Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Fűnyírás - Nyáron

Urbán János agrármérnök

 

A fűnyírás – bár gyerekjátéknak tűnik – nem csupán egy közönséges ház körüli munka, amit minden hétvégén el kell végezni, hanem komoly odafigyelést és időzítést igénylő kerti elfoglaltságot jelent. A fűnyírás az egyik legfontosabb módszer arra, hogy kertünkben a pázsit egészséges és vonzó legyen. Megfelelően elvégezve egészségesebbé teszi a füvet, ritkítja a gyomokat, sőt, trágyázza a pázsit talaját.


Mielőtt belevágnánk

Fűnyírás előtt szedjük fel a köveket, fadarabokat, amik megakaszthatják és kárt tehetnek a késekben. Öntözőrendszerre, szegélyekre vigyázzunk, ellenőrizzük ezek elhelyezkedését. A nehezebben hozzáférhető helyeket fűszegély nyíróval vághatjuk megfelelőre.

Figyeljünk arra, hogy a fűnyíró pengéi mindig jól ki legyenek élezve. Az éles pengék tiszta vágást ejtenek, míg az életlenek csak tépik, roncsolják a fűszálakat, fogékonyabbá téve őket a betegségekre. Amennyiben az előző használat végén nem szakítottunk időt a fűnyíró tisztítására és a pengék karbantartására, most még pótolhatjuk.

A nyírás gyakorisága

Általában elmondható, hogy egy gyep annál szebb, minél gyakrabban nyírjuk, ezért heti rendszerességű nyírás az általában ajánlott. Nyáron a fű növekedése lassul, ilyenkor elég ritkábban nyírni, már elegendő a kéthetenkénti nyírás is. Nem jó taktika azonban, ha az alacsonyra vágással még több időt próbálunk nyerni, remélve, hogy így kevesebb vágásra van szükség. A két centinél mélyebben járó fűnyírókés ugyanis tökreteszi a fűcsomók növekedő részeit. Ilyenkor azután vadul támadnak a gyomok, kialakulnak az egynyári perjés, cickafarkas, pitypangos, útifüves és egyéb foltok.

Ha túlságosan magasba szökött már a füvünk, inkább két fázisban vágjuk! Így megelőzhető a fű szártővágása (tarlóvágása), amely a gyepet súlyosan igénybe veszi és csökkenti az életerejét, megújítási képességét. A füvet kellő rendszerességgel nyírjuk, közel azonos magasságúra.

A nyírás magassága

A nyírás magasságának beállításakor több szempontot kell figyelembe vennünk: a fű életkorát, az évszakot, időjárást, a fű fajtáját, a nyírás gyakoriságát. Dísz- és sportgyepeknél általában elmondható, hogy a nyírásmagasság 3.5 - 5 cm között szokott lenni. Általános ökölszabály még, hogy a fű magasságának egyszerre legfeljebb az 1/3-át szabad eltávolítani. Ha túl magasra hagytuk megnőni a füvet, inkább két alkalommal, fokozatosan vágjuk rövidre.

Nyáron előfordulnak száraz periódusok is, ezt a fűfélék többsége a legfeljebb 5 centisre nyírt állapotban éli túl. Ezért, ha nem akarjuk gyepünket kiégetni, legyengíteni pázsitoknál 5-6 cm, díszgyepeknél 8-10 cm legyen a vágott fű magassága.

Nagyobb levélfelülettel rendelkező fű nagyobb árnyékoló hatással is rendelkezik, de a gyökerek is mélyebbre hatolnak. Ezért jobban tűri a szárazságot, és nagyobb tartaléktápanyag-készletet képes tárolni. Bár a tetszetősség okán a legtöbben szeretnének a golfpályákhoz hasonló kis magasságú pázsitot, sajnos ez majdnem lehetetlen. A golfpályák füvei ugyanis nem azok a füvek, amelyek a lakókertben is megtalálhatók. Anyag és ápolási igényük, gyakoriságuk és ez által költségük több mint tízszeres.

A nyírás ideje

Nagyon forró napokon, valamint szeles időjárásban, amikor a növényeknek a nyírás után nagyobb vízutánpótlásra van szükségük, lehetőleg kerüljük a fűnyírást, vagy azt a késő délutáni időszakra toljuk el. Ne feledjük: a gyepünket mindig a nyírás előtti magasság felére szabad maximum visszavágni. Magas, 15-20 cm feletti fűnek a töve fényhiány miatt besárgul, ami nagyon könnyen hirtelen napfény hatására kiég, ezáltal, a legyengült fű csak nagyon nehezen jön helyre.

Kánikula idején egyáltalán ne nyírjunk füvet! Ilyenkor a fű olyan komoly stressz hatást szenvedhet, hogy komolyan károsodik.

Haladási irány

A fűnyírást végezzük minden alkalommal más irányban haladva, hogy elkerüljük a talaj tömörödését, és a kopott foltok kialakulását. Ahogy haladunk a fűnyírással, minden sornak át kell fednie egy kissé az előző sort. Soha ne akkor végezzük a fűnyírást, amikor a pázsit vizes, különben a nyírás egyenetlen lesz. Főleg nedvesebb fű esetén - a nyírást egyébként is jobb szárazabb füvön végezni - a fűnyíró nyomot hagyhat a gyepben, kikaparja a füvet - ne forgolódjunk, toporogjunk feleslegesen, célirányosan haladjunk a nyírással.

