Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

A Linalool - Mi ez az anyag és miért olyan fontos, hogy kivétel nélkül mindegyik Bioemsan termékben jelen van?

Urbán János agrármérnök
2019. 09. 25. 15:09:17

A Bioemsan termékeink egyik állandó összetevője a linalool. Nagyon szép neve van ennek az anyagnak, de vajon mit is takar és miért olyan fontos, hogy kivétel nélkül mindegyik termékben jelen van? Ezt járjuk körbe egy kicsit az alábbiakban.

Kémiai jellemzői

A Linalool (β–Linalool) a terpének világának egyik képviselője.

Kémiai képlete: C10H18O
Moláris tömege: 154,24932 g/mol
Forráspontja: 198°C (388,4°F)
Halálos dózisa (LD50): Jelenleg ismeretlen az embereknél, LD50 = 3g/kg egerekben (összehasonlításképpen nikotin esetében egereknél 3mg/kg, embereknél 40-60mg/kg).

Ebben a terpén profilban a linaloolról beszélünk, mely gyakori terpén a kannabiszban, bár leginkább arról ismert, hogy a levendula jellegzetes illatáért és ízéért felelős. A linaloolt már évezredek óta használják az aromaterápiában is, mint egy alvást elősegítő szert, relaxánst és mint a szorongás ellenszerét.

A linalool kulcsfontosságú szerepet játszik a szervezet E-vitamin termelésében, ami miatt nagyon fontos terpén az egészséges működés biztosításához.

Gyógyászati alkalmazásai

 • Fájdalomcsillapító – Enyhíti a fájdalmat.
 • Antidepresszáns – Enyhíti a depresszió tüneteit.
 • Antiepileptikus – Csökkenti az epilepsziás rohamokat és görcsöket.
 • Gyulladáscsökkentő – Csökkenti a gyulladást a testben.
 • Antipszichotikus – Nyugtató hatása enyhíti a pszichózis tünetei.
 • Anxiolitikus – Enyhíti a szorongást.
 • Inszomnia ellenes/Altató hatású – Elősegíti az alvást.

Tanulmányok

 • Gyulladáscsökkentő: A linaloolról kimutatták, hogy erős gyulladásgátló szerként van jelen az illóolajokban. Egy 2002-es Fitogyógyszerek Folyóiratban (Journal of Phytomedicine) megjelent tanulmány szerint, potenciálisan segít az olyan különböző gyulladással kapcsolatos betegségek kezelésében, mint a rák, az ízületi gyulladás és a Crohn-betegség. 
 • Fájdalomcsillapító: Peana és társai készítették azt a tanulmányt 2002-ben, amely megmutatta, hogy a linalool egy gyulladáscsökkentő szer. A tanulmányt 2003-ban folytatták, és ebben igazolták, hogy fájdalomcsillapító hatással is bír. A fájdalomcsillapító és gyulladásgátló hatását úgy fejti ki a linalool, hogy blokkolja a fájdalom érzését. Ezt közvetlenül éri el és nem pedig egy másik, közvetett mechanizmust használatával. Egy újabb 2006-os tanulmány (szintén Peana-tól) továbbá vizsgálta a mechanizmusokat amiket a linalool használ, hogy megakadályozza a fájdalmat és a gyulladást. A tanulmány több bizonyítékot is szolgáltatott arra, hogy a linalool erős gyulladáscsökkentő.
 • Görcsoldó: Egy 2010-es vizsgálatban egereken, a linalool három al-típusát vizsgálták meg, hogy megfigyeljék görcsoldó hatásukat. Míg az összesről kimutatták, hogy segítenek megelőzni a görcsöket, különböző dózisokban voltak hatékonyak. A vizsgálat során bizonyos esetekben az R-linalool tűnt leginkább hatékonynak. Ez azt jelenti, hogy görcsrohamokra epilepsziás illetve agydaganatos betegek esetében a linalool használata egy potenciális kezelési lehetőséget jelent. Más tanulmányok szintén vizsgálták és sikeresen kimutatták a linalool görcsoldó hatását.
 • Nyugtató/Altató hatás: Egy 2008-as USA-ban végzett tanulmány alátámasztotta a linalool nyugtató tulajdonságait. A tanulmány becslése szerint 19 millió amerikai szenved szorongással összefüggő betegségekben. A 18 és 54 év közöttiek korosztályában az emberek 16 százaléka érintett és szenved egy vagy több szorongásos betegségben, amelyek olykor kábítószer használathoz és a hangulati zavarokhoz vezetnek. Ez a tanulmány kimutatta, hogy a linalool egy erős nyugtató hatású szer és valódi hatékonyságot nyújt azoknak, akik szorongásos zavarokban és azok egyik leggyakoribb mellékhatásában, az álmatlanságban szenvednek. Ha olyan kannabinoidokat, mint a CBN, linaloolal kombináljuk, az így kapott keverék segít a betegeknek az elegendő, minőségi alvás biztosításában. Ez rendkívül fontos, mert a kellő mennyiségű és minőségű alvás szükséges a homeosztázis (belső egyensúly) és az egészség fenntartásához. Megfelelő alvás kritikus ahhoz, hogy a betegek a leghatékonyabban tudjanak harcolni a betegségük ellen.
 • Antidepresszáns: A linalool olyan más kannabinoidokkal kombinálva, mint a THC, amik szintén hatásosan képesek enyhíteni a depressziót, segítenek átfogó stratégiát nyújtani a depresszió és annak hatására kialakuló betegségek kezelésében.
 • Rák: Gyulladásgátló szerként a linalool kétféleképpen hatásos a rák ellen: egyrészt megakadályozza, hogy kialakuljon, másrészt megakadályozza annak további fejlődését. A Journal of Molecular Sciences egyik tanulmánya szerint a linalool különösen előnyös lehet olyan mellrákos betegek számára, akiknek a daganata gyógyszerrezisztens. A gyógyszerrezisztencia súlyos problémát jelent a rosszindulatú daganatok esetében. Egyes daganatok kezdetben – vagy évekig – reagálnak a kezelésre, mielőtt gyógyszerimmunitás alakulna ki. A linalool érzékennyé teheti a daganatokat olyan gyógyszerekre, amelyek képesek megölni azokat, ezért fontos részévé válhat a daganatok elleni kezeléseknek.

Mint a fentiekben láthattuk a linalool számtalan kedvező hatással bír, így nem csoda, hogy a Bioemsan termékek megalkotásánál fontos összetevőként gondoltak rá a fejlesztők.