Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Az egészséges talaj

Urbán János agrármérnök
2019. 04. 10. 21:52:01

 

Az egészséges élet elképzelhetetlen egészséges tápanyagok, egészséges növények nélkül. A növények egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen az egészséges talaj, mert csak ez tudja számukra biztosítani a legjobb feltételeket. Ezért a talaj és annak minősége kulcsfontosságú szerepet tölt be életünkben, amire - valljuk be - igen keveset gondolunk.

De mi is a talaj?

A talaj a földkéreg legfelső rétege, mely vízzel, levegővel, tápanyagokkal, szerves és szervetlen anyagokkal és élőlényekkel keveredett réteget alkot. Ez szolgál a növények termőhelyéül, víz és tápanyagforrásául, valamint lehetővé teszi az összes élőlény létezését.  

Az egészséges talaj eleven, élettel teli közeg, amelyet közismerten és összefoglalóan „talajéletnek” nevezünk. A talajélet gondoskodik arról, hogy a talaj érett, morzsás szerkezetében a növények természetes állapotukban növekedhessenek, tárolódjon az elegendő levegő-, nedvesség- és humusz-tartalom, valamint az ásványi (makro-mikro) elemek együttese, amelyek összességben és a megfelelő időben rendelkezésre állnak a növények táplálására. Az egész rendszer a talaj-növény-állat-ember tápláléklánc alapját jelenti.

Az egészséges talaj tehát, a természet fajokban leggazdagabb környezeti rendszere - ökoszisztémája.

A talaj humusztartalma

A földet megművelő ember számára igen fontos a talaj humusztartalma, azaz az elhalt növényi részek többé-kevésbé felbomlott, valamint a talajban élő szervezetekből származó szerves anyagok mennyisége.

A humusztartalom mennyiségének növekedésével nő a biológiai aktivitás a talajban, növekszik a talaj tápanyag-szállítási képessége valamint nő a talaj klímát károsító CO2 megkötése és megtartása is.

Egy jól kezelt kerti talaj humusztartalma 3-8%, megfelelő használat mellett bizonyos régiókban elérheti akár a 10%-ot is. Ugyanakkor szomorú tény, hogy napjainkban az iparszerű intenzív mezőgazdaság környezet-romboló hatása miatt a szántóföldi talajok nagy részének humusztartalma alig éri el az 1-3%-ot.

A biológiailag aktív érett talajokat élénk talajélet jellemzi. Egy négyzetméternyi, humuszban gazdag talajban több ezer talajélőlény, mint pl. az ugróvillások, ászkák, atkák találhatóak. Ezek a parányi állatok, a szembetűnőbb bogarak és a földigiliszták azok, amelyek finoman összehangolt tevékenységükkel tápanyagot szállítanak a növények gyökereinek.

A gombák és algák, a baktériumok és sugárgombák a legfontosabb, de emberi szemel nem látható részei a talajéletnek. Ahhoz, hogy feladatukat elvégezhessék a talajélőlényeket – haszonállatainkhoz hasonlóan – etetnünk kell. Szerves trágyával, tarlómaradványokkal és zöldtrágyával energiában gazdag tápanyagot adunk a talajba. Rendkívül sok szerves vegyületet juttatnak vissza a talajba az élő növények is a gyökerükkel és a talajban élő mikroszervezetekkel egy szoros táplálékcserét folytatnak, egymással szimbiózisban élnek.

Most már köztudott, hogy az egészséges talaj mikrobák, a parányi élőlények szinte elképzelhetetlenül nagy mennyiségét tartalmazza. Egy maréknyi, jól beérett föld több élő szervezetet tartalmaz, mint ahány ember él a Földön! A parányi élőlények szorosan együttműködnek, szimbiózisban élnek a növény legfinomabb hajszálgyökereivel. Táplálékuk a humusz, az elkorhadt, lebomlott, majd bonyolultan újraépült szerves-anyagok összessége.

A humuszt igen nagy becsben kell tartanunk, hiszen a szabad természetben ezer évig is eltarthat, míg 2,5-3 cm vastagságú humuszréteg kialakul.

Hogyan tehetjük talajunkat egészségesebbé?

Szerencsére léteznek olyan készítmények, melyekkel a talajaink minőségét javítani tudjuk, az eltűnt, vagy csak kismértékben fellelhető mikrobavilág pótlásával, felszaporításával.

Egy ilyen lehetőség az emBIO alkalmazása, melyben a természetben előforduló, együtt élni és szoros közösséget alkotni képes baktériumok, gombák és egyéb mikroszervezetek találhatóak. Megfelelő technológiát alkalmazva ezek a talajban felszaporodnak, a környezetükből a káros, betegséget okozó baktériumokat és gombákat kiszorítják, oly módon, hogy azok tápanyagforrásait felhasználják, és egy olyan mikrokörnyezetet hoznak létre, amely a makro élőlények és a növények egészséges életét és fejlődését lehetővé teszi.

Érdemes elgondolkodni azon, Földünk felülete és magja között több ezer kilométer a távolság, és óriási tömegéből mindössze 10-30 cm vastagságú a humusztartalmú talajréteg; ez a vékonyka kis réteg teszi lehetővé az emberiség létfenntartását, ebből kell minden táplálékot előteremteni. Ez a 30 centiméteres réteg dönti el az emberiség sorsát!

Így már érthető, hogy mennyire fontos feladat a humusz, az egészséges talaj megőrzése és gondozása.

Tartalomhoz tartozó címkék: embio