Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Mit tehetünk az ázott kutyaszag ellen?

 

Az ilyen locsi-pocsi időben, mint amilyen a téli hóolvadást követően fordul elő, a kutyatulajdonosok szembesülnek azzal a ténnyel, hogy az ázott kutya bizony igen intenzíven büdös. A kellemetlen és igen erős ázott kutyaszag egyből érezhetővé válik, amint zárt helyre érkezünk kedvencünkkel, vagy amint fekhelyét megközelítjük.

De mi is okozza azt a jelenséget, hogy a vizes kutyáknak ennyire jellegzetes és erős szaguk lesz, és tudunk-e védekezni ellene?

Nem mindenki előtt ismert az a tény, hogy a vizes kutyák jellegzetes szagát a szőrükön élő mikroorganizmusok alakítják ki.  A kutyák, mint minden más élőlény, sok milliónyi mikroorganizmusnak adnak otthont a bőrükön és a szőrükön. Sok itt élő mikroorganizmus szaganyagot is bocsát ki. Ezt elsősorban a szőrzetben élő baktériumok és élesztőgombák teszik, a szag többnyire tőlük származik.

Bár ezek a mikroorganizmusok állandóan jelen vannak a kutyák szőrében, mégis ha vizes kutya sokkal büdösebb, mint a száraz. Ennek az a magyarázata, hogy az élesztőgombák és baktériumok által száraz körülmények között kibocsátott váladékszemcsék az ember számára szagtalanok. A víz azonban felbontja azokat a kémiai kötéseket, amelyek összetartják ezeket a mikroszkopikus váladékrészecskéket és így egy általunk intenzív áporodott szagot adó molekulákból álló párafelhő képződik.

Miközben a víz párolog a kutyák szőréből, megnövekszik a relatív páratartalom a kutya közvetlen környezetében. A nedves levegő pedig több molekulát tud felvenni, mint a száraz. Így a szagot okozó molekulák koncentrációja is megnő a vizes körülmények között. Ez végső soron azt eredményezi, hogy az ázott kutyát sokkal büdösebbnek érezzük, mint a szárazat.

És mit tehetünk?

Az igen gyenge tanács, hogy vizes lucskos időben ne vigyük ki kedvencünket a napi rutin sétára (bár működik). Tehát, mivel a séta szükségszerű alkalmazkodnunk kell a körülményekhez.

A sétát követően alaposan töröljük át a kutya szőrét: Ha nagyon lucskos lett a séta alatt, akkor irány a fürdőkád és a zuhany. Ilyenkor bizony elég fárasztó a kutyatulajdonosok élete – szinte minden sétát követően jöhet egy kutyafürdetés és az azt követő kádmosás és felmosás.

Ebből a szempontból az udvarban élő házi kedvenc tulajdonosok előnyben vannak, de nekik sem árt figyelni rá, hogy jól áttöröljék a kutya szőrét. A hajszárító is előkerül ilyenkor, hogy gyorsítsuk a száradást. Ezeket az eszközöket már séta előtt érdemes előkészíteni, mert a sétából ázottan hazaérkező kutya és gazdi is türelmetlen szokott lenni.

Cseréljük mindig szárazra a fekhelyen lévő ruhákat. Ha átnedvesednek, nap közben is többször cseréljük le azokat.

A szag ellen aktívan is tudunk védekezni!

A kutya szőrét a hazaérkezés és fürdetés-szárítást követően permetezzük át emBIO Herbs-PET SPRAY-el, ami aktivált mikroorganizmusokat tartalmaz. Az emBIO Herbs-PET SPRAY egyrészt a mikroorganizmusok anyagcsere folyamatit tereli olyan irányba, hogy a kellemetlen szagot okozó rothadási folyamatok helyett a kisebb szaghatással járó erjedési folyamatokat indítja be, ezáltal a kellemetlen kutyaszagot csökkenti, megszünteti.

A másik jelentős hatása az emBIO Herbs-PET SPRAY-nek, hogy a mosással és szárítással a kutya szőrén élő jótékony mikroorganizmusok számát is jelentősen megtizedeljük, és ezt vissza tudjuk pótolni a szőrre permetezés során.

A fekhelyet és a rendszeres tartózkodási helyeket is permetezzük le napi rendszerességgel az emBIO Herbs-PET SPRAY-el, ezzel tovább védekezhetünk a kellemetlen ázott kutyaszag hosszú megmaradása ellen.