Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

No de hol füvezzenek a városi macskák, hogy kutya bajuk se legyen?

 

A macskatartással kapcsolatos tévhitek közül a leggyakoribb a zöld növények fogyasztásával kapcsolatos. A szabadba kijáró macskák többsége rendszeresen és nagy kedvvel legel füvet vagy kisebb szálas növényeket, a szobában tartottak pedig, amennyiben nem gondoskodnak számukra macskafűről, vandál módon nekiesve a szobanövényeknek, képesek azokat kikaparni, letiporni, összekarmolászni és tövig rágva teljesen tönkretenni.
 
Ezen nem kell meglepődni. Ez a macskáknál teljesen természetes viselkedésforma, nem pedig valamiféle rossz szokás, így lenevelni sem lehet őket erről.

Tartalom:


Miért esznek a macskák füvet?

A macskák fűevésének 4 különböző okát ismerjük. Érdemes ezeket pontosan megérten, mert kedvencünk viselkedésének egyéb elmei és a fűevés és annak gyakorisága segíthet felismerni, hogy szükség van e arra, hogy valamit változtassunk az étrendjén vagy esetleg szakember segítségét kell e kérnünk.

Szőrgombócoktól való megszabadulás

A macskák legelésének az egyik fő célja az önhánytatás, amellyel a tisztálkodásuk során a gyomrukba kerülő szőrcsomóktól igyekeznek megszabadulni. A hosszú és félhosszú szőrű cicák nagyon gyakran lenyelik a nyelvükbe akadt szőrszálakat, amelyek egy idő után kisebb csomók vagy labdacsok formájába összeállva megrekedhetnek a gyomorban és a bélrendszerben. Időnként a legelést hányás is követi, ilyenkor a fű fogyasztása a gyomor megterheltségének, vagy diszkomfort érzésének megszüntetése miatt történik.

Amikor a lenyelt szőrök már nagyobb csomókba állnak össze, akkor jelentős területet foglalnak el az emésztőrendszerben, emiatt a cica egyrészt hányással már nem tud megszabadulni tőlük, másrészt pedig étvágytalanná válik, mert nem fog tudni eleget enni. Emiatt állandóan éhes lesz, és bár a felkínált eledelre azonnal ráveti magát, pár falat után abba fogja hagyni az evést, testsúlya pedig folyamatosan csökkenni fog, azaz jelentősen lesoványodik. Emellett a táplálóanyag-felszívódása is zavart szenved, és súlyosabb esetben akár azonnali életmentő műtéti beavatkozást igénylő bélelzáródás is kialakulhat a szervezetében. Ebben az esetben a fű természetes hashajtóként működik. Amikor túl mélyen van probléma az emésztőrendszerben, akkor a másik irányra lesz szüksége a cicának. A macskák tudják azt, hogy ha esznek egy kis füvet, akkor az kitakarítja az emésztőrendszerüket (és ezzel megspórolnak egy kellemetlen utat az állatorvoshoz.)

Gyomorrontás kezelése

A fűevésnek gyógyhatása van, enyhíti ugyanis az emésztési problémákat. Alapvetően a füvet savkötőnek szokta fogyasztani a cica, ha például ég a gyomra. Ha macskánk gyengélkedik - hány vagy hasmenése van -, nem ritka, hogy fűlegeléssel próbál segíteni a baján.

Hiányzó tápanyagok pótlása

A macskák azért is esznek füvet, hogy így pótolják az étrendjükből hiányzó tápanyagokat. Ösztönösen rágcsálják és fogyasztják el a füvet, hogy így jussanak vitaminokhoz, ásványi anyagokhoz és olyan élő enzimekhez, amelyek csak a friss, nyers, teljes értékű táplálékokban találhatók. Az egykori - friss húsból, magvakból és zöldségekből álló - ideális étrendjüket felváltó maiból gyakran hiányoznak ezek az összetevők.

Az állati eredetű fehérje rendkívül értékes a cicánk számára, mivel ez a legkönnyebben emészthető aminosavforrás. A cicák természetüknél fogva hozzá vannak szokva az állati eredetű ételekhez, ezért a jó minőségű, egészséges macskaeledelnek nagy mennyiségben kell tartalmaznia ezeket az összetevőket. A kölykök, felnőtt cicák és korosabb társaik igényei eltérőek, ezt szintén érdemes számításba venni, ha az eledel típusáról és mennyiségéről döntünk.

A fű nagyobb mennyiségben tartalmaz folsavat, mint az anyatej. Erre a vitaminra feltétlen szüksége van háziállatunknak, hiszen segíti a hemoglobin- és a fehérjeképződést. Az utóbbiak az oxigénszállítást végzik a vérben. A folsav-hiány vérszegénységhez vezethet, a kölyökcica pedig nem tud megfelelően fejlődni nélküle. Cicánk valószínűleg ösztönösen érzi, ha szüksége van plusz vitaminra, és még arra is rájön, hogy hogyan juthat hozzá a legegyszerűbben.

