Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Újítsuk meg a szamócát!

Urbán János agrármérnök
2019. 09. 18. 10:18:44

 

A szamóca-szezon eredményesen fejeződött be, de az új tövek telepítése most kezdődik el: a két-három éves tövek ilyenkor fejlesztik ki az indáikat, amelyek akkor lesznek ültetésre alkalmasak, amikor gyökereket is eresztenek. Ezeket a talajból gondosan kiemelve ültethetjük az új szamóca ágyásba, ahol megerősödve már a következő év májusában gyümölcsöt érlelnek. Nagyon szigorú télen ajánlatos az új telepítést lehullott lombbal védeni a kifagyástól.

Szamócaszaporítás

A szamóca legkönnyebben az ostorindákon fejlődő indanövényekről szaporítható a nyár végén. Amíg az érés ideje alatt a termőképesség fokozása, a növény erőnlétének megtartása érdekében célszerű az indákat eltávolítani, addig a letermett növényen meghagyott sztólókon fejlődő utódokat fölhasználhatjuk az állomány megújítására, bővítésére, illetve hiányok pótlására.

Akkor a legkönnyebb a dolgunk, ha már gyökeres indanövényt választunk le az anyanövényről. Ha legyökeresedett, és máshová szeretnénk átültetni, akkor jól öntözzük be a tövét, és ássuk ki a talajból. (Augusztusban a szamócaágyást már nem öntözzük, ezért a talaj száraz lehet.) Célszerű a legfejlettebb indanövények közül választani.

Ha még nem gyökeres, akkor tőzeggel vagy palántafölddel megtöltött kis cserépbe vagy többsejtes palántatálcába ültessük el egyenként, és tápoldatozzuk magas foszfortartalmú, a gyökeresedést segítő táppal. Sokat segíthetünk, ha a mikrobiális talajéletet is beindítjuk.  Ezt úgy érhetjük el, hogy az öntözéshez 2%-os emBIO oldatot használunk.

A gyökereztetést elvégezhetjük helyben is, úgy, hogy nem választjuk le az indanövényt az anyanövényről, csak majd meggyökeresedés után. Ilyenkor célszerű hajlított drótdarabbal a talajba lerögzíteni a növényt. A jól meggyökeresedett indanövényt önállóan ültessük el megfelelően előkészítetett, laza szerkezetű tápdús talajba.

Ha az anyaállományt még fönn akarjuk tartani, akkor vágjuk le a fölösleges indákat, és a szívleveleken kívül az összes levelet. Gyomláljuk ki, lazán kapáljuk föl, pótoljuk a tápanyagot. Vigyázzunk, hogy a műtrágya ne szóródjon a szívlevelek közé.

Ne feledjük; a szamóca termőképessége 3 év után jelentősen csökken, ezért érdemes minden évben más helyen újratelepíteni, a régit fölszámolni.

Ha meg vagyunk elégedve a kertünkben termő fajtával, akkor az indanövényes módszert minden évben alkalmazhatjuk. Ha új fajtákat is kipróbálnánk, akkor tavasszal kertészeti árudában vásárolt palántáról telepítsünk.

Tartalomhoz tartozó címkék: embio