Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Szárbontás emBIO-val

Urbán János agrármérnök

 

Az aratást, betakarítást követően a földeken maradt növényi maradványok (szár, gyökér) nagy mennyiségben hozzájárulnak a terület biomasszájának növeléséhez. Ha a környezeti feltételek kedvezőek, a maradványok lebomlanak és feltáródnak a bennük lévő tápelemek, ezzel felvehetővé válnak az adott területen a következő növényi kultúra számára.

A lebontást végző talajban élő őshonos mikroorganizmusok száma és fajgazdagsága optimális volt az intenzív növénytermesztés előtti időkben. Ez azonban a monokultúrás termesztés (nagy területen több egymást követő évben kizárólag egyféle növényfajt termesztenek) a folyamatosan használt kemikáliák és műtrágyák használatának következtében folyamatosan csökken.

Ez az oka annak, hogy a növényi maradványok lebontásáért felelős mikroorganizmusok felszaporodását elő kell segíteni. Erre egy optimális megoldást jelent az emBIO aktivált mikrobiológiai készítmény használata, mely több olyan baktériumfajt is tartalmaz, melyek hatékonyan részt vesznek a lebontási folyamatokban. Az emBIO-ban ezen kívül olyan további mikroorganizmusok és vegyületek is találhatóak, melyek a lebontó baktériumok felszaporodását segítik, életfeltételeit tovább javítják, a káros baktériumokat és gombákat az élőhelyről kiszorítják. Az emBIO-ban lévő tejsavat termelő baktériumok például hozzájárulnak, hogy a Fusarium és egyéb gombabetegségek nagymértékben gyengüljenek.

Az emBIO-t szárbontásra 20 liter/ha mennyiségben javasoljuk felhasználni 300 liter vízzel kijuttatva, kijuttatás után a talajba forgatva. Az emBIO-ban lévő mikroorganizmusok olyan stabil életközösséget alkotnak, hogy életképességüket a megfelelő tárolási körülmények között (5 – 25 Co közötti hőmérsékleten, UV fénytől védett helyen tárolva) 6 hónapig megtartják.

Tartalomhoz tartozó címkék: embio