Mert a teljes értékű természetes táplálék része

A macska vadon élő, magukat vadászatból fenntartó ősei az elejtett zsákmányt általában mindenestül elfogyasztották, és mivel áldozataik között sok növényevő volt, így a vadmacska az azok gyomrában és beleiben lévő füvet és egyéb növényeket is elfogyasztotta, valamint a csontok, a bőr,a szőr és a tollak is..

A cicák szervezetének elsősorban nyers húsra van szüksége, nem pedig száraz tápokra. Ha csak száraz eledelt adunk minitigrisünknek, az bizony húgyúti- és vesebetegségekhez vezethet. Ráadásul még a főtt húsból is hiányoznak olyan fontos ásványi anyagok, amelyek elengedhetetlenül fontosak a megfelelő életminőséghez. Igyekezzünk tehát olyan étrendet kialakítani, amely kellően változatos, ugyanakkor minden szükséges összetevőt tartalmaz és bátran merjük ajánlani kiegészítésnek az emBIO Herbs-PET kutyák és macskák számára kifejlesztett folyékony táplálék-kiegészítőt.

Mit jelent az, hogy „természetes” táplálék?

Az a táplálék a természetes, amely a legközelebb áll ahhoz az étrendhez, amihez kedvenceink vadon élő rokonai alkalmazkodtak, mivel a táplálkozásuk élettana a sok-sok változás ellenére szinte ugyanaz maradt.

A tehát egyértelműen macskák húsevők. Étrendjüknek tehát fehérjére kell épülnie, ugyanakkor nem hiányozhatnak belőle a zöldségek és gabonafélék sem – de jelentősen kisebb mennyiségben. A cicák alapvetően nem tudják megemészteni a gabonaféléket, de a rostok szükségesek emésztőrendszerük megfelelő működéséhez. Mint említettük, a zsákmányállatok fogyasztásán keresztül rosthoz és vitaminokhoz is jutnak.

A fűfélék könnyen feldolgozható tápanyagokat tartalmaznak, többek között fehérjét, szénhidrátot, vitaminokat, enzimeket és rostanyagokat. Ezek védik kedvencünk egészségét és segítik emésztését, a magas klorofill-tartalom pedig hatásos ellenszere a rossz leheletnek.

Veszélyes növények

Tehát összességében a fű kifejezetten hasznos a cica számára, csak arról győződjünk meg, hogy a kertünkben található növények nem mérgezők, valamint nincsenek vegyi anyagokkal kezelve. Benti macska esetében ne tévesszük össze a fű-evést a növény-evéssel, ugyanis a legtöbb lakásban tartott virág mérgező házikedvencünk számára.

A legelés tehát a macska jó közérzete szempontjából elengedhetetlenül fontos, így a lakásban tartott állatok számára különösen gondoskodnunk kell táplálék-kiegészítésről és mindenképpen célszerű nevelnünk a számára “Macskafüvet” is, ellenkező esetben a szobanövényeinken fogja kiélni legelésző hajlamát. Ezzel kapcsolatban legyünk azonban nagyon óvatosak, mert a dísznövények között nagyon sok olyan faj van, amely a macskára nézve erősen mérgező anyagokat tartalmaz!

A legjobb, ha mi magunk termesztünk minitigrisünknek egy kis füvet, melyből bármikor nyugodtan csemegézhet, ha kedve tartja.

Az otthon is termő cicafű

A lakásban tartott macskák a kijárós társaikkal ellentétben nem tudnak hozzájutni a kertben lévő friss fűfélékhez, amelyek nélkülözhetetlenek az emésztő szervrendszerűk megfelelő működéséhez.

A macskafű a lakásban tartott cicák számára nélkülözhetetlen tápanyagforrás, tehát neveljünk kedvencünknek otthon cicafüvet.

  • A búza, a rozs és a zab magjának keveréke a legalkalmasabb arra, hogy a cicánk számára ízletes zöld kiegészítőt neveljünk belőle.
  • Ha kész keveréket vásárolunk, csak be kell tartani az előírásokat és a magocskákból hamarosan szép zöld lesz.
  • Ültessük el a magokat cserépben, ládában, időnként öntözzük meg és ha 5 centisre nő, kínáljuk fel a cicának.


Bár megállapítható, hogy a fű nem káros a cicára nézve, azért figyeljünk oda a mennyiségre. Ha azt látjuk, hogy háziállatunk túl sok zöldet fogyaszt, akkor érdemes állatorvoshoz fordulni, mert lehet, hogy olyan bélproblémái alakultak ki, amelyek enyhítésén a fű már nem tud segíteni.

Mottó: Ha ugyanis kedvencünk elegendő macskafűhöz és emBIO Herbs-PET-hez jut, nagy valószínűséggel kutyabaja vagy kutyabaja sem lesz!