Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Tókezelés a biztonságos teleléshez és az ideális tavaszi szezonkezdéshez

Dr. Hegyi Árpád Tószakértő, Halászati szakmérnök, a gödöllői Szent István Egyetem Halgazdálkodási Tanszékének tudományos főmunkatársa
2019. 11. 07. 12:06:11

 

Még nem késő…

Még időben vagyunk, hogy a halastavainkban (kerti tavak, horgásztavak, halastavak, hobbi tavak stb.) év közben felhalmozódott szerves anyagok, illetve azok bomlása során felhalmozódott káros gázok ellen tegyünk. Az emAqua segítségével a téli időszakban problémát okozó rothadó szerves anyagok és gázok (szabad ammónia, kén-hidrogén) csökkentését tudjuk megoldani. Az emAqua alkalmazásával a halak és más vízi élőlények téli vermelő időszakát tudjuk biztonságosabbá tenni.

A magas szerves anyaggal, üledékkel terhelt tavakban a természetes mikrobaközösség méretéhez képest elhanyagolható mennyiségű emAqua oltóanyaggal olyan anyagcsere-utakat nyithatunk meg, amelyek az egész lebomlási folyamatot áthangolják. Ennek eredményeként oxigén híján sem mérgek, hanem a vízi ökoszisztéma számára értékes, felvehető tápanyagokat és felsőbbrendűek életműködéseit serkentő anyagok képződnek. Az emAqua oltóanyaggal kezelt tavakban a szerves lágyiszap egy szezon alatt is számottevő mértékben feltárásra kerül kedvezőtlen mellékhatások nélkül. Természetesen a lebomlás iránya sem közömbös, a megfigyelések szerint a rohamosan felszaporodó természetes fehérjeforrást biztosító zooplanktonba (állati plankton-szervezetek) épülnek át a tápanyagok. A készítmény az algásodását a foszforlimitáció révén képes visszaszorítani és a már elhalt algáktól bűzös vizeken is gyors kedvező hatást fejt ki.

Az emAqua-val való tókezelést követően az iszap szerkezete is megváltozik. A tömörebb, alacsonyabb víztartalmú, inkább ásványos hordalék jellegű iszap mechanikai eltávolítása is sokkal hatékonyabb, eredményesebb, ha szükséges egyáltalán. Az áthangolt mikrobavilág nem hogy ártalmas anyagokat nem termel, de bioaktív termékeik (rendkívül nagy hatású antioxidánsok) igen jótékony hatással bírnak a halak életműködéseire, ellenálló-képességére, sőt a halhús ízletességére és eltarthatóságára is.

A humán táplálkozásban a legértékesebb tápanyagforrás

Az emAqua használatakor a kijuttatott mikobáknak nincs szükségük oxigénre, hiszen oxigén nélküli (anaerob) környezetben is képesek működni. A termék összetételének köszönhetően az üledékben erjedési folyamatokat indukál a rothadási folyamatok háttérbe szorításával. Az iszapban tehát kétféle folyamatot indukáló mikrobacsoport található, de van egy igen nagy tábor, a követők tábora. A követők mindig az uralkodó folyamathoz igazítják a tevékenységüket, tehát ha a rothasztók vannak túlsúlyban egy rendszerben, akkor azokat fogják támogatni. Amennyiben az erjesztők táborát erősítjük az emAqua-val, úgy a követők is ezt a folyamatot fogják támogatni, ahogyan az ábra is szemlélteti.

Az emAqua működése a tavi környezetben

Az üledékben a rothadási folyamatok eredményeképpen képződő gázok jelentős része elbontásra kerül a hasznos mikroorganizmusok segítségével, így a légnyomásváltozásra lényegesen kevesebb káros gáz tud a tóvízbe oldódni.

Az emAqua kijuttatását kétféleképpen lehet megoldani. Egyik a mód a vízoszlopba oltás, amikor a készítményt a víztestbe keverjük. A másik mód az üledék felszínére való oltás, amellyel egyből a lágy üledékkel találkoznak a mikroorganizmusok. Természetesen mindkét kijuttatási forma tökéletes megoldást nyújt a tavak állapotának javításához.

A szakszerű kezelések fázisait megtalálja a Tavak kezelése emAQUA-val c. cikkünk Tavak javasolt kezelése emAQUA-val alfejezete alatt.

A tavak üzemeltetéséhez, fenntartásához segítséget nyújt egy összefoglaló és szakemberek szerint is hiánypótló könyv (Horgászvizek üzemeltetésének gyakorlata), amely részletesen taglalja a költséghatékony és természetközeli megoldásokat, lehetőségeket és a beavatkozási módokat egy-egy vízterületen.

Amennyiben a gyermekeinket szeretnénk az előzőekben taglalt vizes élőhelyekhez közelebb hozni, akkor a gyermekeknek készült Halkalandok c. könyv az ideális, hiszen a gyerekek játszva tanulhatják meg a tavakban lejátszódó folyamatokat, illetve ismerhetik mag a hazai őshonos halfauna jelentős képviselőit.

Tartalomhoz tartozó címkék: tókezelés