Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Az emBIO használata szárazság esetén. Van értelme?

Urbán János agrármérnök
2019. 04. 29. 08:30:12

 

A felmelegedéssel és az egyre gyakrabban és egyre tovább tartó száraz, csapadékmentes időszakokkal kapcsolatosan egyre gyakrabban felmerülő kérdés, hogy van-e értelme az emBIO talajbaktérium tartalmú mikrobiológiai készítmény használatának a szárazság idején.

A kérdés jogos, hiszen köztudott, hogy a legtöbb gomba és baktérium szaporodásához elengedhetetlen a víz, a nedvesség jelenléte. A teljesen száraznak tűnő talajba van-e értelme talajbaktériumokat juttatni?

A válasz egyértelműen igen!

Az aszályos, csapadékhiányos időszakokban mindent meg kell tennünk annak érdekében, hogy a talajban még fellelhető csekély mennyiségű nedvességet megtartsuk, hasznosítsuk, növényeink számára elérhetővé tegyük. Ebben a talajban élő baktériumok is aktívan részt vesznek.

A talajban a nedvesség folyamatosan lefelé húzódik és egy idő után kikerülve a gyökérzónából „elvész” a növények számára. Ezt a folyamatot tudjuk csökkenteni azzal, hogy a növények gyökérfejlődősét serkentjük, amiben a gyökerek közvetlen környezetében és felületén élő baktériumoknak igen fontos szerepe van. A fejlett gyökérzettel rendelkező növények a talajban lévő nedvesség nagyobb részét tudják felvenni és hasznosítani, mivel a gyökerek a talajban nagyobb területet hálóznak be. A növények hajszálgyökerein élő baktériumoknak elsődleges szerepe van a víz és tápanyagfelvétel során.

A talajban, még annak felső rétegeinek szárazsága esetén is, elegendő talajnedvesség van a talajbaktériumok élettevékenységéhez. A talajfelszín szárazsága nem jelenti azt, hogy a mélyebb rétegekben már nem kedvezőek a körülmények a mikroorganizmusok (baktériumok és gombák) aktív életéhez. Az ilyenkor tapasztalható nappali és éjszakai hőmérsékleti különbségek hatására jelentős nedvességet produkál az éjszakai páralecsapódás, még akkor is, ha annak jelei reggelre már szinte alig láthatóak. Ez a nedvességforrás igen jelentős vízpótlást jelent a talajélet számára.

Sokat segíthetünk a talajbaktériumoknak, ha a talajokat megfelelően készítjük elő vetés, ültetés előtt és biztosítjuk a felső réteg zárását, elmunkálását. A gyökérzónában ilyen esetben még száraz körülmények között is található annyi nedvesség, amennyi elég lehet a talajban lakó speciális törzseknek addig, amíg az esőzések beköszöntével a kedvezőbb talajállapot ki nem alakul.

A talajbaktériumok számos faja képes speciális nyálkás réteget kiválasztani maga körül. Ez egyrészt védelmet jelent számukra a száraz körülmények között, másrészt lehetővé teszi, hogy a baktériumok talajszemcsékhez tapadjanak. A több összetapadó talajszemcse így aggregátumot képez, melybe mintegy bezáródik a nedvesség. Az aggregátum képződéssel a talaj szerkezete is jelentősen javul.

Amennyiben nagyobb az aszály és a körülmények tovább romlanak, a baktériumok legtöbbje akkor sem pusztul el, hanem spórákat, cisztákat képeznek és ebben az állapotban átvészelik a kedvezőtlen időszakot. Ha a környezetükben ismét elfogadható feltételek alakulnak ki, akkor újból megkezdik az aktív tevékenységeiket, beindítják anyagcseréjüket, szaporodásuk megindul.

Mindezekből látható, hogy a talajbaktériumokat tartalmazó emBIO használata észszerű, sőt indokolt még abban az esetben is, ha a száraz időjárási körülmények miatt nem ezt várnánk.

Tartalomhoz tartozó címkék: embio