Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Örökzöldek téli kezelése

 

Az örökzöld növények kezelésére télen is figyelmet kell fordítanunk. Míg a lombhullató növények a telet nyugalmi állapotban töltik, addig az örökzöldek télen is aktívak maradnak. A vízben oldott tápanyagokat ilyenkor is felszívják a talajból, lélegeznek, párologtatnak, és egész évben folytatják a fotoszintézist is.

Mikor öntözzünk?

Amennyiben a hideg időben hosszabb ideig tartós napsütés éri a tűlevelű örökzöldeket, a lomb intenzív párologtatásba kezd, így jelentős mennyiségű vizet veszít. Azonban a hideg, gyakran fagyos talajból ilyenkor a pótláshoz szükséges mennyiségű vizet nem tudja pótolni. Ezért fontos, hogy a fagymentes napokon nagyobb mennyiségű víz öntözésével pótoljuk a hiányt.

Fontos megjegyeznünk, hogy az öntözéshez a déli órákat kell választani, amikor a legkisebb az esélye a kiöntözött víz azonnali visszafagyásának. Ilyenkor a talaj felső rétegébe be tud szivárogni, valamint van ideje a növényeknek felvenni a víz egy részét. A havas ágakról pedig rázzuk le a hótakarót nehogy annak súly alatt az ágak tartósan meghajoljanak, esetleg letörjenek. Ilyenkor érdemes a tűlevelekről is lemosni a rájuk rakódott koszt és port.

Fedett helyen (fedett teraszon, télikertben) tartott örökzökdek

Fokozottan figyeljünk a balkonládákban, teraszokon áttelelő edényes örökzöldek téli öntözésére, különösen akkor, ha fedett teraszon vagy erkélyen vannak, ahol nem jutnak természetes csapadékhoz.

Mikor kezdhető el az örökzöldek emBIO-s permetezése?

Tél végén, amikor a fagyok már nem jellemzőek vizsgáljuk meg örökzöldjeinket, leveleik, ágaik állapotát. A betegségek jeleit mutató fenyőféléket ilyenkor már az emBIO-val történő permetezéssel hatékonyan lehet kezelni. A permetezést - 10 liter vízbe 2dl emBIO-t keverve adagolással - tavasztól őszig akár 1-2 hetente érdemes ismételni a beteg növények esetében.

Tuják betegségei és kezelésük emBIO-val

Szárazabb időszakban lehet locsolni is a növényeket hasonló keverési arányú emBIO oldattal. A tuják barnulását és elpusztulását több tényező okozza. A felmelegedéssel és kiszámíthatatlanabb időjárással járó éghajlatváltozás, aszályos időszakok, majd rövid idő alatt lehulló nagy mennyiségű csapadék, téli kiszáradás stb.- legyengítik az örökzöldeket és könnyebben fertőződnek meg különböző kórokozók és kártevők által.

Másodlagos fertőzésként gombás fertőzések is megjelenhetnek az örökzöldeken, amik foltokban jelentkező barna vagy feketés elhalt részek formájában mutatkoznak meg a növény lombozatán. Előfordul, hogy az egész növény, vagy legalábbis jelentős része elbarnul ilyenkor már biztosan menthetetlen.

Az emBIO-ban található mikroorganizmusok közül egyesek hatékonyan lépnek fel a káros gombák terjedése ellen, míg a többi összetevő, mint pl. a különböző tejsavbaktériumok gátolják a takácsatkák és egyéb kártevők és kórokozók elszaporodását. Másrészt az emBIO-ban található különböző mikroorganizmusok a növények számára termelt hasznos anyagok és növekedést serkentő hormonok termelésével segítik a növény ellenálló képességének növelését. Mindezek figyelembevételével az egészséges örökzöldeket is érdemes időnként lepermetezni, belocsolni emBIO-val, így megelőzve a komolyabb problémák kialakulásának veszélyét.

Örökzöldek ültetése

Amennyiben örökzöldek telepítését tervezzük minden esetben ajánlatos az ültetéskor 10 liter vízhez adagolt 2 dl emBIO keverési arányú oldattal végezni a beöntözést.

Tartalomhoz tartozó címkék: embio