Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Kalitka tanácsok

 

Egy kalitka esetében a legelső kérdés, hogy egyáltalán milyen kalitkát vegyünk?

Mekkora kalitkára lesz szükségünk?

A kalitka kiválasztásakor figyelembe veendő legfontosabb dolog a madár mérete és tulajdonságai. A kalitkának megfelelően tágasnak kell lennie ahhoz, hogy madarunk ki tudja nyújtani a szárnyait és körbe is tudjon járni benne. A mászni is szerető madaraknak olyan kalitka kell, amiben sok a vízszintes rúd. 

A papagájok tágas kalitkát igényelnek fizikai aktivitásuk és pszichés egészségük miatt is. A kisebb repülő madaraknak kell a megfelelő tér a kalitkán belül a repkedéshez a nélkül, hogy mindig a rácsokba ütköznének. A nagyobb testű, ritkábban repülő madaraknak pedig ki kell tudniuk nyújtani a szárnyaikat és elegendő hely kell nekik, hogy játszhassanak, forgolódhassanak kedvükre. A hosszú farkú fajoknál a kalitka magasságára is ügyelnünk kell, a madarak tollazata soha se kerüljön hosszabb távon érintkezésbe a falakkal, ne torzuljanak. A kalitkán belül legyen elég hely az etetéshez használt edények, valamint a játékok és az ülőkék elhelyezéséhez is.

Milyen anyagból legyen a kalitka?

Madarunk mérete és ereje fogja meghatározni, hogy milyen anyagú és vastagságú rácsokból készült kalitkát válasszunk. Egy normál, a szakboltokban alapból kapható kalitka rácsait egy nagyobb testű papagáj (például egy nagysándor papagáj) simán el tudja hajlítani, akár el is tudja törni. A kalitka rácsozata elég sűrű legyen ahhoz, hogy madarunk ne tudja rajta átdugni a fejét, ugyanakkor lábujjai és a szárnya ne szorulhasson be.

Általánosságban elmondható, hogy a lehető legnagyobb kalitkát válasszuk, amit még megengedhetünk magunknak, a madarunk erejéhez méretezett rácsvastagsággal, amit megfelelően el is tudunk helyezni a lakásunkban.

Mi helyzet a használt kalitkákkal?

A használtan vett kalitkák esetében nem tudhatjuk, hogy az előző madárnak volt-e valamilyen fertőző betegsége, illetve hogy a kalitkát milyen anyagok felhasználásával javították, ezért, ha nem ismerjük biztosan a vételre kínált kalitka előéletét, akkor nem érdemes kockáztatnunk madarunk egészségét.

... és a díszkalitkákkal?

Az interneten vásárolható, divatos formájú kalitkák is igen kérdésesek. A legtöbb ilyen kalitkát elsősorban dekorációs célokra gyártották, sokszor nem elég erősek a díszmadarak többsége számára és balesetveszélyesek is lehetnek a nem megfelelő kialakításuk miatt. A díszkalitkáknál használt anyagok több esetben mérgezőek a madarak számára, valamint a takarítás szempontjából sem praktikusak.

Hosszú várható élettartamuk miatt papagájaink sokszor egy életen át elkísérnek minket. Nem is csoda, hogy a papagájtulajdonosok elvárják, hogy a kalitka is hosszú ideig kitartson. A megfelelő megoldás erre a speciálisan kezelt, rozsdamentes acélból készült kalitka, ami szép és tiszta megjelenést biztosít. Dekorációs céloknak is megfelel, de ennek megőrzéséhez rendszeres tisztítást és karbantartást igényel.

Milyen sűrűn és hogyan kell takarítani, tisztítani a kalitkát?

Amennyiben sikerült madarunknak a megfelelő méretű és minőségű kalitkát megvásárolnunk örülhetünk neki, de nem dőlhetünk hátra, a munka csak most kezdődik!

Olyan, hogy rendetlenség-mentes kalitka nem létezik. Madaraink esznek, rágják a játékokat, pancsolnak, hullatják a tollukat és folyamatosan piszkítanak. Ezért a kalitka minden esetben rendszeres, átgondolt tisztítást igényel.

Naponta legalább egyszer mossuk ki az etető és itatótálat forró vízzel. Szintén naponta távolítsuk el az el nem fogyasztott táplálékot és a táplálék hulladékot, valamint az ürüléket a kalitka aljából. A bakteriális és gombás fertőzések megelőzésére, a szagok lekötésére, valamint a madarak jobb közérzetének biztosításához használhatjuk az emBIO Herbs-BIRD Sprayt, melyet a kitakarított itató-etető edényekre permetezhetünk. A kalitka alján lévő almot is alaposan permetezzük le vele.

Hetente kétszer teljesen cseréljük ki az alomtálca kvarchomokját. A forró vízzel elmosott alomtálcát szintén az emBIO Herbs-BIRD Spray-el permetezzük le és hagyjuk megszáradni. A száradást követően beszórt új homok felületére is érdemes permeteznünk.

Hetente egyszer forró vízzel mossuk le a kalitka rácsait, áztassuk be az ülőrudakat, és a játékokat. Töröljük szárazra, majd a permetezzük le az emBIO Herbs-BIRD Spray-el mindegyiket, és hagyjuk így megszáradni, mielőtt visszahelyezzük azokat.

Ha úgy találjuk, hogy valamelyik alkatrész, vagy tartozék túlságosan elszennyeződött és ismételt takarítással sem tisztítható, akkor attól váljunk meg és cseréljük ki.

A rendszeres takarítások mellett nagyon fontos, hogy ha madarunk megbetegszik és több madarunk is van, akkor a beteg madarat különítsük el a többiektől. A kalitkát haladéktalanul tisztítsuk ki és fertőtlenítsük, valamint lehetőleg minden tartozékát cseréljük le.

Ha a takarítási munkákat előre tervezzük és rendszeresen elvégezzük, akkor jelentősen le is rövidíthetjük a folyamatot. Ne feledjük: a koszt és rendetlenséget mindig könnyebb eltakarítani és megszüntetni, amíg kicsi!