges, vegyszermentes növényeket szeretnének termeszteni, ezzel hozzájárulva környezetük hosszú távú megóvásához, saját testi és lelki egyensúlyuk biztosításához.

Tartalomhoz tartozó címkék: embio