Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Hónapos retek – praktikák

Urbán János agrármérnök
2020. 02. 14. 12:16:16

 

Ahogy enyhül a tél szorítása megkezdhetjük a készülést az új kiskerti szezonra.

Az egyik legkorábbi, igen népszerű zöldségünk a hónapos retek, aminek a vetéséhez ideje megteremtenünk a megfelelő feltételeket.

1. lépés: Életre kell keltenünk kerti talajunkat!

Ez azt jelenti, hogy amint a fagyos időszakok elmúlnak a talajéletet kell megtámogatnunk. Ezt azért is fontos minél előbb megtennünk, mert a vetés előtt legalább 7-10 nappal kell kijuttatnunk és a talaj felső rétegébe kevernünk a mikroorganizmusokat, hogy a vetésig legyen elég idejük a felszaporodásra, a hálózatok kialakítására.

Ezt könnyen megtehetjük emBIO alkalmazásával, 10 liter vízhez 2 dl emBIO-t keverjünk és ezt 10m2 területre egyenletesen locsoljuk szét. A belocsolást követően sekélyen dolgozzuk el a területet, ehhez egy gereblyézés elég. 

Fontos, hogy a mikroorganizmusok tápanyagforrását jelentő szerves anyagokkal bőven ellátott legyen a talajunk, ha szükséges még az emBIO-s belocsolás előtt juttassunk ki és forgassunk a talajba istállótrágyát. Figyeljünk rá, hogy földdé érett (!) szerves trágyát használjunk.

Gyakran találkozni azzal a véleménnyel: a retket nem szabad szerves trágyázni, mert büdös és kukacos lesz. Nem igaz, érett trágya használata esetén ez nem fordulhat elő! A jó minőségű érett, komposztálódott istállótrágya, ideális feltételeket nyújt a retekmag csírázásához.

Az ilyenkor még gyakran előforduló fagyok ellen takarással védekezhetünk. Mivel az emBIO-ban lévő mikroorganizmusok anaerob körülmények között tudnak igazán jól fejlődni jót is teszünk, ha a talajra terített fóliával fedjük be a területet.

A hazai hajtatott retek sajátosságai

A hazai hajtatott retek sajátossága – amiben némileg eltér az áruházláncokban kapható olasz, spanyol fóliával csomagolt importtól – nagyobb, átmérője meghaladja a 4-5 cm-t, és levelekkel együtt, csomózva kerül forgalomba. E fajtakörben domináló a félegyházi Vajretek. Lapított gömb alakú, egyszínű, skarlát vörös, vékony a héja és a gyökere – ahogy a termesztők mondják kicsi a „farkincája”. A fogyasztók és a termesztők is a Vajretket részesítik előnyben és ezért ennek a fajtának biztos háttere van, magjait könnyen beszerezhetjük, azok jó arányban fognak kikelni.

Kétségtelen, hogy a magyar retek szempontjából fő szezonnak a húsvéttáji időszak mondható. Ehhez a hónapos retket (ami a 30 – 40 napos tenyészidőre utal) már március legelején el kell vetnünk. Minden retektermesztőnél alapvető szempont olyan talaj-előkészítést és hajtatási technológiát alkalmazni, ami gyors keléssel, egyenletes gumóképzéssel jár.

A retket a hidegtűrő növények közé soroljuk, nappali hőmérsékleti optimuma – a fényviszonyoktól függően – 10-18 °C körül van. Februárban 10-12 °C, áprilisban 15-18 °C hőmérsékleten fejlődik a legjobban. Magas hőmérséklet, különösen borús idő esetén, a lombozat erőteljes növekedését eredményezi, de ilyen esetben a gumók visszamaradnak fejlődésükben. A mag csírázása már 2-3 °C megindul, a kedvező talajhőmérséklet a csírázáshoz és a gumóképzéshez 9-13 °C között van. A hideget jól bírja, a -4, -6 °C lehűlést még elviseli.

