Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Téli felkészülés

Urbán János agrármérnök
2019. 10. 24. 15:08:00

 

A díszkertekben az évelő fák és cserjék különösebb védelem nélkül is megbirkóznak a tél nehézségeivel. Ahhoz azonban, hogy az érzékenyebb évelő növényeink is jól érezzék magukat és az új szezonban ismét virágaikkal örvendeztessenek meg minket, szükségük van a védelemre a téli hideg hónapok alatt. Különösen igaz ez a mélyebben fekvő fagyzugos helyeken.

A lehullott levelek felhasználása az évelő növények védelmében

Megfelelő védelmet biztosíthatunk, ha az ősszel lehullott és összegyűjtött faleveleket használjuk fel erre a célra. A leveleket egy – két alkalommal permetezzük le emBIO oldattal, amit úgy készítünk, hogy 10 liter vízhez 1 liter emBIO-t keverünk. Ez a mennyiség kb. 1m3 falevél kezeléséhez elegendő. A bepermetezett falevelet ezt követően egyenletesen terítsük el az évelő növényeink között, a töveknél magasabb kupacokat képezve.

A falevelekből így elkészített avarágy megóvja növényeinket a fagytól, ugyanakkor menedéket is kínál a hasznos rovarok számára. Az emBIO-s kezelés hatására a levélágy nem fog berohadni, bepenészedni és a kórokozó gombák és baktériumok nem tudnak benne megtelepedni.

Tipp: Ne feledkezzünk meg a málna és a szederbokrokról valamint a ribizlifélékről, amelyeket gyakran ilyenkor támadnak meg a különféle atkák, illetve a penész és rozsdagombák. Ezek ellen megfelelő védelmet tudunk nyújtani, ha még az őszi időszakban is alkalmazzuk a Fermentált Csalánlevél kivonat (szívó kártevők ellen) és az emBIO 5%-os oldatának (gombás betegségek ellen) permetezését.

Optimális védelem Manju Favédő EM kerámiaporral

A Manju Favédő EM kerámiapor alkalmazásával elősegíthetjük a fák külső hatásokkal szembeni ellenálló képességét, ami különösen fontos a téli, hideg évszakban.

A Manju Favédő EM kerámiapor védelmet jelent a fakéreg repedéseiben áttelelő kártevők és károsító gombák ellen. A kerámiapor alkalmazásával a fakéreg áttelelésre alkalmas repedései, sérülései elzáródnak, a gombák spóráit pedig elnyomják és kiszorítják az EM mikroorganizmusai.

A Manju Favédő EM kerámiaporból és emBIO-ból kevert pasztát fel tudjuk kenni a fák törzsére és ágaira, ami az előzőekben leírtakon túl a hőmérsékleti ingadozások ellen is védelmet jelent. Világos színének köszönhetően a napfényt visszatükrözi, ami így nem tudja felmelegíteni a fakérget, a napmentes, sötét és hideg időszakokban pedig egy fizikai védőréteget képez.

A kerámiapaszta elkészítéséhez 1 rész Manju Favédő EM kerámiaport és 1 rész emBIO-t keverjünk össze, úgy, hogy egy jól kenhető masszát kapjunk. Az így kevert masszát egyenletesen, vékony rétegben kenjük fel a fatörzsre és a nagyobb ágakra. Különös gonddal kenjük le a sérülések helyeit, illetve a metszések során keletkezett nyitott vágási felületeket.

Tartalomhoz tartozó címkék: embio