Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Mire jó a Csalánkivonat koncentrátum?

Urbán János agrármétnök
2019. 06. 21. 11:51:33

A csalán (nagy csalán, Urtica dioica) egy fantasztikus növény. Régebben termesztették is, friss hajtásait étkezésre használták, a kikészített rostjaiból pedig finom fonalat fontak. Ez azonban már a múlté. Manapság a csalán úton-útfélen előforduló gyomnövénnyé póriasodott. Nagyobb egyedszámban ott fordul elő, ahol a talajban bőségesen van nitrogén, mint amilyenek a felhagyott szérűk, a gazdásági udvarok vagy a trágyadombok helyei.

A levéltetvek ellenszere

A kertekben a csalán nem csak a pillangók paradicsoma! A csalán egyike a leghasznosabb gyógynövényeknek ugyanakkor kitűnő természetes ellenszere a levéltetveknek is.

A jól ismert növény csalánmérget és savakat tartalmaz, amelyek erős hatást gyakorolnak a növényekre. A bennük lévő aktív összetevőket, mint például az acetil-kolint vagy a hisztamint, a pajzs- és levéltetvek nem tolerálják.

A csalánmérget felhasználó csalánkivonat

A csalán leveleit és hajtásait mirigyszőrök borítják. Ha valami ezekhez hozzáér, akkor a szőr csúcsán lévő apró kupak letörik és kiömlik a szőrből a benne lévő, hangyasavhoz hasonló, de egyéb szerves vegyületeket is tartalmazó váladék. Ez a csalánméreg ha a bőrünkbe jut, akkor csípős, égető fájdalmat vált ki, amely azonban egy-két óra múlva magától elmúlik. Jól ismerik a csalán eme tulajdonságát a növényevő állatok és messzire elkerülik a növényt.

A csalánméreg összetevői koncentráltan jelennek meg a csalánkivonatban, mely így természetes úton támogatja a növények ellenálló képességét. A csalánkivonat megvastagítja a növények bőrszövetét, ezáltal az nehezebben átjárható lesz a betegséget okozó gombáknak, valamint a szúró szívó kártevőknek is komolyabb akadályt jelent.

Fontos számodra, hogy növényeid egészségesen fejlődjenek?

Szeretnéd, hogy ellenállóak legyenek a kártevőkkel, betegségekkel szemben?

Mindezt vegyszermentesen kívánod elérni?

Igen, ezt mind garantálni tudod növényeid számára, ha rendszeresen csalán kivonattal permetezed és trágyázod őket.

Rendkívül ajánlott trágyázási mód ez a kertészkedésben kevésbé járatos kiskerttulajdonosok számára. Ha a csalánlevet például a paradicsom tövére öntjük, napról napra megfigyelhetjük, hogyan is hat ez a tápoldat a növényre.

A csalánlevet használhatjuk magában vagy más növényi oldattal keverve is. Jól bevált például a csalánkivonattal és más, vegyes gyógynövényfélékből készített oldat 1:1 arányú keveréke. A növényi oldatokat a tenyészidőszakban többször is kijuttathatjuk azokra az ágyásokra, amelyekben tápanyagigényes növényeket termesztünk.

Zöldségeskertünk legtöbb növénye meghálálja majd a gyorsan ható csalánkivonattal való beöntözést. Van azonban néhány növény, amelyik nem kedveli a nitrogénben gazdag oldattal történő kezelést, ezek: a borsó, a bab, a fokhagyma és a vöröshagyma.

Miért olyan értékes a csalánkivonat növényeid számára?

Táplálás: Káliumot, magnéziumot, vasat, foszfort, nitrogént és egyéb nyomelemeket tartalmaz. Ezek mindegyike elengedhetetlen tápelemei növényeidnek, így a csalánkivonatot bátran használhatjuk trágyázásra.

Megelőzés: Az életerős, megfelelően táplált növények ugyan sokkal ellenállóbbak a kártevőkkel, megbetegedésekkel szemben. De ez még inkább fokozható, ha lombjukat rendszeresen csalánkivonattal permetezzük.

Ha rendszeresen lepermetezzük vele növényeinket, bőrszövetük megvastagszik, így a gombabetegségek nehezebben telepednek meg rajtuk, és a kártevőknek is gondot okoz átszúrni a leveleket.

Megelőzésképpen a Csalán kivonat koncentrátumot tavasztól őszig permetezzük növényeinkre 7-14 napos gyakorisággal.

Védekezés: Megoldást jelenthet akkor is, ha a levéltetvek, atkák már megjelentek kertedben.

Esős időjárási körülmények között, illetve erős rovarfertőzés esetén rövidebb időintervallumok ajánlottak.

A legjobb hatást száraz növényekre permetezés esetén érhetjük el.

Alkalmazási mennyiség permetezéseknél: 0,5 – 2 % oldattal (1 liter vízhez 20 ml – egy kupak – csalánkivonat koncentrátumot adva).

A Csalánkivonat koncentrátum összetevői: tisztított víz, szárított csalán, tejsav- és fotoszintetizáló baktérium, élesztőgomba és cukornád melasz.

Tartalomhoz tartozó címkék: embio