Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

emBIO Herbs a méhészetben

Urbán János agrármérnök
2019. 03. 21. 12:31:35

 

Egyre-másra érkeznek a riasztó hírek a méhek és minden, beporzást végző rovar számának csökkenéséről, folyamatos fogyásukról. Életterük és a táplálékukként szolgáló virágzó növények sokszínűsége csökken.

Pedig jelenlétük a természetben nélkülözhetetlen! A globális élelmiszertermelés 76 százaléka, az Európában élő növényfajok 84 százaléka függ a házi- és vadméh fajok beporzásától.

A természetet szerető és emberek azzal tudnak segíteni a méheken, ha lakhelyük körül, akár néhány négyzetméteren méhbarát kiskertet alakítanak ki. Terület hiányában megfelelő lehet akár egy erkélyen vagy teraszon kihelyezett balkonládába olyan növények ültetése, melyek virágaikkal, nektárjukkal nagy segítséget és táplálékot jelentenek a szorgos rovaroknak.

A méhekkel foglalkozó emberek, a méhészek is sokat tehetnek a méhcsaládok védelme érdekében. Az alábbiakban nekik próbálunk segítséget adni egy vegyszermentes, ökológiai termesztésben használható technikával: az emBIO Herbs méhészetben történő alkalmazásával.

Az emBIO Herbs

Az emBIO Herbs EM technológiával fermentált gyógynövénykivonat. A gyógynövények fermentációját jótékony hatású mikroorganizmusok (baktériumok és gombák) végzik természetes összetevők felhasználásával. Sem az eljárás során felhasznált összetevők, sem a végtermék nem tartalmaznak genetikailag módosított anyagokat. Az emBIO Herbs veszélytelen a környezetre az állatok, rovarok és az emberek egészségére.

Az emBIO Herbs felhasználása a méheknél

Az emBIO Herbs hígításához minden esetben klórmentes vizet, vagy legalább egy napig állni hagyott csapvizet használjunk.

A készítmény a hígítást követően azonnal felhasználható. Az így elkészített oldatot 2-3 napon belül fel kell használni, ezért célszerű csak olyan mennyiséget elkészíteni, amit a kezelés során elhasználunk.

Kaptár és a keretek kezelése

Kaptár és a keretek kezeléséhez 1 dl emBIO Herbs-et 5 liter vízzel keverjünk el. Az oldattal permetezzük be a kaptár belsejét és a kereteket. Javasolt a kaptár teljes bepermetezése a benne lévő méhekkel együtt.  A kaptár külső, közvetlen környezetét is érdemes permeteznünk a megfelelő mikrobiális környezet kialakításához. Kaptárkezelést és környezet permetezését 2-3 hetente ismételjük meg a tartós hatás kialakítása érdekében.

Itatóvízhez adagolás

Az emBIO Herbs-t adagoljuk a méhek itatóvizéhez. 10 liter itatóvízhez 30 ml emBIO Herbs a javasolt mennyiség folyamatos használat esetén.

Cukorsziruphoz adagolás

Cukorszirup adás időszakában 1 liter emBIO Herbs-et keverjünk 100 liter cukorsziruphoz.

Az emBIO Herbs hatásai

  • Védi a kaptárt és a méheket a bakteriális és gombág betegségektől
  • Javítja a méhcsaládok kondícióját, felerősíti a tél folyamán legyengült állományt
  • Jó hatással van a méhek emésztésére, táplálékhasznosítására, ezáltal erősíti a méheket és meghosszabbítja a dolgozók élettartamát
  • Megfelelő mikrobiális környezetet alakít ki a kaptár körül, javítja a belső klímát és csökkenti a hőstresszt
  • Stabilizálja a cukorszirupot

Az emBIO Herbs összetétele

Az emBIO Herbs az alábbi összetevőket tartalmazza: tisztított víz, tejsavbaktériumok és élesztőgombák által természetes úton fermentált gyógynövények kivonatai, ökotermesztésből származó cukornád melasz.

Felhasználás és tárolás

Nem használható tűző napsütésben és 30 Co felett. Felhasználás során más szerekkel ne keverjük. Fénytől védve, 5 -25 Co közötti hőmérsékleten tárolható.