Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Díszmadarak táplálása

 

A kisebb termetű díszmadarak, mint a kanárik vagy a hullámos papagájok otthonainkban, megfelelő gondoskodás mellett akár 12-15 évig is elélhetnek. Vannak olyan papagájok is melyek életkora akár a 70 évet is elérheti! Az ilyen hosszú életkor elérésének azonban elengedhetetlen feltétele az optimálisan kialakított, a díszmadarak számára megfelelő táplálék.

Egzotikus madarak eredeti élőhelyükön elsősorban fűfélék és különféle gyomnövények félérett és érett magjait fogyasztják, valamint sokféle apró rovart. Mivel a legelterjedtebb lakásban tartott kedvenceink magevők, ezért az általunk adott tápláléknak is ehhez kell igazodnia. Alaptakarmányuk a különféle magvak és ezt bőséges zöldséggel egészíthetjük ki. Ezen kívül ne feledkezzünk meg az egyéb lágyeleség, állati eredetű táplálék, táplálék-kiegészítők és ásványi anyagok megfelelő arányú adagolásáról sem.

Magvak

A magvak közül a vékony héjú magokat részesítsük előnyben - mint a Fehérköles, vörösköles, sárgaköles, muhar és a fénymag -, mert ezeket a magokat a kisebb madarak is könnyen fel tudják törni. Vannak különböző díszmadár fajtánként speciálisan összeállított és készen kapható magkeverékek. Aki kevésbé kényelmes, vagy több madarat is tart, akár saját maga is elkészítheti tollas kedvence fő táplálékául szolgáló magösszeállítást. A bolti vásárláskor érdemes a jó minőséget szem előtt tartani.

Minden esetben elmondható, hogy legyünk figyelmesek a magok beszerzésénél és tárolásánál. A nedves, nyirkos helyen tárolt, vagy a nem megfelelő tisztaságú magok könnyen penészesedhetnek, amit tilos feletetnünk a madarainkkal, mert attól megbetegedhetnek, akár el is pusztulhatnak. A különböző fürtös köleseket – más néven csumízt – korlátlan mennyiségben etethetjük, állandó kiegészítője lehet a kalitkáknak.

Zöldség, gyümölcs

A változatos étrend kialakításához hozzá tartozik a friss zöld növényi részek és gyümölcsök adása is. Leginkább adható zöldségek a sárgarépa gyökere és zöldje, a petrezselyemzöld, spenót, uborka, vagy az akár télen is fagymentes helyeken megtalálható tyúkhúr. Fontos, hogy a növények permetszertől és egyéb káros vegyi anyagoktól mentes, megbízható helyről származzanak. A biztonság kedvéért ezeket minden esetben alaposan mossuk le és szárítsuk meg, mielőtt etetnénk.

A gyümölcsök között az első helyen az alma áll, de bátran adhatunk könnyen megtisztítható gyümölcsöket, mint a körte, cseresznye, szőlő, narancs.

Lágyeleség

A lágyeleség kiegészítők alapja a reszelt, főtt tyúktojás, amit kiegészíthetünk és keverhetünk reszelt sárgarépával, reszelt háztartási keksszel, reszelt sajttal. Általánosságban elmondható, hogy ilyen típusú táplálékot heti 2-3 alkalommal érdemes beiktatnunk. Amire figyelnünk kell, hogy a tyúktojást minimum 30 percig főzzük, így kizárhatjuk a veszélyes Salmonella fertőzés lehetőségét! Mivel a tojásos ételek romlandóak, ezért mindig külön edénybe tegyük a madarak elé és azt fél napnál tovább ne hagyjuk állni, vegyük el és dobjuk ki az el nem fogyasztott mennyiséget.

Táplálék kiegészítők, ásványi anyagok

Táplálék kiegészítők különféle szárított granulátumok, melyek vitaminokat, ásványi anyagokat is tartalmaznak. Ezeknél is a drágább és jobb minőségű termékeket érdemes keresni. Egy kisebb tálkába téve állandóan a madarak előtt lehetnek, ösztönösen nem fogják túlenni magukat belőle.

Az ásványi anyagokról sem szabad megfeledkeznünk, melyek szintén fontosak a madaraink egészséges életéhez. A szépia a tintahal váza, mely rendkívül fontos a megfelelő csontképződéshez és kiemelten hangsúlyos tojásrakás időszakában, ezért mindig ott lehet a madarak előtt. Hiányában lágyhéjú tojások képződnek, de akár tojáselakadás is történhet.

Víz

Ha megfelelő mennyiségű zöld eleséghez jutnak, a madarak viszonylag kevés vizet fogyasztanak, de ez nem jelenti azt, hogy nincs szükségük naponta friss vízre. Sőt! Az egyik legfontosabb a mindig friss víz. Mivel a vízben lévő baktériumok száma szobahőmérsékleten akár pár óra alatt a 100 szorosára is nőhet, ezért ajánlott akár naponta többször is cserélni. Erre sajnos nem mindenkinek van ideje munkája, egyéb elfoglaltsága miatt. Jó megoldást jelent a káros baktériumokat és penészgombákat kiszorító jótékony hatású mikroorganizmusokkal kezelt vizet itatni. Azon túl, hogy a vizet és az itatóedényt tisztán tartják a madarak bélrendszerében is jótékony hatást fejtenek ki az emésztésre, immunrendszerre és az idegrendszerre egyaránt.

Az itatóedények tisztántartása különösen a nyári időszakban fontos, amikor madaraink, ha tehetik, előszeretettel mártóznak meg benne. Az elhelyezésük is lényeges, ne kerüljenek ülőrúd alá, vagy legyen felettük egy védő lemez, amivel megakadályozhatjuk az ürülék és a táplálék maradékok belehullását.

A nyári melegben a vízben elszaporodó algák akár súlyos megbetegedéseket is okozhatnak, de a korábban említett hasznos baktériumokat tartalmazó probiuotikus vízkezelő készítmények erre is jó megoldást jelentenek.

Amennyiben a fentiek alapján odafigyelünk, és valóban gondoskodunk tollas kedvenceinkről semmi akadálya sem lesz, hogy sok éven át élvezhessük kedves - olykor igen hangos - társaságukat.