Javasolt technikák: nyírási irány oda, fordulás, majd vissza, vagy pedig kívülről csigavonalban befelé haladva. Legjobb a kettőt, illetve az elsőn belül is az irányt váltogatni, így nem fogjuk mindig ugyanúgy kikoptatni a füvet. Az igazán profik egy nyírás során egyszer keresztbe, egyszer hosszába is lenyírják. Nyírás közben nem árt figyelni, hogy szépen, egyenesen haladjunk.

Gyűjtés vagy mulcsozás?

A gyűjtés és a megfelelő műtrágyázás általában szebb eredményeket hoz, azonban ez azzal is jár, hogy mesterséges vegyszerekkel kell a tápanyagokat visszapótolnunk a talajba. Ha a levágott fűréteg túl vastag, és nem bomlik le elég hamar, hozzájárul egy elbomlatlan szerves réteg kialakulásához a talaj felszínén, gombabetegséget, filcesedést okozhat.

Azonban, ha ez csak egy vékony réteg, akkor nem károsítja a pázsitot, sőt kiváló, ráadásul ingyenes trágyához jutunk. Ilyenkor az újrahasznosítható hatóanyagok visszakerülhetnek a termőföldbe, egyúttal a nyiradék javítja az alatta növekvő füvek hőháztartását.

Használjunk olyan fűnyírót, amely aprításra is alkalmas (mulcsozó nyírás), így a pázsiton hagyott apróra vágott fűszálak szinte azonnal bomlásnak indulnak. A bomlást tovább segíthetjük, ha a nyírást követően emBIO oldattal (1 dl emBIO : 10 liter öntözővízhez) locsoljuk be a gyepet, mely hasznos mikroorganizmusaival felgyorsítja és lehetővé teszi a gyep számára hasznos, felvehető tápanyagok feltáródását.

Amennyiben mégis túl sok a fűnyesedék, a felesleget kiválóan használhatjuk mulcsként a kertben lévő egyéb növényeink töveihez, ezzel az ottani talaj kiszáradása késleltethető. Itt is alkalmazhatjuk az emBIO-s belocsolást, így juttatva többlet tápanyaghoz kedvenceinket.

Nyírás utáni teendők

Minél rövidebbre vágjuk gyepünket, annál nagyobb igényt támaszt az ápolási munkákkal kapcsolatban. Nyírás után a legfontosabb teendőnk a bőséges esőztető öntözés, tápanyag utánpótlás. Ennek legjobb módja, ha azt a korábban említett emBIO-s oldattal tesszük a teljes gyepfelületen.

Helyenként szükséges lehet a gyep javítása is. A kikopott foltokat könnyen helyrehozhatjuk, ha a pótlásra az alábbi keveréket állítjuk össze:

  • 1/3 rész fűmag,
  • 1/3 rész Bokashi (az EM szilárd fázisú oltóanyaga), vagy komposzt,
  • 1/3 rész homok.

A keveréket 1:10 arányban higított emBIO-val (1 dl emBIO : 1 liter vízhez) iszapossá keverjük, és ezzel töltjük fel a foltok helyéről 5-6 cm mélyen kiszedett földet.

Milyen fűnyírót használjunk?

Nagyon sok féle fűnyírót forgalmaznak, különböző árakon. Házi kertben leginkább a forgókéses fűnyírót alkalmazzuk. Mindig mérlegelni kell a terület nagyságát, szabadidőnket, a vágás előtti fű magasságát. Az elektromos fűnyíró vezetékének kerülgetése nagy területen jelentős időnövekedéssel jár. Az elektromos fűnyírók gyengébbek a magasabb és különösen nedves fűvel szemben, mint a robbanómotoros társaik. A fűnyíró szélessége is egy fontos szempont, meghatározza, hogy egy területen milyen sűrűn kell átmennünk. A robbanómotoros fűnyírók nagy területen mindenféleképpen kielégítőbbek.

Ha teljesen környezetbarát módszerrel akarunk dolgozni, vegyünk kézi fűnyírót, amit az általunk kifejtett tolóerő működtet. A kézi fűnyírók újra népszerűek lettek a háztulajdonosok körében, mert csendesek, környezetkímélők, és kevés karbantartást igényelnek.

Robotfűnyíró

Teljesen automatikusan, alacsony zajszinttel, ember jelenléte nélkül, vágja le a pázsitunkat a robotfűnyíró. Bekerülési költsége magas, de sok munkától kímélhetjük meg magunkat. Napelemes és töltőállomásos kivitelben is létezik. A gyepfelületünk határaiba egy vezetéket kell lefektetni, aminek segítségével a gyepünkről való lebarangolást meggátolhatjuk. A vezeték segítségével a fűnyírás vége vagy az akku merülése esetén visszatér a dokkolóba, ahol feltölti magát.  A robotfűnyíró mulcsozó technikával (nem fűgyűjtős), vágja a füvet. A napi vágásnak köszönhetően a fűnyíró a lenyírt füvet tápanyagként a talajunkon hagyja. A rendszeres nyírásnak köszönhetően a lenyírt fű nem képez jelentős filcréteget, de az éves gyepszellőztetést ilyen fűnél évente 3x is érdemes elvégezni.

Az elmondottak alapján beláthatjuk, hogy milyen fontos a fűnyírás a pázsit gondozásában főleg, ha természetes módon, műtrágya nélkül szeretnénk megoldani. A nyári hónapok extrém időjárásában ez hatványozottan érvényesül. A pázsit egészségének megőrzésében a fűnyírás egy egyszerűnek látszó, de életbevágóan fontos lépés. Ha jól végezzük, minden fűnyírás alkalmával javítjuk pázsitunk minőségét, ezzel hozzájárulva, és segítve, hogy hosszú éveken át gyönyörködtethessen minket.

Tartalomhoz tartozó címkék: embio