A fény hiányára nagyon érzékeny, borús időben, elhasználódott, piszkos fólia alatt, vagy túl sűrű vetés esetén, vékony, megnyúlt gumókat képez. Ezért minden esetben tartsuk be az adott fajtára megadott, a vetőmag csomagolásán feltüntetett sor és tőtávolságot. Akár cserépbe is nevelhetünk retket, ilyenkor egy 30 x 30 cm-es négyszögletes cserépbe 16 db magot tegyünk egyenletes hálós (4 sor és 4 oszlop) elrendezéssel.

Vetése

A retket mindenütt homokon vagy homokos vályogon hajtatják a koraiság miatt. Ezeken a talajokon egy átlagos esztendőben, már február végén (fűtés nélküli fólia) megindul a retekmag csírázása. Maga a retek nem feltétlenül igényli a humuszban gazdag talajt, de a homokon – a rosszabb vízgazdálkodás következtében – a sekélyen elhelyezkedő gyökerek hamar kiszáradnak. Ezért folyamatosan figyelnünk kell, hogy a talaj mindig kellően nedves legyen.

Homoktalajok esetében – magkiszáradás elkerülése miatt – általában mindig a mélyebb vetést javasolják, ezzel szemben a primőr reteknél a sekélyebb előnyösebb. Februárban, márciusban a mélyre helyezett magnál (3-5 cm) a gyenge nappali felmelegedés aligha fog jelentős hatást kifejteni a csírázásra, illetve a kelésre, pedig a retek magja már 2-3oC-on csírázásnak indul. 

Sekélyre kell vetni, 1-1,5 cm-re, de ott könnyen kiszárad a talaj! Ennek elkerülése érdekében tavasszal, a vetés előtt az elgereblyézett talajra a termesztők 2 cm vastagságban, újra földdé érett szerves trágyát szórnak, majd ezt egészen sekélyen – kb. 2-3 cm-re – (gereblyével) a talaj legfelső rétegébe keverik. Ezzel a módszerrel olyan magágy alakítható ki, amiben a mag lendületesen csírázik, mert a magas humusztartalomból adódóan gyorsan melegszik, és jó a vízmegtartó képessége is, nem kell a kiszáradástól tartani.

A hónapos retek mély vetésének van még egy hátránya, a termés szabályos gömb (lapított gömb) formáját  – amit a hazai piac megkíván – elveszti, megnyúlik.

Gondozása, ápolása, öntözése a tenyészidős folyamán

Nagyon fontos a vetés megfelelő beöntözése, amihez ismét használjuk az emBIO-s oldatot, de ilyenkor elég 1% arányban (10 liter vízhez 1 dl emBIO-t keverve).

A gyorsabb kelés érdekében, a vetés beöntözése után csírázásig, javasolt használt fóliával letakarni a talajt, amit az első kelések észlelésekor azonnal el kell távolítani.

A retket sokat kell szellőztetni! Részben a fentiekben is jelzett hőmérséklet tartása érdekében, de annak okán is, hogy a magas pára a gombás betegségek fertőzését, mindenek előtt a peronoszpóráét, nagymértékben elősegíti.

Vízigénye a tenyészidő folyamán fokozatosan növekszik, kezdetben heti egyszeri, később a gumóképzés idején heti háromszori öntözést igényel. A gyökérzete sekélyen helyezkedik el, ezért a gyakori, kis vízadagú öntözés szükséges. Kiszáradás esetén a gumó pudvás lesz, gyorsabban felmagzik. Az egyenetlen vízellátás a gumók felrepedését váltja ki. Amint a terméskezdemények megjelennek, száron a piros gumócskák fejlődése megindul, víz helyett emBIO híg, 0,5%-os oldatát adjuk. Egy-egy alkalommal 10 mm-nél több vizet nem célszerű kijuttatni, helyette az öntözések számát növeljük.

Tartalomhoz tartozó címkék: embio