Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Pókhálók a gyepen. Pókok meg sehol…

Urbán János agrármérnük
A tartósan nedves, esős nyári idő melegágya a gyep gombák által okozott betegségeinek. Ilyen gombás fertőzés nyomait láthatjuk, amikor a nyári reggeleken pók nélküli pókhálók jelennek meg gondosan ápol gyepünkön.


 

A tartósan nedves, esős nyári idő melegágya a gyep gombák által okozott betegségeinek. Ilyen gombás fertőzés nyomait láthatjuk, amikor a nyári reggeleken pók nélküli pókhálók jelennek meg gondosan ápol gyepünkön.

A pókhálónak tűnő szövedék a talaj közelében szinte behálózhatja a felszínt. A nap folyamán aztán ezek a hálók eltűnnek, de a következő reggeleken ismét megjelennek.

A vékony szövedék, amit láthatunk az nem más, mint gombák tenyésztestét felépítő sejtfonalak vékony szálai a micéliumok. A „pókhálók” vagy vattapamacsszerű képződmények több nyári gyepbetegség kísérő jelenségei között is fellelhetők. A betegség tünetek idővel, nyálkásodással, fűelhalással járhatnak együtt, ezért ezek ellen még időben védekezni kell.

A védekezés, de még inkább a megelőzés hatékony módszere lehet az emBIO aktivált mikrobiológiai készítmény alkalmazása a gyepek ápolása, kezelése során. Az emBIO-ban olyan jótékony hatású baktériumok és gombák életközössége található, melyek a talajba, gyep felületére jutva felszaporodnak és a patogén, betegségeket okozó gombákat az adott élőhelyről kiszorítják, azok táplálékforrásait felélik.

A füvesítés előtti és az évenkénti, kora tavaszi talajoltás mellett rendszeres kezelést is végezzünk 1:300 arányú emBIO : víz oldattal locsoljuk be a gyepet. Öntöző rendszerekben 1:1000 arányú hígításban használhatjuk fel a gyepek és a kert öntözésére.

Dísz- és sportgyepek gombamentesen tartására, gombás foltok kezelére kiváló, olcsó és környezetbarát megoldás az emBIO használata, mely egyben a gyepre más téren is előnyösen hat:

Már néhány kezelés után a gyep dúsabb és egészségesebb lesz, stressztűrő képessége fokozódik, ellenállóbbá válik a környezeti hatásokkal szemben

A talaj tápanyag ellátottsága és az természetes talajélet intenzitása fokozódik

A kezelések hatására a növényzet szöveti állománya erősebb és ellenállóbb, a növények levele és a gyep zöldebb lesz nemezesedés kisebb mértékű (emBIO hatására a növényi maradványok gyorsabban lebomlanak) kevesebb levegőztetésre van szükség (munkamegtakarítás) öntözővíz szükséglet csökken (fejlettebb gyökérzet és a javuló talajszerkezet miatt) golfgyepeknél a gyep (golflabda) sebessége magasabb fűnél is megmarad (sűrűbb a gyep), ezért ritkábban kell nyírni

Alkalmazási ajánlás:

  • 1:200 hígításban stressz esetén, 2-3x alkalom/hét, majd hetente 1x alkalom/hét (betegség esetén 6-8 héten át)
  • 1:300 hígításban fenntartásra (hetente)
  • 1,5 liter emBIO/ha/alkalom 1:200 hígításban nem harmatos fűre, reggel vagy este  

A golfpályán a lyukak környékén a gyep javítására 1/3 rész fűmag, 1/3 rész Bokashi (az emBIO szilárd fázisú oltóanyaga), 1/3 rész homok. Tápanyagutánpótlás: emBIO komposzt ½ cm-nél kisebb részecskemérettel.

Ne feledjük: a gombás gyepbetegségek közös vonása a meleg nedves időben való terjedés, viszonylag nagy agresszivitás, a fertőző képességet és a pusztító jelleget tekintve.

A betegségeket mindig könnyebb megelőzni, mint kezelni!