Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Őszibarack - Tafrina (levélfodrosodás)

Urbán János agrármérnök
2019. 05. 19. 09:07:00

 

A tafrina az egyik legveszedelmesebb betegsége az őszibaracknak és ellene leghatékonyabban integrált növényvédelemmel tudunk védekezni, különösen olyan csapadékos időben amilyen az elmúlt időszak is volt.

Ilyenkor önmagában az emBIO-sem nyújt megfelelő védelmet, sőt még a hagyományos növényvédő szeres kezelésekkel is csak úgy érünk el eredményt, ha kombináljuk azokat.  A rezes lemosó permetezésnek például igen fontos szerepe van a megelőzésben és védekezésben, mivel a gomba a fa ágain, vesszőin telel át, és +4 fok felett már szaporító képleteket termel.

Rügyfakadás után azonban réztartalmú szerekkel nem szabad permetezni, mert egyes fajták réz érzékenyek, és ledobják lombjukat!

Az utóbbi néhány évben, igen kedvező környezeti feltételek alakultak ki a tafrina fertőzéséhez. Ilyen esetekben biológiai védekezéssel önmagában sajnos szinte lehetetlen a megfelelő védekezés, célszerű ilyenkor integrált növényvédelmet alkalmazni. A réztartalmú szerekkel - melyek biogazdálkodásban is engedélyezettek - történő lemosópermetezést követően, egy héttel később emBIO-val célszerű lepermetezni a növényeket. Ezt követően a lombozat megjelenése után felszívódó szerrel is szükséges lehet a védekezés váltva az emBIO-s kezeléssel, melyet célszerű minden hagyományos szerrel történő permetezést követően néhány nappal később elvégezni.

A hatás fokozása érdekében lehet keverni is a felszívódó szereket, tehát a SCORE-t, vagy a FOLICUR SOLO-t, ALFA-SOLO-t összekeverhetjük TOPP 500-al, BRAVO-val és úgy permetezzük ki. Az emBIO-t viszont nem célszerű hagyományos növényvédőszerrel keverni a benne található hasznos mikroorganizmusokra gyakorolt esetleges negatív hatásuk miatt, mely csökkentené az emBIO hatékonyságát.

A permetezések után elvégzett emBIO-s kezelés további előnye, hogy segít ellensúlyozni a hagyományos növényvédő szerek növényekre gyakorolt „sokkhatását” is pl. esetlegesen előforduló perzselés, stb.

Tartalomhoz tartozó címkék: embio