Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Itt a tavasz, munkára fel!

Urbán János agrármérnök
2020. 03. 03. 09:45:48

 

Egy enyhe januárt és februárt követve megérkezett a tavasz, ezért fel kell gyorsítani az aktuális munkák, tennivalók elvégzését a kertekben!

Nem mondható, hogy az év első két hónapja a tél jegyében telt volna, különösen a februári időjárás szokatlanul enyhe volt. Hó szinte sehol sem volt az ország területén, sőt esőből is igen kevés jutott a januári és februári hónapokban. Ugyanakkor a napi középhőmérsékletek folyamatosan meghaladták a sok éves átlagot, ami hozzájárult, hogy a talajfelszínről a víz nagy része elpárologjon, nedvességtartalma jelentősen csökkenjen.

Ez a hosszan tartó, tavasziashoz közelítő időjárás megzavarta a növények téli nyugalmi állapotát. Megfigyelhető volt, hogy február végére több gyümölcsfánál megindultak a tavaszi folyamatok és a rügyfakadás közeli állapotba jutottak, sőt bizonyos helyeken a virágzás is megkezdődött. A leginkább érintettek a gyümölcsök közül a meggy, a szilva és a körte, de más gyümölcsfajoknál is erősen duzzadt rügyeket látni. Ez azért egy kritikus helyzet, mert egy komolyabb, faggyal járó visszatérő lehűlés komoly károkat tehet a rügyekben. Sajnos ez ellen nagyrészt tehetetlenek vagyunk, bár kisebb fagyokat megfelelő fagyvédő technológiák alkalmazásával (permetezés, füstölés, légmozgás generálás) még ki tudjuk védeni.

A legjobb, amit tehetünk, hogy felgyorsítjuk a kertben végzendő tavaszi teendőket!

Különösen igaz ez a metszési munkákra, a tél végi lemosó permetezések elvégzésére és a talajerő visszapótlására.

Az őszibarack védelme

Az egyik leginkább veszélyeztetett és ezért fokozott figyelmet igénylő gyümölcsünk az őszibarack. Az őszibarack különösen fogékony a tafrinás levélfodrosodásra, aminek a szaporító képletei az ilyenkor érkező esők által bemosódnak a rügypikkelyek közé. Mivel a kórokozó egy baktérium, azt egy alapos 2%-os emBIO-s lemosó permetezéssel ki tudjuk szorítani és így védelmet biztosíthatunk a barackfának. A teljes védelem érdekében ezt a permetezést 3 alkalommal végezzük el 7-10 napos időközöket hagyva. Ha még nem került sor az őszibarackfa metszésére, akkor inkább a lemosó permetezést végezzük el előbb és csak ez után kerítsünk sort a metszésre.

A talaj tápanyag utánpótlása és a talajélet beindítása

A másik fontos terület, ahol nem várhatunk a munkával a talaj tápanyag utánpótlása és a talajélet beindítása.

A tartósan fagymentes talajokban már kezdenek munkálkodni a hasznos élő mikro- és makroszervezetek.

A giliszták a talajfelszín közelében tartózkodnak, és itt végzik keverő, tápanyagtermelő, talajélet serkentő munkájukat.

A nagyobb, komposzttal, talajtakarással az ősz folyamán kijuttatott szerves anyagok mostanra átalakult, kisebb darabokra esett szét, a bennük lévő tápanyagok pedig folyamatosan feltáródnak. Ebben nagy szerepe van a talajban élő mikroorganizmusoknak, melyeket szintén ilyenkor tudunk megtámogatni, fajszámukat és mennyiségüket növelni. Ehhez az emBIO aktivált mikrobiológiai készítményt 2%-os oldatban juttassuk a talaj felszínére és sekélyen dolgozzuk a talajba.

Az emBIO-ban lévő effektív mikroorganizmusok hozzájárulnak a talaj szervesanyag tartalmának növények által felvehető formába alakításához, a cellulóz lebontásához, a nitrogén megkötéséhez. Ezek mellett olyan életközösséget alakítanak ki a talaj mikrobavilágában, amely képes a területről kiszorítani a betegségeket okozó patogén mikróbákat, ezáltal csökkentve a baktériumos és gombás betegségek kialakulásának esélyét.

Ne késlekedjünk tehát, itt a tavasz a kertünk vár, munkára fel!

Tartalomhoz tartozó címkék: embio