EM technológia alkalmazása a felszíni vizek kezelésében - Dr. Hegyi Árpád
Gyártó cikkszám: | 029 |
Elérhetőség: | Raktáron |
Várható szállítás: | 2024. december 12. |
|
|
Gyártó: | EM Technology Hungary Kft. |
Átlagos értékelés: | Nem értékelt |
A könyv célja bemutatni a biológiai üledék csökkentési megoldást, egy hazai gyakorlati példán keresztül. A könyv egyrészt bemutatja a biológiai oltóanyagot és azt, hogy milyen hatással van ez a megoldás a természetesvízi környezetre. Fontos hangsúlyozni, hogy a vizsgálati eredmények egy bizonyos készítményre, az emBIO mikrobiológiai oltóanyagra vonatkozik. Az itt szerzett tapasztalatokat felhasználva fejlesztettük le az emAQUA terméket. Más termékek is elérhetőek a piacon, de azok összetétele bizonyosan eltér az általunk alkalmazottól és azok hatásmechanizmusa nem feltétlenül ismert. |
Leírás és Paraméterek
Tartalomjegyzék
1. Bevezetés
2. A halastavi üledék jellemzői
2.1. A vízi ökoszisztéma szerves anyagai
3. Az Effektív Mikroorganizmusok (EM)
3.1. Az EM története
3.2. Az EM-et alkotó főbb mikroorganizmus csoportok és azok hatásaik
3.2.1. Baktériumok
3.2.2. Gombák
4. Az Effektív Mikroorganizmus (EM) keverék tesztelése Oxi-Top rendszerben
5. A vizsgálatokban szereplő EM kultúra csíraszám ellenőrzése
6. A vizsgálatban résztvevő tavak
7. Az EM kijuttatása a célterületre
8. A víz fizikai tulajdonságainak vizsgálata
8.1. Vízhőmérséklet
8.2. Oxigén mennyiség és telítettség
8.3. Vezetőképesség
8.4. Zavarosság
8.6. A víz fizikai tulajdonságok eredmények statisztikai vizsgálata
9. A víz kémiai tulajdonságainak vizsgálata
9.1. pH érték
9.2. Nitrogénformák
9.2.1. Nitrit-ion (NO2-)
9.2.2. Nitrát-ion (NO3-)
9.2.3. Nem várt események
9.2.4. Ammónium-ion (NH4+)
9.2.5. Szabad ammónia (NH3-)
9.2.6. Összes nitrogén (ƩN)
9.3. Ortofoszfát-ion (PO43-)
9.4. Szervesanyag-tartalom
9.4.1. Kémiai oxigén igény (KOIcr)
9.4.2. Biokémiai oxigén igény (BOI5)
9.4.3. Összes szerves szén (TOC)
9.5. A víz kémiai tulajdonságainak eredmények statisztikai vizsgálata
10. A víz biológiai tulajdonságainak vizsgálata
10.1. Klorofill-a (teljes és cianobaktérium klorofill-a)
10.2. Cianobaktériumok
10.3. Zooplankton nedves biomassza
10.4. A víz biológiai tulajdonságok eredmények statisztikai vizsgálata
11. A víz fizikai, kémiai és biológiai tulajdonságainak statisztikai vizsgálata
12. Az üledék vastagságának vizsgálata
12.1. Üledékvastagság meghatározása a vizsgálatok megkezdése előtt
12.2. Üledékvastagság meghatározása a vizsgálatok befejezése után
13. Az üledék összetételének vizsgálata
14. Nem várt események
15. A kezelt és a kontroll tóvíz mikrobiális aktivitásának vizsgálata OxiTop rendszerben
16. A halak élettani folyamatainak vizsgálata
16.1. Vérplazma-glükóz
16.2. Koleszterin
16.3. Triglicerid
16.4. Szérum/plazma fruktózamin (SeFa)
17. A halhús összetételének vizsgálata
18. Összefoglalás
19. Irodalomjegyzék