Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Gyógynövények a takarmányban

Urbán János agrármérnök

 

Komoly kutatások vizsgálták, milyen hatásokat eredményeznek a gyógynövények az állatok takarmányaiban. Az eredményekből kiderült, hogy akár olyan hatásfokkal védhetik az állatok szervezetét a betegségekkel szemben, mint egy gyógyszer. Az illóolajokkal ráadásul megelőzhető az antibiotikumokra rezisztens kórokozók megjelenése is.

Ráadásul egyre szigorodik az uniós szabályozás az antibiotikumok használatával kapcsolatban, ezért ezek kiváltására megnőtt azoknak a gyógynövény-kivonatoknak és illóolajoknak a szerepe, amelyek egészségvédő hatással bírnak.


Főként azokban az ágazatokban jellemző az antibiotikum-használat, ahol nem lehet hermetikusan elzárni az állományt, miközben azt erős stresszhatásoknak teszik ki. A víziszárnyas-tartás jellemzően ilyen. A környezettel szabadon érintkező, tömött vagy tollfosztott madarakat ezért megelőző antibiotikumos kezelésekkel védik a megbetegedésektől. Ám egyre több állattartó jön rá arra, hogy a megelőző gyógyszerezést kiválthatja a gyógynövényes kezeléssel.

Megnőtt az olyan terméket száma, amelyekben a gyógynövények illóolajain és kivonatain túl vitaminok és mikroelemek is vannak az anyagcsere komplex támogatására.

Ezen túlmenően vannak olyan probiotikus kiegészítő takarmányok, melyekben a fentieken túl mikroorganizmusok (többek közt tejsav baktériumok, élesztőgombák) is találhatóak. Ezek a bélflóra helyreállításával és támogatásával nagymértékben hozzájárulnak a megfelelő takarmányhasznosuláshoz, az állatok immunrendszerének erősítéséhez, egészségük megóvásához.

Ilyen készítmény az emBIO Herbs, ami a 12 féle gyógynövény (aranyvessző, ánizs, borsmenta, cickafark, édeskömény, kakukkfű, köménymag, mályvacukor, málnalevél, máriatövis mag, nyírfalevél, rozmaring) kivonat mellett effektív mikroorganizmusokat is tartalmaz.

Azt, hogy melyik hatóanyag felelős a védőhatásáért egy adott gyógynövényben, már tudják a szakemberek. Az egyes molekulák pontos hatásmechanizmusa viszont egyelőre nem ismert, ezért a kutatók jelenlegi célja az, hogy a gén szintjén találják meg a választ a működésükre.

A takarmányba kerülő gyógynövények pozitív hatásai azonban mára már vitathatatlanok.