Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Mik az effektív mikroorganizmusok (EM)?

2018. 08. 18. 02:11:00

4. rész: Mik az effektív mikroorganizmusok (EM)?

Az effektív - azaz hatékony - mikroorganizmusok (EM) egy olyan mikrobakeverék, amit körülbelül 20 éve fejlesztett ki T. Higa japán kutató mikrobiológus, eredetileg talajoltás céljára. Talajoltó anyagokkal történő kísérletezése során bukkant erre az értékes mikrobakeverékre, mely élelmiszereinkben, talajainkban előforduló „jóindulatú“ fotoszintetizáló-, tejsavbaktériumokat, élesztőket tartalmaz nagy fajgazdagságban. Mentes mindenféle vegyszertől, genetikailag módosított élőlényektől. A benne lévő mikrobák képesek arra, hogy rothadás helyett erjedésnek indítsák a szerves anyagokat. Így mérgező anyagok, gázok helyett olyan bioaktív anyagok – vitaminok, antioxidánsok – termelődnek, melyek hasznosak a szervezet számára.

A természet része vagyunk

A bioszférának egy igen jelentős komponense a mikróbavilág, mely méreteinél fogva nem látszik, mégis különböző fajaik eltérő működésükkel egy összefüggő anyagcsere-hálózatot alkotnak, mintha egy szervezethez tartoznának. Ennek részesei vagyunk mi is. Ha ezt a szervezetet gyengítjük, kiirtjuk fertőtlenítőszereinkkel, szennyezőanyagainkkal, a környezetszennyezésünkkel, akkor, mint azt tapasztaljuk, egyre több bajt okozunk az egész élő világnak, magunknak.

Az Effektív Mikroorganizmusok alapelve: sokkal könnyebb és értelmesebb létrehozni egy kedvező mikroflórát, mint a kedvezőtlent elpusztítani.

Az EM nem vegyszer, hanem biológiai anyag, s mint ilyen, igen változatos kölcsönhatásban van a környező élővilág mikro- és makroszervezeteivel.

A mikroorganizmusoknak alapvetően 3 formájuk létezik:

 • Rothasztó: romboló. Nagyságrendileg 10 % az arányuk egy adott környezetben.
 • Erjesztő: felépítő. Nagyságrendileg 10 % az arányuk egy adott környezetben.
 • Opportunista: követő. Aládolgozik az adott környezetben domináns romboló vagy felépítő mikroorganizmusoknak. Nagyságrendileg 80 % az arányuk egy adott környezetben.

A mikroorganizmusok gyakorlatilag mindenhol élnek: a levegőben, a talajban, a vízben, az emberben és az emberen, az állatokban és állatokon, a növényekben és növényeken!

Ha az ún. Rothasztó (káros) mikroorganizmusok elszaporodnak, akkor annak egészség károsító következményei vannak:

 • Felszívják az értékes tápanyagot, vitaminokat a hasznos mikroorganizmusok elől: gyengítik a szervezeted
 • Folyamatosan termelik a méreg anyagokat, belülről mérgeznek
 • Hozzájárulnak a szabadgyökök számának növekedéséhez: minden betegség egyik alapja a túl sok oxigén szabadgyök a szervezetben
 • A bél rendszer egyensúlyának felbomlása, a káros mikoorganizmusok elszaporodása okozhat: candidát, bél- és emésztési nehézségeket, paraziták és férgek szaporodását a bélrendszerben, ami további betegségek és a rossz közérzet alapját képezi!

Több tudós szerint a Földi élet kialakulását a mikroorganizmusok tették lehetővé az által, hogy oxigént és az élet számára fontos anyagokat (enzim, vitamin, ásványi anyag, antioxidáns) termeltek az Erjesztő és őket követő Opportunista mikroorganizmusok (az Őstengerben is éltek).

Képesek szélsőséges körülmények között is megélni: pl. a jégbe fagyva, vulkáni lávában, igazi túlélők.

Az effektív mikroorganizmusok a test mikrobiális környezetét befolyásolják olyan módon, hogy a felépítő mikroorganizmusok túlsúlyba legyenek.

Ezekkel az anyagokkal együtt lehet élni, hiszen valamennyi itt van környezetünkben és bennünk egyaránt.

Önfenntartóak, csupán okos közreműködésünket igénylik. Ésszerűtlen életmóddal, nem megfelelő táplálkozással nem kiirtani, hanem a szervezetbe visszajuttatva használni kell őket a rend helyreállításában.

Ehhez a helyreállításhoz nyújt pótolhatatlan segítséget az emóció 7,84, mely tartalmának köszönhetően egyedülálló hatásfokkal állítja rendbe szervezetünk egyensúlyát.

Hatása több, egymást erősítő módon jelentkezik:

 • kiszorítás – a kedvezőtlen, rothasztó illetve kórokozó mikrobák kiszorítása
 • dominancia – rothadás helyett a mikrobák erjedésre hangolása
 • bioaktív anyagok termelése – felsőbbrendű szervezetek számára rendkívül hasznos anyagok termelése (antioxidánsok, vitaminok, természetes antibiotikumok, stb.)
 • környezetszennyező vegyszerek elbontása, káros hatásuk csökkentése

Mit tud az EM?

Ha rövid választ kell adnunk, akkor azt mondjuk: rendet teremteni.

Ha bővebben kívánjuk szemléltetni, akkor ki kell emelnünk a következőket:

 • csökkenti a savasodást, így kedvezőtlenek lesznek a feltételek a kórokozó gomba és baktérium fajok szaporodásához,
 • a több mint 80 mikroba faj együtt dolgozik, egymásnak „szolgáltat”, az egészséget egyenletes szinten biztosító folyamatokat tart karban,
 • javítja a tápanyagok beépülését, a salakanyagok kiürülését,
 • esszenciális aminosavakat termelnek, melyeket szervezet számára nélkülözhetetlenek,
 • összhangot teremtenek az élő szervezeten belül,
 • akár a bélflórában, akár a közvetlen környezetben nagyon kedvező mikroflórát alakítanak ki.

A keverékben lévő mikrobák kisebb-nagyobb mennyiségben élelmiszereinkben és a szabad természetben is megtalálhatóak. Az emberben élő több milliárd mikroorganizmus nagy része a bélrendszerben található meg, a szervünkben mindenhol előfordulnak a bőrünkön is. A mikroorganizmusok segítik a szervezetet a táplálék megemésztésében, ezek bontják és alakítják át a táplálékot olyan formára, amelyet a testünk fel tud venni. Nélkülük nem tudnánk élni! Ők biztosítják biztonságunkat, s ezzel a harmonikus működésünket.

Tartalomhoz tartozó címkék: emóció7_84