Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Tavak kezelése emAQUA-val

Urbán János agrármérnök

 

Az emAQUA-ban lévő EM technológia felhasználását tekintve korlátlan lehetőségekkel bír, segítségével tiszta, antioxidánsokban gazdag és szagtalan víz nyerhető.

Alkalmazási területek:

  • Természetes, élő vizeken: tavakban, folyókban, holtágakban stb.
  • Mesterséges vizeken: horgásztavakban, termelőtavakban, kerti- és dísztavakban
  • Akváriumokban
  • Kültéri és beltéri medencékben

Tartalom:


Az emAQUA alkalmazásának fontossága természetes és mesterséges vizekben

A túlzott szerves anyag felhalmozódás a felszíni vizekben az élet számára kedvezőtlen folyamatokat indukál, mint például az algák és a cyanobaktériumok túlzott mértékű elszaporodása, amelyek az oxigénháztartást felboríthatják és toxinokat is termelnek, az oxigénhiányos környezetben történő rothadás, mely során mérgező gázok (kénhidrogén és ammónia) keletkezhetnek és ide sorolható maga az eutrofizáció jelensége is. Sajnos az ember generálta és a természetes keletkező szennyező forrásokat, amelyből végeredményben iszap képződik, nem lehet megszűntetni végérvényesen egy felszíni vízterületen. A folyamatosan keletkező iszaptömeget időközönként el kell távolítani, amelyre eddig csak mechanikai megoldások léteztek, de ezeket sok esetben nehéz kivitelezni és a költségvonzataik is jelentősek.

Az emAQUA használatával nemcsak az algapopuláció szorítható vissza, nemcsak a mérgező gázok tűnnek el, hanem az iszap vastagsága is csökken (akár 50%-al). Az emAQUA hatékonyan hozzájárul a víz minőségének javításához, valamint a szerves iszap lebontásához. Az emAQUA-ban lévő mikroorganizmusok képesek a különböző szerves anyagok, - mint falevél, algák, virágpor, magok, haleledel stb. - lerakódása által keletkezett rothadást megszüntetni, átalakítani. Az üledékben lévő szerves anyagokat feltárják és azok a táplálékláncba épülve hasznosulnak, ezáltal egy optimális tápanyagszint alakul ki, amely a vízinövények, valamint a fitoplanktonok növekedését szabályozza. A szabályozott növekedés által zavartalanul fejlődhetnek a zooplanktonok (pl. Daphnia, evezőlábú rákok stb.), melyek fő táplálékforrásul szolgálnak számos más vízi élőlénynek és így megteremtődik az alapja annak a zárt és stabil körforgásnak, amely az egészséges vízi élet kialakulásához és fenntartásához elengedhetetlen.

Az emAQUA hivatalosan is használható vízkezelésre, rendelkezik az erre vonatkozó hatósági engedéllyel, továbbá az ökológiai gazdálkodásban a Biokontroll Hungária Nonprofit Kft. megállapítása szerint megfelelő készítmény.

Az emAQUA nagyban hozzájárul, segíti a biológiai egyensúly helyreállítását, megszünteti a szennyező anyagok káros hatásait, elkerülhető és megszüntethető használatával az eutrofizáció, amely ma igen komoly problémát jelent az állóvizeinkben.

Tavak kezelése, kategorizálása

A tavakat két nagy csoportra oszthatjuk:

kerti tavak (kb. 0-0,5 ha) és az egyéb tavak (horgásztó, termelő tavak kb. 0,5 ha felett)

Ez a csoportosítás nagyon fontos, hiszen a kerti tavakban nincs meg a táplálékhálózat összes eleme (zooplankton legtöbbször hiányzik) így az emAQUA nem tud tökéletesen működni, ahogyan azt teszi a nagyobb méretű horgász, illetve termelő tavaknál!

Alapjában véve az emAQUA önmagában nem alkalmas a kerti tavak algásodásának meggátlására, de a víz minőségi paramétereit nagymértékben javíthatja.

Egy kerti tó soha sem lehet teljesen átlátszó, annak igen is algásnak kell lennie, hiszen az algák termelik a vízben az oxigént más élőlények számára.

Tavak javasolt kezelése emAQUA-val

Tavasszal, amikor a víz hőmérséklete először emelkedik 5 Celsius-fok felé (az első algalerakódás előtt) érdemes megkezdenünk a kezelést. Ebben az időszakban 1,5-2,5 liter emAQUA /10 m3 a szükséges dózis kerti tavak esetén.

A tó nagyságától függően a kimért mennyiség 2/3 részét töményen kell kijuttatni a tó vizébe. A másik 1/3 részét vízzel felhígítva (lehetőség szerint a tó vizével hígítsuk) kézi vagy motoros permetezőbe a tó felületére illetve a part menti részeire egyenletesen, teljes lefedettséggel kipermetezni. Az egyenletes kijuttatás rendkívül fontos!

Lehetőség szerint a permetező porlasztófeje minél apróbb cseppekre porlasszon.

A kezelést 4-6 hetente ismételjük meg. A nagyobb nyári melegekben gyakrabban, 3-4 hetente szükséges elvégezni a tó kezelését. C:UsersUserDesktopreferenciaFeri tó.png

emAQUA-val kezelt kerti tó

A tó kezelése történhet emAQUA mikrobiológiai készítménnyel átitatott kőpor felhasználásával. A szezon második kezelésnél ajánlott apróbb szemcseszerkezetű kőport vásárlása. Ezt itassuk be emAQUA-val és egyenletesen szórjuk ki a tó felületére.

