TudásTár
Aerob és anaerob mikroorganizmusok
Az anaerob (oxigént nem igénylő) mikroorganizmusok olyan feltételek között élnek és fejlődnek, ahol nincs jelen oxigén. Elfogadott nézet, hogy a Föld a korai fejlődési szakaszaiban gyakorlatilag mentes volt az oxigéntől egy olyan atmoszférában, amely főként metán-, ammónia-és széndioxid gázt tartalmazott. Először ezen légköri viszonyok között fejlődtek az anaerob mikroorganizmusok.
Az óriási mennyiségű salakanyagok, melyeket erőteljes szaporodásuk folytán
termeltek, majdnem kizárólag oxigénből és nitrogénből álltak.Egyre gyakrabban megjelennek a kiskertekben is a fóliasátrak és üvegházak gyakori kártevői a liszteskék, más néven üvegházi molytetvek.
A liszteske körülbelül három milliméter nagyságú, repülésre képes kártékony faj, mely ellen különösen nehéz védekezni.
A liszteske kártétel könnyen beazonosítható, ha megfordítjuk a karalábé, karfiol, káposzta, paradicsom levelét és apró, fehér lepkék röppennek szét, akkor a növényeket a liszteske károsítja.Egy enyhe januárt és februárt követve megérkezett a tavasz, ezért fel kell gyorsítani az aktuális munkák, tennivalók elvégzését a kertekben!
Nem mondható, hogy az év első két hónapja a tél jegyében telt volna, különösen a februári időjárás szokatlanul enyhe volt. Hó szinte sehol sem volt az ország területén, sőt esőből is igen kevés jutott a januári és februári hónapokban. Ugyanakkor a napi középhőmérsékletek folyamatosan meghaladták a sok éves átlagot, ami hozzájárult, hogy a talajfelszínről a víz nagy része elpárologjon, nedvességtartalma jelentősen csökkenjen.
Ez a hosszan tartó, tavasziashoz közelítő időjárás megzavarta a növények téli nyugalmi állapotát. Megfigyelhető volt, hogy február végére több gyümölcsfánál megindultak a tavaszi folyamatok és a rügyfakadás közeli állapotba jutottak, sőt bizonyos helyeken a virágzás is megkezdődött. A leginkább érintettek a gyümölcsök közül a meggy, a szilva és a körte, de más gyümölcsfajoknál is erősen duzzadt rügyeket látni. Ez azért egy kritikus helyzet, mert egy komolyabb, faggyal járó visszatérő lehűlés komoly károkat tehet a rügyekben. Sajnos ez ellen nagyrészt tehetetlenek vagyunk, bár kisebb fagyokat megfelelő fagyvédő technológiák alkalmazásával (permetezés, füstölés, légmozgás generálás) még ki tudjuk védeni.
A legjobb, amit tehetünk, hogy felgyorsítjuk a kertben végzendő tavaszi teendőket!
Különösen igaz ez a metszési munkákra, a tél végi lemosó permetezések elvégzésére és a talajerő visszapótlására.
Tartalom:
- Az őszibarack védelme
- A talaj tápanyag utánpótlása és a talajélet beindítása
- Ne késlekedjünk tehát, itt a tavasz a kertünk vár, munkára fel!
Ahogy enyhül a tél szorítása megkezdhetjük a készülést az új kiskerti szezonra.
Az egyik legkorábbi, igen népszerű zöldségünk a hónapos retek, aminek a vetéséhez ideje megteremtenünk a megfelelő feltételeket.
Tartalom:
- 1. lépés: Életre kell keltenünk kerti talajunkat!
- A hazai hajtatott retek sajátosságai
- Vetése
- Gondozása, ápolása, öntözése a tenyészidős folyamán
A díszkertekben az évelő fák és cserjék különösebb védelem nélkül is megbirkóznak a tél nehézségeivel. Ahhoz azonban, hogy az érzékenyebb évelő növényeink is jól érezzék magukat és az új szezonban ismét virágaikkal örvendeztessenek meg minket, szükségük van a védelemre a téli hideg hónapok alatt. Különösen igaz ez a mélyebben fekvő fagyzugos helyeken.
- A lehullott levelek felhasználása az évelő növények védelmében
- Optimális védelem Manju Favédő EM kerámiaporral
Annak érdekében, hogy a kertből származó gyümölcsöket és zöldségeket télen is biztosítani tudjuk a család számára, különösen fontos a helyes tárolás.
Az alábbiakban bemutatjuk hogyan lehetséges a tárolást olyan nehézzé tevő penészedéstől megszabadulni, és a gyümölcsöket és zöldségeket minél hosszabb ideig frissen megőrizni.
- A helyes tárolás az EM segítségével
- A tárolóhely kezelése
- Tipp tároláshoz
- Hogyan lehet megakadályozni a penészképződést a különféle termények tárolása közben?
- Tipp aszaláshoz
A szamóca-szezon eredményesen fejeződött be, de az új tövek telepítése most kezdődik el: a két-három éves tövek ilyenkor fejlesztik ki az indáikat, amelyek akkor lesznek ültetésre alkalmasak, amikor gyökereket is eresztenek. Ezeket a talajból gondosan kiemelve ültethetjük az új szamóca ágyásba, ahol megerősödve már a következő év májusában gyümölcsöt érlelnek. Nagyon szigorú télen ajánlatos az új telepítést lehullott lombbal védeni a kifagyástól.
-
Szamócaszaporítás
Paprika termesztő kiskert tulajdonosok gyakran tapasztalhatják, hogy munkájuk gyümölcse a szedés előtt károsodik, és a paprika csúcsán fekete foltok jelennek meg.
A betegséget kiválthatja:
- gyökérkárosodás (pl. művelés – kapálás – közben megsértett gyökér) általi stressz,
- az aszályos időjárás,
- a talaj magas sótartalma és
- a túladagolt nitrogén is.
- A jelenség azonban legtöbbször a kalcium (Ca) hiányára vezethető vissza.
Bizonyára sokaknak ismerős a kajszi gutaütés fogalma, a gutaütött fa látványa.
A gutaütés egy máig rejtélyes betegség együttes találó népi elnevezése: a kajszi egyes ágain vagy az egész fán a levelek egy-két héten belül elfonnyadnak, majd elszáradnak, ami jellemzően május-júniusban és a 6-8 éves fákon következik be. A kórság hátterében a fa szerves tápanyagokat szállító háncsrétegének a teljes pusztulása áll.
A kérdések kérdése ma is: ez miért következik be?