Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Antioxidánsok a szervezet védelmében

6. rész: Antioxidánsok a szervezet védelmében

6. rész: Antioxidánsok a szervezet védelmében

A stressz és kialvatlanság fokozzák a szabadgyökök keletkezését, ami hosszú távon krónikus betegségek – akár daganat – kialakulásához is vezethet. Az antioxidánsok védik a szervezetet a szabadgyökök sejtkárosító hatásaitól, valamint támogatják az immunrendszer munkáját. Öregedést lassító hatásuk révén tovább érezhetjük magunkat egészségesnek, fiatalnak.

Az emberi test legfőbb károsítója az aktív lekötetlen oxigén. Habár egyrészről az aktivált oxigén elpusztítja a testbe behatolt kórokozókat, így tehát elengedhetetlen az ember számára, másrészről, ha túl sok keletkezik belőle, nagy kárt okoz a sejtekben és a génekben. A szabad gyökű oxigén által előidézett oxidáció jelenti a testben az öregedést és a betegségek keletkezését.

A szabad gyökök

Természetes élettani folyamat, hogy szabad gyökök keletkeznek a szervezetben. Fontos szerepük elsősorban abban rejlik, hogy védelmet nyújtanak a szervezetet megtámadó káros mikroorganizmusok ellen. A szabad gyökök tevékenységét egy védelmi rendszer kontrollálja. Ha ez a kontrolláló rendszer zavart szenved, a szabad gyökök elszaporodva károsan befolyásolják az egészséges sejtek működését, és elősegítik az öregedési folyamatokat. Károsítják a DNS-t, a fehérjéket, szénhidrátokat és zsírokat.

A túlzott szabadgyök-képződésnek számos oka lehet:

 • a szervezet immunrendszerének gyengülése,
 • környezeti ártalmak: sugárzás, légszennyező anyagok,
 • túlzott alkoholfogyasztás,
 • ételkészítés során a túlhevített olaj,
 • dohányzás,
 • kimerítő testedzés,
 • gyulladásos folyamatok

A szabad gyökök elszaporodásának hatására a szervezetben betegségek vagy zavarok alakulhatnak ki:

 • idegrendszeri zavarok,
 • szív- és érrendszeri betegségek,
 • szembetegségek,
 • tüdőbetegségek,
 • daganatos megbetegedések,
 • öregedés

Antioxidáns védelem

A szervezetben felhalmozódott felesleges szabad gyökök tehát károsíthatják a sejteket, viszont az antioxidánsokkal ezt a negatív folyamatot megakadályozhatjuk. A növényi táplálékokban (zöldségek, gyümölcsök) jelenlévő antioxidánsoknak kitüntetett szerepet tulajdonítanak az öregedés lassításában és egyes betegségek kialakulásának
megakadályozásában.

Az antioxidánsoknak 2 fő csoportja van:

 • a szervezet maga termelheti – pl.: enzimek, kéntartalmú vegyületek
 • a szervezet a táplálék révén jut hozzá – pl.: vitaminok, ásványi anyagok

Ha ezek az anyagok megfelelő mennyiségben vannak jelen a szervezetben, akkor képesek kivédeni a szabad gyökök károsító tevékenységét.

Az antioxidáns hatással rendelkező anyagok köre széles, vannak köztük vitaminok, ásványi anyagok és egyéb anyagok. Legjelentősebb képviselőik: E-vitamin, C-vitamin, Béta-karotin, szelén, mikroelemek (magnézium, cink, mangán, réz), flavonoidok.

Antioxidánsokban gazdag élelmiszerek a piros bogyós gyümölcsök, a brokkoli, a zöldpaprika, tengeri halak, olajos magvak, hidegen sajtolt növényi olajok. Az antioxidánsok előnyös hatásukat leginkább természetes forrásból felvéve tudják kifejteni, mivel így a bennük lévő anyagok együttesen hatékonyabbak.

A növény leveleiben, a gyümölcsökben található flavonoidok csoportjához számos vegyület tartozik. Többek között a zöldség, a gyümölcs, a mezei növények és a gyógynövények tartalmazzák ezeket és az a kémiai funkciójuk, hogy lekössék az aktivált oxigént, elősegítsenek különböző enzimtevékenységeket vagy gátolják azokat. Megkötik az aktivált oxigént, maguk ártalmatlan erőteljes antioxidánsok, melyek a semleges zsírok és a koleszterin lerakódását akadályozzák meg, a testet megvédik az erek és hajszálerek oxidatív károsodásaitól és az is ismert, hogy elősegíti a szív és agyi erek egészséges működésének fenntartását.

A flavonoidok

Szent-Györgyi Albert 1936-ban mutatta ki, hogy a citrusfélékből származó flavonoidok (az antioxidánsok egy csoportja) csökkentik a hajszálerek törékenységét és áteresztőképességét.

A legtöbb flavonoid-vegyület kedvező hatását egyéb antioxidánsokkal (A1, C1, E1-vitamin) együtt fejti ki, így érhető, hogy a legkedvezőbb hatás elérése érdekében fontos, hogy az antioxidánsokat természetes forrásból kapja meg a szervezetünk.

A flavonoidok élettani szerepe szerteágazó:

 • immunerősítő
 • gyulladáscsökkentő
 • gátolja a daganatok növekedését
 • csökkenti az asztma kialakulásának esélyét
 • csökkenti az allergia kialakulásának esélyét
 • májvédő
 • vírus- és baktériumellenes
 • kedvező hatással van a szívre és az érrendszerre (vérrög kialakulásának gátlása, koleszterinszint csökkentés)

Az immunitás azt a képességet jelenti, hogy a testbe kívülről behatoló anyagokat megtámadja, elhárítsa, és adott esetben megsemmisítse. Ezt a képességet antioxidációs erőnek is tekinthetjük. A kiváló antioxidáns szedése az immunerők erősítésével jár együtt.