A kőpor (ilyen pl. a zeolit) maga semleges kémhatású és a pufferkapacitást növeli, tehát segít a pH érték normalizálásában, illetve szinten tartásában. A kőpor a kijuttatott mikrobák szaporodását segíti. Ha rendelkezünk valamilyen vízszűrővel, akkor érdemes a kvarchomok helyére, vagy egy jelentős részére zeolitot tenni. A zeolit fajlagosan igen nagy felülettel rendelkezik a szerkezete miatt, akár csak az aktív szén. A zeolit felületén könnyen megtapadnak a mikroorganizmusok, és így a szűrőn átfolyó vizet sokkal nagyobb hatékonysággal tisztítja, valamint a zeolit önmagában is nagy hatékonysággal működik a vizek tisztításában. Mennyisége a tóvíz minőségétől függ. Fontos, hogy ügyeljünk a kőpor mennyiségére, mivel túlzott adagolása esetén pont az ellenkező eredmények, vagyis az algák túlszaporodását eredményezheti.

A keringtető szivattyú berendezése ne tartalmazzon olyan kiegészítő részt (pl: infralámpa vagy rézszűrő), ami a mikrobára károsító hatással van!

A fonalas algák visszaszorítását nem lehet az emAQUA-val megoldani, azt mechanikai vagy kémiai úton lehetséges eltávolítani.

A lebegő algák esetében fontos az, hogy milyen alga (pl. zöld-, kovaalga) van jelen a vízoszlopban.

Az egyik legfontosabb továbbá, hogy a bakterioplanktonszervezetek (korábban kékalgák) közül melyek azok a nemzettségek, amelyek jelen vannak az ökoszisztémában.

Egy kerti tó kezelésénél figyelembe kell venni, hogy milyen a tóvíz és a tápláló víz fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságai. Ezeket terepi, illetve laboratóriumi mérésekkel lehet ellenőrizni. Amennyiben a tápláló víz minősége nem megfelelő, akkor bokashi zsákokat kell kihelyezni a tápláló víz és a tóvíz közé, hogy a tóba már „előtisztított” víz kerüljön. Mennyisége a tápláló víz minőségétől függ.

A tó kezelése történhet emAQUA mikrobiológiai készítménnyel átitatott szalma (legjobb az árpaszalma) kihelyezésével. Az emAQUA-val átitatott szalmát rascel zsákokba csomagoljuk, majd ezt süllyesztjük le úgy, hogy az teljes mértékben érintkezzen a vízzel. A szalmazsákokat a vízhőmérséklet függvényében 3-4 hetente cserélni kell.

A kőporos vagy szalmás megoldás mellett külön emAQUA felhasználása is javasolt. A felhasznált anyagok mennyisége a tóvíz minőségétől függ.

A kezelés fázisai

I. fázis:

A tó nagyságától függően a kimért emAQUA mennyiség 1/2 részét töményen kell kijuttatni a vízbe. Ne egy helyre öntsük ki az emAQUA-t, hanem körülbelül (felosztva a tó felszíni felületét) 2-3 m2-ként néhány decilitert.

II. fázis:

Zeolit kőpor és emAQUA együttes alkalmazása. 1 m3 vízhez 50-100 g Zeolit kőpor szükséges. Első kezelésnél ajánlott a 100g/m3 zeolitot kijuttatni. Mérjük ki a tavunk kezeléséhez szükséges Zeolit kőpor mennyiséget. Ennek a mennyiségnek az 1/4 részét rakjuk egy tálkába majd a fennmaradt emAQUA-ból öntsünk hozzá annyit, hogy egy masszaszerű anyagot kapjuk. Ebből a masszából golyócskákat formálunk és ugyanúgy, mint az előbb az emAQUA kijuttatásánál itt is körülbelül 2-3 m2 ként juttassunk ki egy-egy kisebb emAQUA-Zeolit golyócskát.

III. fázis:

A megmaradt emAQUA kipermetezése. Vízzel felhígítva (lehetőség szerint a tó vizével hígítsuk; 1:10 keverési arányba emAQUA:víz) kézi vagy motoros permetezőbe a tó felületére illetve a part menti részeire egyenletesen, teljes lefedettséggel kipermetezni. Az egyenletes kijuttatás rendkívül fontos! Lehetőség szerint a permetező porlasztófeje minél apróbb cseppekre porlasszon.

IV. fázis:

Az utolsó, de egyben fontos része a kezelésnek a megmaradt Zeolit kőpor tófelszínre való kiszórása. Ez történhet kézzel, kertészásó vagy más egyéb számunkra optimális eszköz segítségével. A tó felszínét egyenletesen terítsük be.

A FENTEBB EMLÍTETT ADAGOLÁSI ARÁNYOKNÁL NAGYOBB MENNYISÉGET NE ALKALMAZZUNK!

Töltsd le a részletes kezelési és használati útmutatónkat!


Amennyiben további információkat szeretne megtudni a termékről keressen minket telefonon, e-mailen vagy személyesen irodánkban a 1039 Budapest, Heltai Jenő tér 15. alatt.

EM Technology Hungary Kft.

Heltai Bank Center

H-1039 Budapest, Heltai Jenő tér 15.

Stabil: +36 1 240 7090

Mobil: +36 30 841 0678

e-mail: agrarmernok@emtech.hu

www.emtechwebaruhaz.hu