Az EMÓCIÓ 7,84 immunerősítő ital flavonoid tartalma 40 mg/30 ml.

Az Emóció 7.84 élőflórás ital rendkívül gazdag összetételű mikroorganizmusaival (Lactobacillus plantarum, Lactococcus lactis, Saccharomyces cerevisiae) kíméletesen támogatja a bélflóra egyensúlyának helyreállítását és az anyagcsere folyamatokat. Összetevői között több milliárd jótékony hatású gyomorsav-ellenálló mikroorganizmus található, magas csíraszámban, ezen kívül 100%-ban természetes, antioxidáns hatású meggy,- kékszőlő,- feketeribizli gyümölcskivonatokat tartalmaz.

Magas vitamin-, ásványi anyag- és rosttartalmuk mellett a gyümölcsök ún. fitonutrienseket, azaz nem tápanyag jellegű növényi vegyületeket is tartalmaznak, amelyek természetes – vagyis kémiailag nem módosított – formájukban képesek támogatni szervezetünk optimális működését és egészségünk megőrzését, valamint segíthetnek megelőzni a daganatos és szív-érrendszeri megbetegedések kialakulását.

A piros, kék és lila színben pompázó gyümölcsök flavonoid, antocianinid vegyületeket tartalmaznak, amelyek erőteljes antioxidánsok, kiemelt szerepük a szervezet öregedésének lassításában, a káros sugárzások hatásaitól való védekezésben, az érfalak áteresztőképességének csökkentésében, a vitaminok és ásványi anyagok jobb beépülésében, és a vérrögképződés megakadályozásában van.

Gyümölcskivonatok

Meggy: A meggy csonthéjas magvú gyümölcs, illetve a gyümölcsöt termő meggyfa (Prunus cerasus) rövidebb neve. A meggyet már az ókorban is ismerték a Földközi-tenger vidékén és Perzsiában. Sok magyar helységnév (pl. Megyaszó, Medgyesegyháza) jelzi korai ismertségét és elterjedtségét. Az egyik leghatékonyabb antioxidánsunk. Savanyú íze nem kedvez a vírusoknak, vértisztító hatása van. A meggy az egyik legértékesebb gyümölcsünk, különösen azoknak ajánlatos fogyasztani, akik emésztésével nincs minden rendben. A savas meggy serkentőleg hat az emésztésre és a belek mozgására. A meggy leve az egyik legjobb ellenszer a meghűlés ellen. C-vitamin tartalma segít a betegségek elleni küzdelemben.

Kékszőlő: A kékszőlő Magyarországon és a szőlőtermő vidékeken kedvelt szőlőfajta. Nem kényes, többnyire nem érzékeny betegségekre ezért könnyen termeszthető. Amennyiben jó minőséget szeretnénk elérni, akkor ásványi anyagokban gazdag, sovány gránittörmelékes területeken ültessük. Elviseli a meleget és a szárazságot. Érleléskor, a hosszú fahordós megoldás a legkedvezőbb. Főbb fajtái: Zweigelt, Merlot, Pinot Noir, Kadarka, Kékfrankos, Cabernet Franc, Kékoportó, Cabernet Sauvignon, Shiraz. Egészségmegőrzés szempontjából is fontos szerepet játszik az ember életében. Kutatások igazolják, hogy szív- és érrendszeri, illetve daganatos betegségek elleni védőhatása állapítható meg a szőlőben lévő flavonoidoknak és rezveratrolnak. Gyorsító hatása van a káros koleszterin kiürítésénél, valamint a héjában levő antocianidin elősegíti a szervezetben levő vitaminok könnyebb beépülését.

Fekete ribizli: A fekete ribiszke vagy fekete ribizli (Ribes nigrum) a ribiszkefélék (Grossulariaceae) családjába tartozó növényfaj. A vörös ribiszkénél a kiegyenlítettebb hőmérsékletű északabbi részekről származik, Nagy-Britanniától Közép-Szibériáig honos. Magyarországon a Szigetközben és a Hanságban találhatók védett populációi, valamint a Gödöllői-dombság területén él. A bogyós gyümölcsök közül a fekete ribizli C-vitamin-tartalma a legnagyobb, de friss fogyasztásra jellegzetesen erős íz- és zamatanyaga kevésbé teszi kedveltté. Szörpnek, bornak feldolgozva sokak által kedvelt, immunerősítő védőital. Fogyasztása kifejezetten ajánlott. Gyümölcsét gyógynövény szavunk mintájára joggal nevezhetnénk gyógygyümölcsnek. Hatásaira az 1970-es években figyeltek fel ismét, többek között a középkori európai szerzetesek gyógynövény-leírásait tanulmányozva. Az érett bogyók dúskálnak az antioxidáns hatású, szabadgyökfogó, tumorellenes színanyagokban. Különösen sok antocianidin, flavonoid, polifenol van benne.

Egészségmegőrzés

Magas vitamin-, ásványi anyag- és rosttartalmuk mellett a gyümölcsök úgynevezett fitonutrienseket is tartalmaznak, amelyek természetes formájukban képesek támogatni szervezetünk optimális működését és egészségünk megőrzését. Az Emóció7.84 gyártásához felhasznált piros, kék és lila színben pompázó gyümölcsök flavonoid, antocianidin vegyületeket tartalmaznak, amelyek erőteljes antioxidánsok, kiemelt szerepük van a szervezet öregedésének lassításában, a káros behatások elleni védekezésben, az érfalak áteresztőképességének csökkentésében, valamint a vitaminok és ásványi anyagok jobb beépülésében.